Tofaş’ın 2013 Yılında Net Satış Gelirleri 7 Milyar TL, Net Kârı ise 434 Milyon TL Seviyesine Ulaştı

2013’te yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Tofaş, küresel ve yerel pazarlardaki ekonomik dalgalanmalara rağmen, üretim, iç pazar ve ihracatta elde ettiği sonuçlarla iş hacmini korudu. 2013’te Avrupa pazarı daralmaya devam ederken ihracatını %3 artıran Tofaş 160 bin araç ihraç etti; 512 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürdü.

 

Türk otomotiv sanayisinin köklü kuruluşu Tofaş, 2013 yılını net satış gelirlerinde 7 milyar TL, net kârda ise 434 milyon TL seviyesinde tamamladı. Tofaş, 2013’te ürettiği 240 bin araçla Türkiye’deki toplam araç üretiminin %22’sini tek başına gerçekleştirdi. İç pazar ve ihracat performansıyla denge yaratarak iş hacmini koruyan Tofaş, Avrupa pazarlarındaki daralmaya rağmen geçen yıla oranla %3 artışla 160 bin adet araç ihracatı gerçekleştirdi. 2013 yılında 512 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam etti. Temsil etmekte olduğu; Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jeep, Ferrari ve Maserati markalarıyla 2013 yılında 100.441 adet araç satışı gerçekleştirerek iç pazardan %12 pay aldı.

 

Tofaş CEO’su Kamil Başaran; “2013 yılı sektörümüzde zorlu, bir o kadar da rekabetçi ortamın yaşandığı bir yıl oldu. Bu dönemde rekabet gücümüzü kaybetmeden ulusal ve uluslararası arenada güçlü konumumuzu sürdürdük. İç pazar ve ihracat performansımız arasında iyi bir denge kurarak iş hacmimizi koruduk. Tofaş bugün, 80 ülkeye ihracat gerçekleştirirken iç pazarda üretimden satışı, %80’e ulaşan bir otomotiv şirketi konumunda bulunuyor.” diye konuştu.

 

2013’te 880 milyon TL değerinde yeni model yatırıma imza atıldı.

2013’ün Tofaş’ın geleceği öngörme kabiliyetinin önemli bir göstergesi olan yeni yatırımlara imza attığı bir yıl olduğunu belirten Başaran; “Bu yatırımların yerli üretim oranı ve yaratacağı ihracat hacmiyle, Türk otomotiv sektörü ve ekonomisi için de büyük fırsatlar ortaya koyacağını düşünüyoruz.  Doblò Amerika projesiyle 360 milyon dolarlık ek yatırım yaparak, 2014-2021 arasında Kuzey Amerika ve Kanada’ya yaklaşık 175 bin araç ihraç etmeyi planlanıyoruz. Yeni yatırım kapsamında mevcut  Doblò modelini de Türkiye ve diğer pazarlar için yenileyeceğiz. 2015 yılının ikinci yarısında ise üretimine başlamayı planladığımız yeni binek otomobil projesi için 520 milyon dolar tutarındaki ek yatırımla 2015-2023 yılları arasında, 580.000 adet araç üretmeyi, bu rakamın üçte birini ihraç etmeyi hedefliyoruz. Tofaş olarak, bu iki projeyle Türkiye’de 900 milyon dolara yakın yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Bu yatırımlar Tofaş’la birlikte gerek sektörümüzün gerekse ülkemizin global alandaki rekabet gücünü perçinleyecek dev bir adım olacak. Geçtiğimiz yıl ayrıca Tofaş’ı dünya klasmanına çıkaracak bir başarıya da imza attık ve WCM – Dünya Klasında Üretim Programı’yla “Altın Seviye”ye yükseldik. Endüstriyel alandaki standartlarımızı dünya klası seviyesine yükseltmek amacıyla başladığımız ve bugün 175 Fiat – Chrysler Grup fabrikası ile grubun 350 tedarikçisinin fabrikalarında uygulanan programda, Altın Seviye’ye çıkan iki fabrikadan biri olduk. Bu başarı yeni projeler için sektörde global oyuncuların arasında tercih edilirliğimizi güçlendiriyor.” diye konuştu.

 

2013 Yılı Marka Performansları:

Fiat markası 2013 yılında 97.593 adet perakende satış gerçekleştirdi ve %11.4’lük pazar payı elde etti. Bu dönemde Fiat Linea, yaklaşık %6’lık pazar payıyla yine Türkiye’nin en çok satılan otomobili, Fiat Doblò ise %11,5’lik pazar payıyla segmentinin en çok satılan hafif ticari aracı oldu. Fiat, söz konusu satış grafiği ile otomobil pazarından %7.6 pay alırken, hafif ticari araç pazarında %25’lik paya sahip oldu. Premium segmentteki Lancia, Alfa Romeo ve Jeep markaları toplamda 2.785adetlik satış rakamına ulaştı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %31 oranında artışa imza attı. 2013 yılını 23 adetlik Ferrari satışı ile kapatan FerMas AŞMaseratimarkasında ise toplam satışını ikiye katlayarak 40 adetlik araç satışı gerçekleştirdi. Tofaş çatısı altındaki markalara kişiye özel finansal çözümler üreten Koç Fiat Kredi’nin yaşayan 2013 yılında  1.275 milyon TL’ye yükseldi. Portföyündeki aktif müşteri sayısı 85.000 adede ulaşan Koç Fiat Kredi, Tofaş’ın 2013 yılındaki perakende satışlarının %56’sını kredilendirmiş oldu.

 

Tofaş,  2013 Yılı Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri:

Tofaş, Sürdürülebilirlik Politikası çerçevesinde, ekonomik anlamda yarattığı katma değer ve istihdam katkısının yanında topluma fayda sağlayan sosyal sorumluluk projelerini 2013 yılında da devam ettirdi.

 

Tofaş, eğitim faaliyetlerini, 2013 yılında 242 öğrencinin mezun olduğu, Koç Holding’in hayata geçirdiği “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesi ile entegre yürütülen Fiat Laboratuvarları üzerine yoğunlaştırıyor. 2006 yılından günümüze dek 806 kişiye ulaşılan ve 11 meslek lisesinde kurulumunu gerçekleştiren projeyle otomotiv sanayindeki teknolojilere hakim teknik insan gücünün yetiştirilmesine ve değerlendirilmesine öncelik kazandırmayı amaçlanıyor.

 

Tofaş, rekabetçi, etik değerlere sahip sporcu ve spor adamlarını yetiştirmeye odaklanan, 1974 yılında kurulan Tofaş Spor Kulübü ile sportif faaliyetlere de desteğini sürdürüyor. Bu anlayışın önemli adımlarından biri olan ve 2013 yılında 9 ilde, 23 noktada 4.500’e yakın öğrenciye basketbol eğitimi verilen Tofaş Basketbol Okulları ile gençlere katkı sağlamaya devam ediyor. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile birlikte 2000 yılından bu yana süren “Basketbol Gönüllüleri Projesi” vasıtasıyla ise kaynak yetersizliği nedeniyle spor yapma şansına sahip olamayan gençlerin, basketbol aracılığı ile bu imkâna sahip olabilmelerini, sağlıklı kişilik ve yaşam becerileri gelişimlerine katkı sağlamayı hedefliyor. Bugüne dek 8.700 çocuğun basketbolla tanıştığı proje kapsamında Tofaş, 2013 yılında eğitim verdiği 130 kız çocuğuyla Koç Üniversitesi’nde 11. FiatBall şenliğini gerçekleştirdi.

 

Tofaş, Türk otomotiv sektörüne ve ekonomiye sağladığı katma değerli çalışmalardan güç alarak kurumsal sosyal sorumluluk projelerine verdiği desteği 2014 yılında da sürdürecek. Türkiye ekonomisine katkı sağlama misyonu ve Ar-Ge odağıyla yatırımlarına hız kesmeden devam edecek.

Önceki İçerikFETTAH CAN PRIME MALL ANTAKYA’DA
Sonraki İçerikHATAY’I AKDENİZ’DE İLK 5 ŞEHİR ARASINA GEÇİRECEĞİZ
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.