Siyasetten anladığım

zekisanliGenel anlamda Siyaset veya Politika devlet işlerini düzenlemekle beraber yürütmenin kendi görüş ve anlayışını ortaya koyma sanatıdır.. İradenin çoğunluğunu temsil eden ve seçimle yönetme görevini üstlenen parti veya partiler hükümet eder. Siyaset , toplumun maddi ve manevi değerlerine göre geliştirilebilen ve özünde insan odaklı olmakla beraber yaşam standardını yükseltebilecek yol ve yöntem bütünlüğüdür.
Türkiye de siyaset denince siyasi partilerin adları ve onların başkanları akla gelir.Siyaset yapma ve siyasete yön verme işi genel olarak başkanların iki dudağından çıkacak ifadelere bağlıdır.Başkanlar, genelde kendi dünyaları ve ruh hallerine paralel ,şahsi görüş ve düşüncelerini medya önünde sesli olarak dile getirirler.Ardından ilgili kişiler bunu bir emir olarak telakki ederler. Zaman geçirmeden yoğun bir şekilde ince ince çalışmalara başlarlar. Görev, yerine getirildiğinde hele başkanın duygu ve düşünceleri yeterince tatmin olmuşsa o işi üstlenen ilgililer , yerini uzun süre muhafaza eder veya en uygun zamanda kendilerini terfi etmiş olarak görürler.
Türkiye de siyasilerin siyaseti tepeden aşağıya doğru sirayet eder.Buna da Demokrasi derler.Kulağa hoş gelmiyor ama işin gerçeği bu sanırım…

Vatandaşın siyaset anlayışını yansıtmaya çalışırsak , vatandaş Salı günlerini hasretle bekler. Niçin? Parti başkanlarının hararetli konuşmaları , sataşmaları , diğer parti başkanlarına küfürleri , aşağılamaları , hakaretleri ve çok büyük iş yapmışlar gibi küçümseme ifadeleri inanılmaz derecede keyif verir.Kime ? Biat eder derecesinde körü körüne bağlı olanlara.Konuşmaların içeriği bir çok vatandaş için önem arz etmez.Lideri yeterki altta kalmasın. Konuşmaları yayınlayan tv kanalları hatırı sayılır ölçüde reyting alırlar.Sonra… İş yerlerinde ,kahvehanelerde ,meyhanelerde ,sokaklarda ,ev oturmalarında o şunu dedi bu onu dedi o iyi etti bu iyi etmedi gibi boş sohbet ve tartışmalar peşi sıra devam eder. Ta ki , bir sonraki gurup konuşmalarına kadar.

Siyasetten bunumu anlamalıyız?.Bu yöntemlerle mi medeni ülkeler seviyesine geleceğiz.? İnsanca ve onurlu yaşam ölçülerine bu tutumla mı ulaşacağız? Bu işler gelişmiş ülkelerde böylemi yapılıyor ?

Biraz başımızı kaldıralım ,etrafımızı ve uzakları daha iyi görelim.Katılımcı olup kendi fikir ve görüşlerimizi medeni bir şekilde ifade edebilelim.Biat etmek yakışmıyor..Kendimize saygı duyup değer vermeye başladığımızda kendi siyasetimizi toplumsal ölçülerde üretip ülke idaresinde bizimde bir sözümüz olmalı.Ne dersiniz?…

 

Zeki Şanlı yazdı…

Zeki Şanlı
1967 İskenderun doğumlu.Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü mezunu.