YANIT YOK!

meclis78
Özer Çağşar’ın başkanlık ettiği İskenderun Belediye Meclisi’nde su şebekesi bağlantı ücreti, revizyon imar planı, esnaf odalarına arsa, muhtar evleri, delik deşik yolların durumu ve daha birçok konu konuşuldu. En çok yanıtı aranan soru ise, imar eski müdürü Azim Şahin’in neden görevden alındığıydı.. Ancak, idare yine bildiğini okudu, sessiz kaldı..

YUSUF CİVELEK NEDEN YOKTU?
Konuyu en başından ele alalım:
İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, o gün görevde olmasına rağmen, belediye meclisi oturumuna katılmadı. Neden?
Sakın, imar müdürünün görevden alınmasıyla ilgili ‘ucu’ bir yerlere değmesinden korktuğu için olmasın. Ya da başka bir ifadeyle; bu görev değişikliğinin, bir türlü meclise gelmeyen revizyon imar planıyla bir bağlantısı olduğundan mı herkesten köşe bucak kaçmayı marifet sayıyor?
Oysa aynı gün; Gaziantepliler Derneği, Yusuf Bey’i makamında ziyaret etmişti..
Keyfi yerindeydi..
Ama 1. Deniz Er Eğitim Alayı’ndaki yemin töreninde yoktu..
Meclise de gelmedi.. Oysa şehir dışında olsa, bir meclis üyesine vekalet verirdi..
Kimseye vekalet bırakmadığına göre, belediye başkanının bu ‘umursamaz’ hallerinin anlamı nedir? Belediye meclisini ciddiye mi almıyor, yoksa, revizyon imar planı ve imar müdürünün görevden alınmasıyla ilgili ‘haksız’ duruma düşmekten mi korkuyordu?
Evet Yusuf Bey! Vakti geldi, konuşun artık..
Daha ne kadar ‘görünmez’ olacaksınız?!

NE DEĞİŞTİ A.BİRSEL AKTAŞ?!
Oturumda ayrıca, Festival Yürütme Kurulu’ndan istifa eden CHP’li Ahmet Birsel Aktaş’ın yerine bir adet üyenin seçilmesi ile ilgili Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü teklifi görüşüldü. Biraz geriye gidelim..
Hatırlatmakta fayda var:
Ahmet Birsel Aktaş, su şebekesiyle ilgili ek ödeneğin oylandığı bir önceki oturumda yoktu. Gelmediği gibi de, festival yürütme kurulundan istifa etmişti..
Şimdi düşünüyorum da; bir meclis üyesi festival komitesinden istifa ediyorsa, bir sebebi olmalı.. Oturuma katılmıyorsa da, bir mazereti olmalı..
Bizim bilmediğimiz bir takım endişeleri vardır muhakkak.
Yoksa, durduk yere bir meclis üyesi istifa edip de, oturuma katılmamazlık etmez.
Bakıyorum da, bu durumu CHP ilçe teşkilatı da sorgulamadı, idare de..
Ya da bilinenleri sineye çektiler.. Ahmet Birsel Aktaş da, birşey yokmuş gibi bu duruma ayak uydurdu.. İyi mi?
Önceki günkü oturumda bunu gördük.. Festival Yürütme Kurulu’na Belediye Meclis Üyesi Ahmet Birsel Aktaş yeniden seçildi. Tek kelime de ses etmedi..
Oysa davasında haklıysa, yeniden seçilmesine karşı gelir, istifa ederdi..
Var mı öyle bir duruş? Hayır!
Hayırdır Ahmet Bey.. Dün ne değişti de suskun kaldınız?
Madem bir rahatsızlığınız yok, o halde niye istifa ettiniz o halde?

KİMYON ÖRNEĞİ!
Mesela, Güray Yayla’dan boşalan Divan katipliği üyeliğine, aday olmamasına rağmen AK Parti’nin oylarıyla Ercüment Kimyon getirildi. Kimyon, ‘istifa ederim’ diyerek, bu görevi kabul etmedi. Aktaş neden bu cesareti gösteremedi?

ESNAF ODALARINA ARSA VE MUHTAR EVLERİ!
Oturumda en çarpıcı teklif AK Parti’den geldi. AK Parti grubu, 14 esnaf odasının tek çatı altında birleşmesine katkı sunacak bir öneri getirdi. Şöyle ki;
İskenderun’da bulunan 14 adet Esnaf ve Sanatkarlar Odasına, inşaatını kendileri yapmak üzere arsa tahsis edilmesi ile ilgili AK Parti’nin yazılı önergesi, Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilmesi kabul edildi.
AK Parti ayrıca, İskenderun’da her mahalleye ‘muhtar evlerinin’ yapılması ve yer gösterilmesi ile ilgili yazılı önergeyi oturuma taşımakla kalmadı, Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilmesini sağladı. Dilerim hayırlı bir sonuç çıkar.
Yoksa, idarenin eliyle İGEV’in düştüğü durum ortada!

AK PARTİ RENKLİ PARKEYİ SORDU
Bu arada AK Parti’li Ahmet Dönmez, benim de köşemde yer verdiğim ‘balıkçı pazarında yere döşenen renkli parke taşının esnafa olan maliyeti’ni gündeme getirdi. Dönmez, “Balıkçı Pazarı’nın üzeri döşenecek mi? Belediye tarafından yere döşenen parke taşının maliyetinin esnafa yüklendiği bilgisi doğru mudur? Katkı payının amacı nedir?” diye sordu.. Dönmez ayrıca, Süleymaniye, Hürriyet ve Savaş mahallelerinde yolun dar olması nedeniyle bir öneri getirdi. Dedi ki:
“- Bu yollarda iki araç park edince, yollar geçilmez oluyor. Oysa çözüm basit. Kaldırımı biraz geriye çekelim, sorunu aşalım.”
Yerinde bir öneri..

CİVELEK GİDİNCE, HERŞEY GÜZEL OLACAK!
MHP’li Garip Şandır yine çok sert konuştu.. Yolların delik deşik olmasına tepki gösterdi. Şandır, “Böyle bir sorumsuzluk örneği, Türkiye’nin başka bir ilçesinde yoktur. Yusuf Bey’i, insanların perişan olması pek ilgilendirmiyor. Böyle de umursamazlık olmaz ki? Yolların bu durumu kendilerini çok mu mutlu ediyor? Yazıklar olsun. Böyle mi, herşey güzel olacak. İnanıyorum ki, Yusuf Civelek gidince, herşey güzel olacak” diye konuştu.

SOYGUN DÜZENİ TEPKİSİ!
Ercüment Kimyon da, su abonelerine imzalatılan ‘taahhütname’yle ilgili idareye tepki gösterdi. Kimyon su abonelerine seslenerek, ‘Sivil itiatsizlik yapın, tehditkar bir yaklaşımla dayatılan taahhütnameyi imzalamayın’ dedi. Kimyon “520 çarpı 60 bin abone, ortaya çıkan rakam 32 milyon lira.. Oysa hizmet parayla satılmaz. Bunun adı soygun düzenidir” iddiasında bulundu.
Bu arada en çok sorulan soru, imar eski müdürü Azim Şahin’in, görev değişiminin revizyon imar planıyla bir ilgisi olup olmadığı yönündeydi.
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, Ercüment Kimyon, Garip Şandır ve Ali Kılıç Çirkin, “Seçime ve revizyon imar planına beş kala neden bu değişime gerek duydunuz?” diye sordu.

RÜŞVET VARSA, SAVCIYA GİDİN!
CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan, Kimyon’un sözlerine tepki göstererek, “Belediye olarak 50 bin aboneye hizmet götürüyoruz. Tepeler şimdilik yok. Herkes doğruyu bilsin. 22 milyon lirayı halkımız, 6 milyon artı KDV’yi belediye karşılıyor. Kaldı ki, su şebekesinin maliyeti 130 milyon lira. Bu çok hayati ve önemli bir hizmet. Sorumluluğumuzun farkındayız. Kolay değil! Yakında temiz su çeşmeden akacak, yollar asfaltlanacak. İhaleyi yaptık. Revizyon İmar Planı da düzenli bir şekilde yapılıyor. Şehrin mevut durumu çok kapsamlı değerlendiriliyor. İskenderun’un geleceğini birlikte belirliyoruz. Vatandaşın müracaat yeri belediyedir neticede. Revizyon’la ilgili rüşvet veya hukuksuzluk örneği varsa, savcılığa gidin” diye konuştu.

MEMLEKET YATIRIMLARINI DESTEKLİYORUZ
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı ve gazetecilerin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutladı. Erten, konuşmasına “1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasını sağlayan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Kendilerine müteşekkiriz” sözleriyle başladı. Erten ayrıca, su şebekesiyle ilgili ortaya konan rakamlar için de, “Tepelerde şimdilik su bağlantı çalışmaları yapılmıyor. Bağlantısı yapılmayan tepe mahalleleri zaten para ödemeyecektir. İleride ikinci bir ihaleyle bu sorun ortadan kalkacaktır. Lütfen buradan doğruyu konuşalım. Kaldı ki, hepimiz İskenderun’a yapılan güzel hizmetleri desteklemek zorundayız. Biz AK Parti grubu olarak bunu yapıyoruz. Memlekete yapılan önemli yatırımları destekliyoruz. Kimseyi koruduğumuz yok. Savunduğumuz en önemli şey, İskenderun’un geleceğidir.. Bu konuda desteğimiz her zaman olacak” açıklamasında bulundu.
Erten, imar müdürünün görevden alınmasıyla ilgili de, “Dere geçerken at değiştirilmez. İdarenin tasarrufudur ama, seçime ve revizyon imar planına beş kala böyle bir değişime neden gerek duyuldu, idare bunu bize anlatmalıdır” ifadesini kullandı.

PLANI BELEDİYE PERSONELİ Mİ HAZIRLIYOR?
DP Belediye Meclis Üyesi Ali Kılıç Çirkin de, halkın kendilerine sorduğu soruları idarenin yanıtlamasını istedi. İşte o çarpıcı sorular:
– “Revizyon İmar Planı’nın tüm çalışmaları, belediye imar müdürlüğü personeli tarafından hazırlanıyormuş. Yani planı belediye personeli hazırlıyormuş, doğru mu? Doğru ise, firmaya neden plan için bedel ödeniyor?
– Revizyon İmar Planı ile ilgili özel istekler mi var?
– Acaba plan kararlarını siz mi veriyorsunuz? Yani kimin yeri, nasıl planlanacağı gibi..
– Acaba iş sahiplerinin münferiden müracaat etmelerini mi istiyorsunuz? Halen olduğu gibi..
– Revizyon İmar Planı ne zaman tamamlanacak?
– Su ve kanal işindeki sözleşmenin teknik şartlarında, kazılan ve açılan kanalların kapatılması, doldurulması ve asfaltlanması süresi ne zaman?
– İmar müdürünün görevinden alınma gerekçesi nedir? Revizyon İmar Planı’nın yapıldığı şu dönemde, işini çok iyi ve doğru yaptığından dolayı mı görevinden alındı? Yoksa, plandan ötürü şahsi isteklere onay vermediği için mi görevinden alındı?
– Azim Şahin, yaptığı yanlış veya suistimal var da, ondan mı alındı? Şayet suistimali varsa ve kurumu zarara uğratacak işler yaptıysa, müfettiş talep ettiniz mi? Suç duyurusunda bulundunuz mu?
– Suistimalle ilgili bir belge var mı? Varsa lütfen bildiriniz.
– İstifasını istediğiniz söyleniyor, doğru mudur?”
Dedim ya, sorular çarpıcı.. Ama hiç birinin yanıtı yok!
Kaldı ki, DP’li Ali Kılıç Çirkin soruyor:
“- İskenderun halkı diyor ki, herşey güzel olacak. Ama ne zaman?”

‘KEYFİ HİÇBİR UYGULAMA YOKTUR’
Toplantıda, yaptığı konuşmasında içmesuyu şebekesi ve imar revizyon planının çok büyük hizmet olduğunu belirten Meclis Başkan Vekili Özer Çağşar ise, “Bizim dönemimizde 20 yıldır yapılmamış temel konular faaliyete geçirilmiştir. ‘Su şebekesi döşenmiyor, suyumuz gelmiyor, Fransızdan kalan borular çürümüş, şu kadar patlak, su kaybı var’ 15 yıldır hep bunlar söyleniyordu. Ama bizim dönemimizde, su şebekesinin devreye alınma işlemi yapıldı.
Bu dönemde yapılmasaydı bir beş yıl daha beklenecekti. Ama bu belediye, bu başkanlık, bu meclis bunu gerçekleştirdi. Herkes 28 milyonluk maliyeti telafuz ediyor ama bunun gerçek maliyeti 130 milyon lira. Kredi de alsanız kendi öz kaynağınızla da yapsanız bu para geri ödenecek.
Bu para belediyenin kasasından çıkacak. Su bağlama ücretleriyle halkımızdan alınan katkı payı 22 milyon lira civarında. Bu para toplam maliyetin yüzde 20’sine bile tekabül etmiyor. Altyapı sırasında yaşanan sıkıntılar sorunlar var. Ama ne yaparsanız yapın bu sorunlar mutlaka yaşanacak. Geçmişte altyapı yapılırken de düne kadar bu insanlar sıkıntı yaşadı ama halkımız feraha kavuştu. Sonunda bu su şebeke olayı da yıl sonuna kadar tamamlanacak.
Aynı şekilde asfalt da yıl sonuna kadar bitecek. Yılbaşından sonra insanlar musluktan temiz su içme durumuna gelecektir. Yollar da asfaltlanmış olacak. Bu çok büyük bir hizmettir. Buna biraz da bu pozitif yönüyle bakmak gerekiyor. İmar planı en son 82 yılında yapılmış. İmar planı yapılacağından söz edilmiş ama bir türlü faaliyete girmemiş. Yeni imar planı yapılma kararını bu meclis aldı ve hayata geçirdi. Son aşamaya gelmiş bulunmaktayız.
Su ihalesi ve imar planında yasalara aykırı, yasalara uygun olmayan keyfi hiçbir uygulama yoktur. İmar planı meclisin gündemine gelmeden dedikodularla, sözde kanaatler oluşturmak doğru değildir” dedi.

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.