F-16 yüzünden çıkmış!

patlama
Dörtyol’da önceki gün sabah saat 07.31 sularında meydan gelen iki patlamanın nedeni açıklandı. Çevre il ve ilçelerde de hissedilen patlamanın, iki F-16 savaş uçağının alçak uçuşu sırasında ses duvarını aşması sonucu yaşandığı öğrenildi.
Dörtyol, güne patlama sesiyle uyandı. Sabah saatlerinde yaşanan patlama Erzin, İskenderun ve Payas’ta şiddetli şekilde hissedildi. O sırada evlerinde bulunan vatandaşlar panik halinde sokağa çıktı. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, patlama iki F-16 savaş uçağının uçuşunun hemen ardından meydana geldi. Gökyüzünde F-16 gördüklerini belirten vatandaşlar, sokağa kaçtıklarını ve polise haber verdiklerini anlattı.
Olayın ardından sosyal medyaya yayılan Suriye’den füze atıldığı iddialarını Erzin Kaymakamı İskender Yönden yalanlamıştı. Olayın füze veya bomba kaynaklı olmadığını açıklayan Yönden, patlamalarda ölü ve yaralı olmadığını, olayın detaylıca araştırıldığını belirtmişti.

GÜVENLİK UÇUŞU SIRASINDA SES DUVARINI AŞTILAR
İlk başta terör saldırısı gibi algılanan patlamanın sınırda güvenlik uçuşu yapan F-16 jetlerinden kaynaklandığı ortaya çıktı. 2 dakika arayla meydana gelen patlamalar uçakların ses duvarını aşması sonucu yaşandı. Benzer bir olay daha önce Bursa ve Sakarya’da meydana gelmişti. Sakarya’daki olayın askeri jetlerin tatbikat sırasında ses duvarını aşmasıyla meydana geldiği açıklanmıştı.

HALK ARASINDA ‘SONİK’ PATLAMA OLARAK BİLİNİYOR
Ses duvarının aşılmasıyla duyulan ses, halk arasında ‘Sonik’ patlama olarak adlandırılıyor. Gökyüzündeki cisim hareket halindeyken, kendisinin önünde ve arkasında basınç halkaları oluşuyor. Ortaya çıkan dalgalar, ses hızında hareket ediyor. Şok dalgası olarak tabir edilen dalga, uçağın burun kısmından başlayarak kuyruk kısmına kadar ilerliyor. Uçağın arka kısmında koniyi andıran bir şekil oluşuyor. Uçağın burun kısmında artan basınç, kuyruk kısmında düşmeye devam ediyor. Uçağın ses hızını geçtiği anda basıncın normale döndüğünü ifade eden uzmanlar, sonuç olarak ‘boom carpet’ diye adlandırılan patlamaların yaşandığını kaydediyor.

Önceki İçerikOsman Tufan gazeteci dostları ile iftar açtı
Sonraki İçerikVali Lekesiz; “Uçaklardaki yüksek hız neden olabilir”
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.