“Hatay’ın önemi bizim için büyük”

büyükelci4
Bazı etkinliklere katılmak üzere ilimizde bulunan Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Lee Sangkyu, Güney Kore Ankara Büyükelçiliği Savunma Ateşesi Kur.Albay Jooseong Han eşliğinde Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’i ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Büyükelçi Sangkyu, Hatay’a ilk defa geldiğini ve ilimizde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek kabulünden dolayı Vali Lekesiz’e teşekkür etti.
Türkiye ile tarihten gelen güçlü bir dostluk ilişkisinin yanı sıra tarihi ve ticari bağlarının bulunduğunu, bu bağı güçlendirmek adına kültürel, sanatsal ve ekonomik alanda karşılıklı işbirliğine önem verdiklerini ifade eden Sangkyu, “Gerek Türkiye’nin gerekse Hatay’ın bizim için özel bir anlamı ve önemi var. Kore ve Türkiye’yi kan kardeş ülkeler olarak görüyoruz ve Kore halkı Türk halkını çok seviyor. Kore Savaşı’na katılan Türk askerileri sayesinde Kore büyük bir zorluk döneminden kurtuldu. Türk askerlerinin Kore’ye İskenderun’dan hareket etmiş olmalarından dolayı da Hatay’ın önemi bizim için büyük” diye konuştu.
Büyükelçi, Kore ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile özellikle ticari alanında iki ülke ilişkilerini artırmayı hedeflediklerini ve ziyaretleri kapsamında Hatay ile de işbirliğini artırmak yönünde görüş alış verişinde bulunacaklarını sözlerine ekledi.
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz de, Sayın Büyükelçiyi ilimizde ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek iki ülke arasındaki ilişkilere değindi.
Lekesiz, “1950’li yıllarda Türkiye, Güney Kore’nin kendi içerisindeki sorunlarına ve sıkıntılarına yaklaşık 5 bin asker göndermek suretiyle destek verdi, 750 kadar askerimiz orada şehit düştü. Hatay’dan da yaklaşık 300 askerimiz orada mücadele verdi. Sayın Büyükelçi’nin de belirttiği gibi Hem Hatay’dan hem de başka yerden giden askerilerimiz İskenderun Limanı’ndan hareket etti. Aramızda böylesine güçlü duygusal bağlar, bunun yanı sıra ekonomik ve ticari ilişkiler var. Hatay ili olarak Güney Kore’ye yaklaşık 3-3.5 milyon dolar ihracatımız, 8.5 milyon dolar da ithalatımız gerçekleşiyor. Arzu ettiğimiz düzeyde değil ancak elbette bunları daha da iyileştirmemiz mümkün” diye konuştu.
Vali Lekesiz ziyaretin anısına konuğuna ilimizdeki farklı dinlerin birarada barış içinde yaşamasını simgeleyen plaket verirken Büyükelçi Sangkyu da Vali Lekesiz’e ülkelerine özgü yöresel ürünler verdi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.