EVLİLİK ve BOŞANMALAR!

kaan metin4
KAAN METİN ÇELİK YAZDI..
Evlilik kurumlarının tarihi insanlık tarihiyle eştir. Hz. Adem’in isminin yanında, Hz. Havva’nın ismi durur. Son yıllarda nedense, evlilik öncesi sözlerin kaydı yoktur. Keşke olsa da! Çerçeveleyip evlere asılsa geçmişle her an yüzleşse insanlar.. Bazen ne de kolay bahanelerle bir birini kırarlar mı evli insanlar? Kavganın başladığı anlarda dönüp sözler yeniden okunsa, kavgalar durmaz mı?
Bana öyle geliyor ki, bu yayılsa bu gün bu kadar boşanmalar olmaz gibi.
2012 yılında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısını 210 olarak açıklanan verilerine göre 2013 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında ise 47 kadın öldürülmüştü.
Evlilikler nerden nereye geldiğinin göstergesi bu olaylar.
Ateş karşısında bozulmayan altın, altın karşısında bozulmayan kadın, kadın karşısında bozulmayan erkek; kalitesi azaldı. Aslında bir tebessüm en ucuz çalışan barış ekçisidir kadın erkek ilişkisinde. İnsanlar arasında dolaşıp çiftler adına barış ve sevgi dağıtır. Bir tebessümün sıcaklığı, bazen buz dağlarının eritmeye kâfi gelir karı koca arasında. Tebessüm de iyimserliğin bir parçasıdır. Gönüldeki güzellin kıvrılmasıdır tebessüm..
Aile içinde yayılmalı paylaşılmalı tebessümler.
Bakıldığında birçoğumuz yanında kocaman bir bavul taşıyoruz. Çok ağırdır o bavul geçmişimi kötü yanlarını taşıyoruz. İlerlemek için çok çaba sarf etsek bile çok az mesafe kat edebiliyoruz. Birkaç adım attıktan sonra durup bavulu açıp içine nelerin olduğunu tekrar gözden geçiriyoruz. O geçmişteki hatalarımız hayal kırıklıklarını tekrar yaşıyoruz hayat genelinde. Bazıların günlerini, bazılarını haftalarını, bazıların da aylarını alıyor geçmişle yüzleşmek..
Sonra bavulu kapatıp ilerlemeye çalışıyoruz..
İşte ne ararsan var bu bavulda..
Evliliklerde böyle, kurulan ilişkilerde aile bireyleri de..
Arılar 1 gram bal için çiçeklere en az 7000 uçuş yapıyorlar..
Sen ömür boyu hayat arkadaşla mutluluk için yüzlerce kez pişman olmayı, binlerce kez naz çekmeyi, onlarca kez kavga etmeyi, anlaşmazlığa düşmeyi, hayal kırıklığına uğramayı, çiçekler getirmeyi, yüzlerce kez özür dilemeyi, binlerce kez “affet beni” demeyi, onlarca kez “seni seviyorum” demeyi göze almalı ve kurulan yuvayı evliliğini korumalısın..
Bir kg. bal için ise 40 bin tane arı, 6 milyon çiçeği dolaşıyor..
Sen bir tutam sevda için, hiç bitmeyecek bir aşk ve evlilik için, en az beş duyunla, onlarca duygunla, binlerce güzel sözle, yüzlerce bakışla, dokunuşla, sevdiğinin üzülmesine izin verme.
Hayat üç günlük kıymetini ve değerini bil hayat arkadaşının!
Hz.Muhammed (s.a.v) ne de güzel söylemiş:
“Yemek pişirmek, çamaşır yıkamak, ev süpürmek gibi işler; kadının vazifesi değildir. Bunları yapıyorsa eşine ve evladına “ikramıdır, hürmetidir”. Eğer yaptığı tüm bu işler için hakkını helal etmeyip, ücret isteseydi vermek zorunda kalacaktınız. O halde sana böyle hürmet eden eşine “teşekkür et!”
Ailenin sarayı evidir; kadın kraliçe, erkek kral gibidir, iyi bir kadın kocasına, iyi bir erkek de hanımına Allah’ın hususi bir ikramıdır.

Önceki İçerikKutsal topraklara dualarla uğurlandılar
Sonraki İçerikTürk Metal Sen güçlü geliyor!