Hatay’da, Zeytin ve Hayvancılık Organize Sanayi Bölgeleri kuruluyor

zeytin OSB1
Türkiye’de zeytincilikte 4., zeytinyağı üretiminde ise 3. sırada yer alan Hatay’da; zeytin ve zeytinyağına dayalı ihtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor.
Hatay’ın Altınözü ilçesinde bulunan Enek bölgesinde yapılan Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarını yerinde inceleyen Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz tesisin bin 500 dekarlık bir alanda kurulacağını söyledi. Vali Lekesiz konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Hem istihdamda hem de Hatay’ın yurt içi gayri safi milli hasılasında zeytin ve zeytinyağı sektörünün önemli bir rolü var. Dolayısı ile burada kurulacak olan zeytin ve zeytinyağına dayalı ihtisas Organize Sanayi Bölgesi bu sektörün çok daha ciddi katma değer üretmesi, markalaşması, ürünün salt zeytin ve zeytinyağı olarak satılması yerine işleme, kahvaltılık olarak hazırlama gibi daha farklı boyutlara taşınmasına katkı yapacak” dedi.
Ortalama bin 500 dekarlık bir alanda kurulacak olan tesisin bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Lekesiz, “Zira bir taraftan ilave yapacağı istihdam bir taraftan da Hatay’ın zenginliğine ve gücüne katacağı katkı önemli.” diye konuştu. Bu konuda şu ana kadar gösterilen titiz çalışmaların devam edeceğini de vurgulayan Vali Lekesiz, ilçe kaymakamı başkanlığında bir heyet kurulması, kamulaştırma işlemlerinin başlatılması, imar planının yapılması, altyapı projelerinin yapılması, müteşebbis heyetinin kurulmasından önce zeytin üreticileri birliğinin kurulması talimatını da vererek emeği geçenlere teşekkür etti.

2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, daha sonra Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurulacak alanda incelemelerde bulundu.
İncelemelerin ardından bir açıklama yapan Vali Lekesiz, ilimizde güçlü bir tarım sektörü olduğunu ancak hayvancılık sektörünün istenilen düzeyde olmadığını ifade ederek, “Hayvancılık sektörü tarım sektörünün içerisinde ağır sanayi diyebileceğimiz bir öneme ve ağırlığa sahip. İşte ilimizde hayvancılık sektörünün geliştirilmesi için Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı çerçevesinde bir dizi planlamalar yapıldı, faaliyetler hayata geçmeye başladı. Bunlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza ve Adalet Bakanımıza anlatıldı. Sayın Bakanlarımızın da destek vermeleri ile projeler il genelinde hayata geçmeye başladı. İşte bu projelerden biri de Enek Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi” dedi. Lekesiz, yaklaşık 3550 dekarlık alanda kurulacak olan Enek Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nde Organize Besi Bölgesi’nin hayata geçeceğini, bununla beraber her birinde yaklaşık 125 sağmal ineğin olacağı 115 adet süt işlemesinin, her biri günde 100 ton kapasiteli 4 süt fabrikasının, günlük 125 ton kapasiteli 2 yem fabrikasının, 1 adet 3 bin ton kapasiteli 1 adet soğuk hava deposunun ve 6 bin m3’lük 5 biogas tesisinin devreye gireceğini kaydetti.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.