“Batum’da yatırım ortamı müsait”

itso meclis3
İskenderun Kaymakamı H.Hasan Özyiğit ilk kez İTSO meclisinin konuğu oldu. İTSO Meclisinde KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik kursunu başarı ile tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. İTSO Meclis toplantısı öncesi İş adamı ve İTSO Meclis üyesi Ali Tekten ve ortakları tarafından İskenderun’a kazandırılacak olan 5 yıldızlı AHM Port City otelinin tanıtım filmi üyelere izlettirildi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Mecliste yaptığı konuşmasında, “İskenderun Kaymakamımız Sayın Hasan Özyiğit’e hem ilçemize hem de meclis toplantımıza hoş geldiniz diyor, kendilerine saygılarımı sunuyorum” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Acaristan Özerk Cumhuriyetinin Başkenti olan Batum’daki AJARA Ticaret ve Sanayi Odasını, İTSO yönetimi olarak ziyaret ettiklerini belirten İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “Kafkaslar, Rusya ve Balkanlarda yaklaşık 350 milyonluk nüfusa hitap eden Acaristan, kısa vadede 1,5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflemekte. Mali sisteme kayıtlı toplam 26 bin adet işletme bulunmaktadır. 600 adet kayıtlı Türk işletmelerinden yaklaşık 200 kadarı aktif faaliyet göstermektedir. Bölgede bulunan yabancı yatırımın yaklaşık yüzde 65’i Türk menşeli firmalardır. Sektörel bazda; inşaat, turizm, enerji, hayvancılık ve tarım öne çıkmaktadır. Türkiye ile Acaristan arasında 18’in üzerinde ticaret anlaşması yürürlükte olup ülkeler arası ticaret bilumum vergilerden muaf bulunmaktadır. Aynı zamanda AB ve ABD ile serbest ticaret anlaşması yapacak olan bölge, Türk sanayicilerinin bu ülkelerde karşılaştığı kota problemlerine çözüm olabilir. 1 tatil 2 ülke sloganı oluşturan bölgede dünyada tek olan ortak hava limanı projesi Batum’da gerçekleşmiş olup; hem Batum hem de Hopa’ya aynı hava limanı ile ulaşmak mümkündür.Bürokrasi’nin gerçekten çok hızlı işlediği bölgede yabancı da olsanız bir şirket kurulumu ve ya bir taşınmaz satın almak 15 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşmektedir. Asgari ücretlerde tekstil işçisi yaklaşık 240 TL, normal işçi 480 TL vasıflı eleman yaklaşık 600 TL civarıdır ve işveren Sosyal Güvenlik primi benzeri bir ödeme yapmazken personeline ödediği ücretin % 20’si kadar stopaj ödemektedir. Güven ortamının hâkim olduğu bölgede yatırım riskleri oldukça düşük görünmektedir. Gerek sanayi yatırımları gerekse ihracatımız açısından hemen hemen tüm sektörler müsaittir. Yakın gelecekte planlanan ve TOBB ile görüşmeleri devam eden Türkiye ile ortak Organize Sanayi Bölgesi kurulması gündemdedir. Bu projede 10 bin dönüm üzerindeki bir alanda, hava limanına 3 km gibi kısa bir mesafede bir OSB düşünülmektedir” dedi.
İTSO yönetimi bu arada Batum Başkonsolosu Engin Arıkan ve Batum Ticaret Ateşemiz Volkan Berker ile görüştü. İTSO Başkanı Yılmaz ayrıca ihracat ile ilgili bilgiler verdi.

HATAY’DAN 2 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 47’sinin İstanbul tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden İTSO Başkanı Yılmaz: “İskenderun’un İhracatına bakıldığında, İskenderun Ticaret ve Sanayi odasına tasdik olunarak yapılan 2012 yılına ait ihracat tutarı 1,8 milyar dolardır. 2013 yılının ilk 9 ayı dikkate alındığında ise 1,15 milyar dolar olarak hesaplanmıştır.
2012 yılına bakıldığında Türkiye’den 152 milyar dolarlık ihracat yapılmış, bunun 2 milyar doları Hatay’dan, bununda 1,8 milyar doları İskenderun’dan tasdik edilerek yapılmış. Hemen hemen 2013’te aynı oranda devam etmektedir” dedi.
İTSO Yönetim Kurulu Muhasip üyesi Özcan Aslan da, Meclis toplantısında Batum ziyareti ile ilgili teknik bilgiler vererek, İskenderun ile Batum arasında ticari ilişkilerin gelişmesi noktasında çalışmalar yapıldığını, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile Batum’daki AJARA Ticaret ve Sanayi Odasını İTSO yönetiminin iş birliği ile hareket ettiğine dikkat çekti.
İTSO Meclis üyesi Erol Aygen’de meclis toplantısında KOBİ’lerin sorunları ve çözüm önerileri hakkında sunum yaptı. Meclis toplantısının sonunda ise fasıllar arası aktarma görüşmeleri ve ardından Ekim ayı mizanı da oy birliği ile kabul edildi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.