Kızılot; “Anonim şirketlere yeniden denetim geliyor”

itso panel3
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ve Prof.Dr Şükrü Kızılot’un sunumu ile gerçekleşen ”Vergi kanunları ve Ticaret Kanununda son değişiklikler, yeni gelir vergisi kanunu tasarısı” konulu panel gerçekleştirildi.
Yoğun katılımla gerçekleştirilen panel öncesi söz alan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “Yeni Türk Ticaret Kanunu İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı kanunlarının ardından şu sıralar gündemimizi yeni gelir vergisi kanun tasarısı meşgul etmektedir. Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan gelir vergisi kanun tasarısı Vergi mükellefi olan bütün şahıs ve şirketleri çok yakından ilgilendirmektedir. Bizler de İTSO olarak esnaflarımızı, ticaret erbaplarımıza şirketlerimize mali müşavir ve muhasebecilerimize tasarı ile ilgili bilgilendirmek amacıyla Prof.Dr. Şükrü Kızılot’u İskenderun’a davet ettik. Yoğun gündemine rağmen bizleri kırmayarak, İskenderun’a geldiği için kendilerini odamızda ağırlamaktan dolayı onur duymaktayız. Ayrıca kendisinden özellikle şirketlere yönelik yapılan değişiklikler ile ilgili bilgiler vermesini bekliyoruz ve bu panelin tüm şirketlerimize faydalı olacağına inanıyorum” dedi.
Ardından kürsüye gelen ekonomi profesörü Prof.Dr. Şükrü Kızılot, vergi Kanunun ve Ticaret kanununda son değişiklikler, yeni gelir vergisi kanun tasarısı hakkında sinevizyon destekli olarak sunum yaparak, İskenderunlular’ı bilgilendirdi.
Prof.Dr Kızılot, 2013 yılında vergi düzenlemelerinin getirisi ve götürüsü hakkında bilgiler vererek, “2013 yılında vergiler, harçlar ve cezalarla ilgili önemli artışlar oldu. TTK değişti şimdi top iş verenlerde Yeni Gelir vergisi taslağı hazırlandı. Yeni bir varlık barışı getirildi. Vergi incelemesine sigorta getirildi. Bu taslakta Para, döviz, altın, menkul kıymetler, diğer sermaye piyasası araçları, gayrimenkulleri kapsamaktadır” dedi.
Kızılot sunumunda şirketlerin yurt içi ve yurt dışı gayrimenkullerinin vergileri taşınmaz mallara ait vergi ödemeleri konularında da detaylı bilgiler verdi. Emlak vergilerinin 2013 yılında yüzde 7.8 arttığına dikkat çeken Prof.Dr.Kızılot, Emeklileri işsizleri ev hanımları ve engellilere bir konutları olması ve brüt 200 metre kareyi aşmamak koşuluyla 2013’de de emlak vergisi olmadığının altını çizdi.
Panel esnasında yeni gelir vergisi düzenlemelerini örnekler ve fıkralarla anlatan Kızılot’un sunumu davetliler tarafından heyecanla izlendi.
2013 yılı gelir vergisi tarifesine de değinen Prof.Dr.Kızılot, Avrupa’da şirketlerin internetten her şeyini açıkladığı iddialarının da doğru olmadığını belirterek, “Bir çok ülkelerde açıklanmıyor. Mecburiyet yok. Ticari sırlar da açıklanmıyor. Anonim şirketlere yeniden denetim geliyor. Usul ve Esaslar Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek” dedi.
Limited şirketlerine de değinen Prof.Dr.Kızılot, “Pay senedi devri şeklinde olmuyor.Yazılı şekilde yapılıyor. Tarafların imzaları Noterce onaylanıyor. Pay senedi cirolama hukuken mümkün değil. Ortakların paylarının kaydedildiği ve diğer ortakların incelemelerine açık pay defteri tutulması zorunlu (Md.594) açılış ve kapanışı tasdike tabi. Tek kişilik ortaklıkta da gerekli” dedi.
Üç saate yakın panel veren Prof.Dr.Kızılot’un sunumu soru cevap şeklinde son buldu. Panel sonrası İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz tarafından Prof.Dr.Kızılot’a günün anısına İskenderun Güvercininin fotoğrafının yer aldığı şilt hediye edildi. Panele İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz’ın yanı sıra, İTSO meclis üyeleri, İTSO yönetim kurulu üyeleri, İskenderun’da ticari faaliyet gösteren iş verenler, serbest muhasebeci mali müşavirler ve davetliler katıldı.

Önceki İçerikPolis suç örgütlerinin üzerine balyoz gibi çöktü!
Sonraki İçerikBaşkan Altan şans getirdi!
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.