“AMANOSLARDAKİ AROMATİK BİTKİ ZENGİNLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ”

haci bayram
AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Hatay’ın Dörtyol İlçesi’nde Özdrog Drogser Uçucu Yağ-Kozmetik-Makine Tesisi’nde incelemelerde bulunarak, işletme sahibi Sabahattin Özdemir’den bilgi aldı. Milletvekili Türkoğlu’nun Özdrog Drogser Makine Tesisleri’ne gerçekleştirdiği ziyarete, AK Parti Hatay İl Başkan Yardımcısı Bilgehan Aksoy da eşlik etti.
Türkoğlu ve Aksoy’a tesisi gezdiren Özdrog Drogser Makine Tesisleri’nin sahibi Sabahattin Özdemir, işletme içerisindeki makineleri tanıttı. Amanoslar bölgesinden toplanan adaçayı, kekik, defne, portakal, biberiye, murt, lavanta gibi bitkilerin yapraklarının preslenerek yağlarının alındığını ifade eden Özdemir, bu yağlardan sabun, şampuan, cild bakım ürünleri, parfüm, kolonya elde edildiğini vurguladı. 1989 yılından beri aromatik ve endemik bitkiler üzerine çalıştıklarını vurgulayan Özdemir; “1989’dan günümüze kadar her yıl kapasitemizi artırmak suretiyle İtalya, İspanya, Fransa, Almanya, Kanada ve ABD olmak üzere 6 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünleri Daire Başkanlığı ile yürüttüğümüz proje kapsamında geçtiğimiz Nisan ayında Dünya Orman Forumu’nda sunum yaparak, açtığımız standlarda 150 ülkeye ürünlerimizi tanıtma imkânı bulduk” açıklamalarına yer verdi.
Network Marketing sistemi ile çalıştıklarını ifade eden Özdemir, iç pazara yönelik de kozmetik ürünleri pazarladıklarını belirtti. Portakalın bölgede sadece yemek için tüketime sunulduğuna atıf yapan Özdemir; “Oysaki portakal yaprağı, çekirdeği ve kabuğu ile adeta cild için yaratılmış çok kıymetli bir nimettir. Portakalın kabuğu ve çekirdeğinden elde ettiğimiz yağ ile portakal şampuanı, portakal sabunu, portakal esans ve parfümü üretiyoruz. Portakal sabununun yüzümüzdeki kırışıklıkları giderebilme özelliğinin yanı sıra yine bu sabun ile vücudumuzdaki lekelerden de kurtulabiliyoruz” dedi. Milletvekili Türkoğlu da mesleği olan eczacılıktan ötürü endemik ve aromatik bitkilerin ilgi alanına girdiğini ve bu bitkiler üzerine de çalışma yürüttüğünü söyledi. Türkoğlu, sadece Amanoslar’ın Payas-Dörtyol-Erzin hattında 4500 bitki taksonunun bulunduğunun altını çizerek; “Amanoslar endemik ve aromatik bitki çeşitliliği açısından sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı yerlerinden biridir. Amanoslar’daki bu bitki zenginliğimizi kozmetik ve ilaç sanayinde fırsata çevirebiliriz. Dünya pazarında tıbbi ve aromatik bitkilere talep her geçen gün artmaktadır. Tıbbi bitki ihracatı yapan 110 ülke arasında Türkiye 18. sırada bulunmaktadır. Oysaki sadece Amanoslar dünya defne gereksiniminin yaklaşık % 90’ını karşılayabilecek bir potansiyeldedir. Ben özellikle yatırımcıların dikkatini bu alana çekmek istiyorum” dedi. AK Parti Hatay İl Başkan Yardımcısı Bilgehan Aksoy da standartlara uygun ve işlenmiş tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya pazarlarındaki ihraç miktarını da yükselteceğini belirterek, bitkisel ürün üzerinde yapılacak her işlemin bitkisel ilaçların değerinin artmasına ve katma değerin ülkemizde kalmasına yol açacağına vurgu yaptı.

Önceki İçerikOSMAN TUFAN BÜYÜKŞEHİR ADAY ADAYI! RESMİ BAŞVURU YARIN..
Sonraki İçerikKardeşi eşini öldürdü, kayınbiraderi kazada can verdi..
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.