“İSKENDERUN BÖYLE YÖNETİLMEZ!”

mecliss
Belediye Meclisi gündeminde bulunan 5 maddeyi görüşmek üzere, Özer Çağşar başkanlığında toplandı. Belediye Başkanı Yusuf Civelek’in katılmadığı oturumda en çok tartışılan konu Revizyon İmar Planı oldu.
Bir gazeteye verdiği demeçte, Çay Mahallesi’nde bir inşaat için ‘Emsal en fazla 5 olur’ dediğini ileri sürdüğü CHP Meclis Üyesi İlyas Güden’i daha sonra “8 emsala evet dedi” sözleriyle eleştiren Ercüment Kimyon’a tepki geldi. Güden, “Böyle bir şey demedim. En fazla emsal 6 olur dedim, ancak 8 emsale de hayır dedim ve altına da imza attım. Belgesi elimde. Dava açma hakkım saklı kalmak şartıyla Ercüment Kimyon’u kınıyorum” dedi.

TEDAŞ CAMİ YERİNDE YOK!
Kimyon da, “Emsal 8’in uygulandığı başka da bir yer yok” diyerek, eleştirinin idareyi kapsadığını söyledi. Kimyon, “Revizyon İmar Planı; siyaseten, usulen ve teknik açıdan sakıncalı.. Başkan planı bize göstermedi. Biz de inceleyince, birçok hata gördük. Koca İskenderun’da sadece bir yeri turizm alanı işaretlediniz. Yolun ortasındaki refüjü, ağacı yeşil alan gösterdiniz. Sanayi sitesinde sosyal donatı alanı belirlememişsiniz. Askeri alan lojistik merkez olmuş. TEDAŞ cami yerinde yok. Su toplama havzaları konuta açılmış. Havuzlu çarşı, ayakkabıcılar çarşısı imar yoluna açılmış, araç geçebilir yani. Çankaya cami yok.. Migros kavşağı yok. Nedir bu? Şehir plancılarının memleketten haberi yok. Sokakları hiç mi gezmemişler?” diye konuştu.

‘KATİL SENSİN YUSUF CİVELEK!’
MHP Grup Başkan Vekili Garip Şandır, Başkan Civelek’in ‘plan hakkında bilmeden konuşanlar memleketin katilidir’ şeklindeki sözlerini hatırlatıp, “Bu güzel memleketin asıl katili sensin Yusuf Civelek” tepkisinde bulundu.
Şandır, “Bize bilgi vermeyen bir belediye başkanı böyle bir üslup kullanamaz. Planda dünya kadar eksik var. Şekere’de 5 dönüm araziyi yeşil alana çevirdiler. İki katlı bir evi yeşil alana çevirdiler. Nedir bu? Bu mağduriyete seyirci mi kalacağız? Beton araçları, çöp araçları yolu kapatıyor, vatandaş mağdur oluyor. İdarenin hiç mi umurunda değil? Yollar çıkmaz sokağa dönüştü, çukurlar açılıyor, denetim yok, uyarı yok! Şehir böyle yönetilemez! Şehiri işte böyle katlediyorlar” ifadesini kullandı.

ÇAĞDAŞ PLAN BU MUDUR?
CHP’li Ali Çıtanak da, Revizyon İmar Planı’na tepki gösterdi. Çıtanak, “Bizler eleştiriyoruz, çünkü, ortada garibana yönelik haksız bir durum var. Bazı meclis üyelerinin yeri açılsın diye bir çalışma olamaz, kabul etmiyorum. Migros’un kavşağını kapatmışsınız. 5 katlı yoğunluğa yüzde 35 inşaat hakkı vermişsiniz. İki apartman arasını yeşil alana dönüştürmüşsünüz.. Bu mudur çağdaş plan anlayışınız. Lütfen garibanın da hakkını gözetin. Ben CHP’liyim. Ve CHP’li olmaktan gurur duyuyorum. Bizler halkın menfaatleri için buradayız. Birilerinin işini yapmak için değil. İdare biran önce bu yanlışından dönmelidir” diye konuştu.

RET VERDİĞİM İÇİN ONUR DUYUYORUM!
CHP’li Meclis Üyesi Mesut Yüksekbaş da konuşmasında, “Ret verdim. Çünkü ezilenin vatandaş olduğunu gördüm. Muhafet eleştiriyor, haklılar da. Çünkü bu malzemeyi onlara verdiler. Ama ortada bir takım haksızlıklar var. Bunun için ret verdim ve bu kararımdan ötürü onur duyuyorum. Ezilen her insanın yanında durmak, onlara yardımcı olmak boynumun borcudur” ifadesini kullandı.

İSKENDERUN’DA HASTALIK ÇOĞALDI!
DP’li Ali Kılıç Çirkin de, Revizyon İmar planıyla ilgili önerilerde bulundu. Çirkin, “Paftayı geçtim, keşke ada bazında bize bilgi verilseydi de, katkımız olsaydı. Bu süreçte mimar ve mühendis arkadaşlarla görüştük. Bu uygulamayla bitişik nizamın çözümlenmediğini aktardılar. Kaldırımlar daralabilir.. Kentsel dönüşüm için bir altyapı hazırlanabilir. Planda o kadar çok eksik durum var ki, mesela Kaptan Paşa Camii’nin yeri yeşil alan olur mu hiç? Yanlış.. Örneğin, İskenderun’da sokaklar kazılıyor. Keşke Doktor Yusuf Bey bugün burada olsaydı da; foseptik, toz ve topraktan ötürü hastalıkların çoğaldığını kendisine söyleyebilseydik. Gerçek bu.. Çevreye enfeksiyon yayılıyor. Belediye bunu görmüyor mu, araştırmıyor mu? Hastaneler, yaşlı ve çocuk hastalarından geçilmiyor. Yazıktır. Bu arada çevrede birçok ilde ve ilçede mezarlık defin işlemlerinden para alınmıyor. Ücretsiz! Ancak sosyal demokrat İskenderun Belediyesi defin işlemlerinden 235 lira para alıyor. Olacak şey mi bu?

BİZ ŞOV YAPMIYORUZ!
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten de, Türkiye’de 12 yıldır iktidarda olduklarını söyleyerek, “İskenderun’da kilit noktasındayız. Teşkilatımızla bir araya gelip, memleketin hayrına grup kararı alırız. Her güzel yatırımı destekledik, destekliyoruz. Körü körüne muhalefet etmedik. İki yıldır planla ilgilenmeyenler, bugün neden gürlüyor? CHP’den sürekli ret geliyor. Burada iktidar sizsiniz. Hiç mi bir araya gelip konuşmadınız? Bu planın meclisten geçmesi zaruridir. Bunu her seferinde söyledik. İtiraz varsa, birlikte değerlendiriz, bu kadar basit. Niye herşeyi yokuşa sürüyorsunuz? Biz şov yapmıyoruz, memleketin menfaatlerini düşünüyoruz, hizmet ediyoruz. Bugünkü Güney Gazetesi’ni alın okuyun, söyleyeceğimizi gazetede anlattık. İskenderun halkı herşeyin farkında”

ART NİYET OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM!
Oturumda son olarak söz alan Meclis Başkan Vekili Özer Çağşar ise, “Revizyon imar planını bu meclis, bu belediye başkanı, bu idare cesaretle gündeme getirmiştir ve uygulamaya almıştır. İhale sürecinden sonra yaklaşık iki yılı bulmuştur, gündeme gelmiştir. 200 bin nüfuslu yerde nüfusun yüzde 1’inden itiraz gelse yaklaşık 2 bin kişi itiraz eder. Bugün aldığım son bilgiye göre itiraz sayısı 360 civarındadır. Bunların bir kısmı da maddi hatalar içermektedir. Yani buradan şunu çıkarıyoruz. İmar planı yaparken nüfusun yüzde yüzünü memnun etme gibi bir durum mümkün değildir. Bu gelen itirazlar içerik olarak bakılacak, ayıklanacak, bu mecliste teker teker hepsi gelecek ve gözden geçirilecek. Yapılan hata varsa, haksızlığa uğrayan insanlar varsa bunların mağduriyeti giderilecektir. Bunu çok iyi biliyorum bu imar planı hiçbir zaman kişilerin partisine, milliyetine, cinsiyetine göre düzenlenip yapılmadı. Şehrin önümüzdeki yıllarını planlayacak düzeyde ve teknik ekibe teslim edilerek yaptırıldı. Mutlaka hatalar vardır. Planlama teknik ekibin hataları vardır, belediye idaresinin teslim aldıktan sonra gözden kaçmış olaylar vardır. Ama bunda art niyet olduğunu düşünmüyorum” dedi.
Meclis toplantısında, 2 Temmuz 1993 yılında meydana gelen Sivas katliamı da kınandı.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.