Üstad Cemil Meriç’in doğduğu ev müze oluyor

vali müze3
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Reyhanlı’da restorasyonu devam eden Cemil Meriç Müzesi’nde incelemelerde bulundu.
Vali Lekesiz; Reyhanlı Kaymakamı Dr. Yusuf Güler, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmeddin Zaroğlu, Reyhanlı Ticaret Borsası Başkanı Bülent Karaca ve diğer ilgililerin katıldığı ziyarette, devam eden restorasyon çalışmaları hakkında İl Özel İdaresi İnşaat Mühendisi Atilla Özcan’dan bilgi aldı.
İncelemeler sonrasında bir değerlendirme yapan Vali Lekesiz, Üstad Cemil Meriç’in hayatı ve kişiliği üzerine bilgiler verdi. Cemil Meriç’in, 1916’da Reyhanlı’da doğmuş ve ömrünü ilme adamış bir Türk aydını olduğunu ifade eden Vali Lekesiz, Meriç’in ailesi ile beraber Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine şahit olduğunu, büyük acıları ve yıkımları yaşamış gerçek bir aydın olduğunu vurguladı. Lekesiz, “Cemil Meriç, fikirleri ve yorumlarıyla çağına ışık tutmuş, tarihimiz içinde çok önemli dönemleri çok güçlü ifadelerle derin manalar içeren yazılarıyla tercüme etmiştir. Bunu anlamak için onun dönemini çok iyi bilmek gerekir çünkü o yaşadıklarının bir sonucudur. Çağını yansıtan berrak bir aynadır. Onun aynasından son 150 yılımızı çok net bir şekilde görebiliriz. Burada yapmak istediğimizin özeti budur. Cemil Meriç’in aynasından, Türkiye’nin son 150 yıllık yaşadıklarını net bir şekilde göreceğiz” dedi.
Cemil Meriç Evi’nin 2014 yılı Temmuz ayında hizmete açılmasının planlandığını da sözlerine ekleyen Vali Lekesiz, emeği geçen İl Özel İdaresi’ne, İlçe Kaymakamlığına, Reyhanlı Belediye Başkanlığı’na ayrıca tarihi ve turizm anlamında ilçemizin gelişimine katkı sunmak adına evini devreden hemşehrimize de teşekkür etti.

Önceki İçerikDersane yöneticileri; ‘Endişeliyiz!’
Sonraki İçerikZırhlı araç devrildi; 3 polis yaralandı
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.