Ali Babacan; “Devlet içinde ayrı bir yapıya izin vermek mümkün değil”

isgiad konferans (15)

 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği (İSSİAD) tarafından düzenlenen “Ülkemizde ekonominin bugünü ve geleceği” konulu konferansta dünya ve Türkiye’deki ekonomik gelişmelere dikkati çekti.

İSSİAD Başkanı Recep Atakaş’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından ülke ekonomisini değerlendiren Babacan, ABD’nin finans sektöründe başlayan krizin hem ABD ekonomisinin tümüne hem de Avrupa’ya ve pek çok ülkeye yayıldığını söyledi.

Türkiye’de 2002’den bu yana hızlı bir gelişme, kalkınma ve yüksek bir ekonomik büyüme yaşandığını vurgulayan Babacan, bundan sonraki 10-20 yıllık dönemde Avrupa’nın en hızlı büyüyecek ekonomisinin Türkiye olacağını pek çok uluslararası bağımsız kuruluşun tespit ettiğini ifade etti.

Babacan, 2002’de devlet borcunun 3’te 2’sinin döviz borcu olduğunu hatırlatarak, “Kur arttığında hemen devletin borcunu ödeyip ödeyemeyeceği soru işareti geliyordu. Kur arttığında anında Türkiye’nin risk primi artıyordu, Türkiye’nin borcunu ödeyip ödeyemeyeceği riski birden çoğalıyordu şimdi öyle bir şey söz konusu değil” diye konuştu.

Küresel ekonomideki dalgalanmaya dikkati çeken Babacan, şunları kaydetti:

“Son 2 aydır yaşadığımızın daha şiddetlisini 2006’da bir ayda yaşadık. Ama o günleri hatırlamıyoruz. Çünkü temeller sağlam, dalga oldu ama çabuk atlatıldı ve yolumuza devam ettik. İnşallah bu dönemleri de böyle düşünmek lazım. Fakat dışarıdan gelen konular hadi neyse kendi içimizde gemiyi sallayacak işlerden de mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Zaten küresel ekonomide sıkıntılar varken birde kendi içimizde heyecanı, riskleri artırıcı bir tutumdan, davranıştan, hareketten sakınmamız lazım. Özellikle 17 Aralık’tan bu yana yaşadığımız süreç önemli. Ama işin özüne bakıldığında şunu görmek lazım. Siyasi istikrar, güven ekonominin olmazsa olmaz unsurlarıdır. Bir ülkede siyasi istikrar eğer aşındıysa, siyasi istikrarda problem varsa o ülkenin ekonomisinin normal bir şekilde devam etmesi çok zor oluyor. Yine bir ülkede eğer güven ortamı zarar gördüyse, güven ortamı ile ilgili endişeler varsa yine ekonomide güçlükler çekiliyor.”

‘YARGININ BAĞIMSIZLIĞINI ÖNEMSİYORUZ’

Yargının bağımsızlığını çok önemsediklerini bildiren Babacan, “Ama yargının tarafsızca karar verebilmesi için oluşturulan o bağımsızlık alanını, bir grup, belli bir sayıda insan, eğer kendi ideolojisi, hedefleri amacıyla kullanmaya başladıysa, işte o noktada birilerinin ‘dur’ demesi lazım. Bağımsızlık alanını taraflı ve amaçlı bir şekilde birileri kullanmaya başladıysa buna da izin vermemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İçinden geçilen dönemde böyle bir sorun yaşandığını, “dur” demek için atılan adımların sanki yargının bağımsızlığına müdahale, sistemin özüne dokunma ve bozma gibi algılanabildiğini dile getiren Babacan, Türkiye’nin hukuk normlarının referansının Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği olduğunu aktardı.

ŞEFFAFLIK PAKETİ YOLDA

Hiç kimsenin denetimsiz olamayacağını, devlet denetiminde şeffaflık ve hesap verebilirliğin çok önemli olduğunu ifade eden Babacan, herkesin denetlenebilmesi gerektiğine işaret etti.

Türkiye’nin en ileri demokrasiyi hedeflediğini anlatan Babacan, şöyle devam etti:

“Sistemi daha iyileştirebilmek, sistemi daha şeffaf ve daha hesap verebilir hale getirmek için çalışmamız var. Sayın Başbakanımız ‘şefaflık paketi’ diye bir özetini şöyle bir söyledi ama inşallah önümüzdeki dönemde daha detayları açıklanacak. Hem de münferit konularla ilgili hangi iddia varsa bununla ilgili tek tek üzerine gidilecek. Yanlış olan da mutlaka hesabını verecek. Bunu yaparken devlet içerisinde bir yapılanma, devlet içerisinde ayrı bir yapı buna izin vermek mümkün değil. Yargı içerisinde ayrı bir mini yargı teşkilatı, diğer devlet kurumlarında mini teşkilatlar, ayrı bir emir komuta zinciri… buna hiçbir devlet tahammül etmez. Hangi sanayicimiz kendi şirketinde tamamen kendi direktifleri dışında dışarıdan aldığı talimatlarla iş yapmasına izin verir. Devlet yönetiyorsunuz, her bir kurumun kendi emir komuta zinciri içerisinde ama tabi bağımsızlığa ve güçler ayrımına dikkat ederek iyi çalışmasını sağlamak da yine bizim görevimiz. Yeni bir dönemdeyiz ama sıkıntıyı geride bıraktığımıza inanıyorum.”

Konuşmaların ardından İSSİAD Başkanı Recep Atakaş, Başbakan Yardımcısı Babacan, Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin’e ve Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’e günün anısına bir hediye takdim etti.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, eski Adalet Bakanı ve Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sadullah Ergin, İSSİAD Başkanı Recep Atakaş’ın da konuşma yaptığı toplantıya, iş dünyasından isimler katıldı.

Konferansa; ayrıca ilçe kaymakamları, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, MÜSİAD, İTSO, DTO ve İSGİAD’ın başkanları, İSDEMİR Genel Müdürü Recep Özhan ile birlikte belde belediye başkanları, iş dünyasının temsilcileri katıldı.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.