Tosyalı Dış Ticaret yine zirvede!

akib
Yaşanan krizlere, küreselleşen dünyamızdaki rekabete ve tüm zorluklara rağmen üstlerine düşen görevi layıkıyla yaparak, Türkiye ihracatına katkıları yadsınamayan AKİB’li ihracatçıların ödüllendirildiği “AKİB İhracat Rekortmenleri Ödül Töreni” gerçekleştirildi.
2012 yılı ihracat performanslarına göre, AKİB çatısı altında faaliyet gösteren 8 sektörün ilk 5 firmasına ve AKİB bünyesinde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 firmaya plaketleri verildi.
AKİB bünyesinde en fazla ihracat gerçekleştirerek, birincilik koltuğuna oturan Tosyalı Dış Ticaret A.Ş. adına başarıya ortak olan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, plaketini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in elinden aldı. Hayırsever İşadamı Fuat Tosyalı ayrıca, Demir ve Demir Dışı Metaller sektöründe Tosyalı Dış Ticaret A.Ş. adına bir ödül daha aldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, göstermiş olduğu özverili çalışmalar ve sektör adına gerçekleştirdiği başarılı yatırımlardan ötürü Hayırsever İşadamı Fuat Tosyalı’yı kutladı.

DÜNYA EKONOMİSİ TERSİNE GİDERKEN, İHRACATINI ARTIRAN BİR TÜRKİYE VAR
AKİB bünyesinde en fazla ihracat gerçekleştiren 45 firmaya ödüllerin verildiği tören, AKİB Hizmet Binası Mersin Salonu’nda gerçekleşti. Törene; başta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin olmak üzere, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Milletvekilleri Nebi Bozkurt, Çiğdem Münevver Ökten, Ahmet Tevfik Uzun, Aytuğ Atıcı ve Vahap Seçer, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ali Nedim Güreli, AKİB Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, AKİB’in yönetim kurulu başkanları ile çok sayıda ihracatçı ve işadamı katıldı.
İlk olarak açılış konuşmasını yapan AKİB Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, 152 milyar dolarla kırılan ihracat rekorunda AKİB’in de büyük bir payı olduğunu belirterek, “Geçen yıl yüzde 8.5 pay ile 13 milyar dolardan fazla ihracata imza atmış bulunmaktayız. AKİB çatısı altında bulunan 8 birliğin bu rakamları elde etmede ayrı ayrı payları var. 2012’de yakalanan ihracat rekoru AB’de yaşanan krize rağmen ihracatçılarımızın alternatif pazarlara yönelmesiyle gerçekleşti. 2011’de yüzde 50 olan AB payı yüzde 30’a düşse de geçen yıl ihracatımız yüzde 12 arttı” diye konuştu.
TİM Başkan Vekili Ali Nedim Güreli ise, ihracatın rakamlardan ibaret olmadığını, aynı zamanda demokrasi ve barış anlamına geldiğini, bu yüzden dünyayı dolaşarak ihracatı artırmaya çalışacaklarını söyledi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2008 yılında ABD’de başlayan krizin dünyayı bu kadar etkileyeceğini hiç kimsenin öngöremediğini belirterek, “Avrupa ekonomisi uzun yıllarda kendini anca toparlayacağa benziyor. Türkiye geçen yıl yüzde 12.2’lik ihracatla dünyada ihracatını en fazla arttıran 2’nci ülke olmuştur. Avrupa bölgesinin işsizlik rakamları Türkiye’nin rakamlarının çok üstünde. Yapılan ihracat istihdamı, büyümeyi ve üretimi arttırdı. Ülkemiz 2013’ün ilk çeyreğinde yüzde 3 büyüme başarısı gösterdi. Türkiye geçtiğimiz 4 yılda 5 milyon 200 bin istihdam yaptı. Dünyanın neresine gidilirse gidilsin, her yerde iş yapan Türkleri görürsünüz” dedi.
Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve AKİB Koordinatör Başkanı Hayri Uğur tarafından, 2012 yılı ihracat performanslarına göre, AKİB çatısı altında faaliyet gösteren 8 sektörün ilk 5 firmasına ve AKİB bünyesinde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 firmaya plaketleri verildi. Firma plaketlerinin ardından 2012 yılı yönetim kurulu başkanlıkları döneminde göstermiş oldukları özverili çalışmalar ve sektörleri adına gerçekleştirdikleri hizmetler anısına Akdeniz İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanlarına, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından teşekkür plaketi verildi.
Son olarak ise AKİB Koordinatör Başkanı Hayri Uğur tarafından, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan V. Ali Nedim Güreli, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a günün anısına hediye takdim edildi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.