1.Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalıştayı İskenderun OSB’de Yapıldı

osb1
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve İskenderun Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde düzenlenen ‘1.Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalıştayı’ İskenderun OSB Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.
Çalıştay’da konuşan Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, kişi, kurum, il ya da ülke olsun yaşadığı yüzyılın gerçeklerini kavrayamayanların yaşadığı dünyanın dışına düştüğünü, oyundan ve rekabetten koptuğunu söyledi.

Değişimin, her yüzyılda var olduğunu ancak son 30 yılda daha hızlı bir değişim yaşandığını vurgulayan Lekesiz, tüm dünyada sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal alanda yaşanılan değişimlerin, özel sektörü de zorladığını kaydederek, ‘30 yıl öncesine kadar dünyanın tamamına yakınının tükettiğini üreten birkaç ülke vardı. Amerika,Japonya, Kara Avrupası’nın belirli bir bölümü üretirdi. Diğerlerinin zaten üretme kaygısı da yoktu. Üniversite tahsilinin öneminin iyi öğrenilmesi, ekonomi biliminin kavraması, başta dış dinamikler olmak üzere iç dinamiklerin de baskısı sonucunda diğer ülkeler de üretmeye başladı. Artık baktığımız zaman dün üretme kaygısı olmayan ülkelerin hepsinin de ürettiğini hem de bu cehennemi rekabette iyi ürettiklerini görüyoruz’ dedi.

Oyundan kopmamak için buna benzer ülkelerdeki değişimlerin iyi takip edilmesi gerektiğine dikkat çeken Lekesiz, ‘Her anlamda olduğu gibi sanayi sektöründe de işimizi iyi yapmalıyız. Memnuniyetle görüyoruz ki, ülkemizde gerçekten gurur duyduğumuz girişimcilerimiz var.Türkiye hem üretiyor hem de ürettiğini satabilmek için koşturuyor.’ diye konuştu.

-Kendi Sınırları İçerisine Kapanan Ülkeler Darboğazdan Kurtulamaz-

Kendi sınırları içerisine kapanan ülkelerin, üretim güçsüzlüğünün beraberinde getirdiği kültürel ve ekonomik darboğazlardan kurtulabilmesinin mümkün olmayacağını ifade eden Lekesiz, ‘Girişimcilik kültürü ile ekonomik gelişme birbiri ile doğrudan orantılıdır. Ülkelerin kendisini sınırları içerisine kapamaması, girişimcilerini desteklemesi gelecek adına olumlu bir durum.’ şeklinde konuştu.

-Güçlerini Sermayelerinden Değil, Hayallerinin Büyüklüğünden Alıyorlar-

Sanayicilerimizin güçlerini sermayelerinden değil, projelerinin, hedeflerinin ve hayallerinin büyüklüğünden aldıklarını kaydeden Vali Lekesiz, ‘Girişimciler bizden sadece projelerine destek istiyorlar. Hayallerinden aldıkları güçle, bitmez bilmez enerjileri ile koşturuyorlar.’ dedi.

2012 yılı sonu itibarı iledünyanın üretiminin yaklaşık 70 trilyon dolar olduğunu, ülkemizin dünyadaki toplam üretimi içindeki payının ise 775 milyar dolar olduğunu ifade eden Lekesiz, şunları söyledi:

‘Dünyadaki yarıştan kopmamak için çok şükür ülkemiz de iyi koşturuyor. İlimizin 2000 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hâsılası (GSYİH) 2 milyar 650 milyon lira.Bugün resmi rakamlar açıklanmamakla beraber bu rakamın 26 milyar civarında olduğunu görüyoruz. İlimiz 2012 yılı sonunda ihracatta Türkiye’de 9.sırada idi. 2012 yılının ilk üç ayını yüzde 27.2’lik bir büyüme ile kapattı. Şubat ve Mart ihracatında da Türkiye’de geçen yıla göre ihracatını en fazla artıran il oldu. İyi gidiyoruz, daha iyi gitmemiz lazım, hepimiz bunun çabası içerisindeyiz. Hepinize emeğinizden dolayı teşekkür ederim.’
İhraç ettiğimiz ürünlerin kilo bazında daha değerli olması gerektiğine de vurgu yapan Lekesiz, bu konuya da dikkat çekilecek olan toplantının bu anlamda önemli olduğunu kaydetti.

-Günümüz Dünyası; Değişimi ve Yenilikleri Takip Edebilenlerin Yeri-

İskenderun OSB Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tosyalı ise, günümüzde dünyanın; değişimi ve yenilikleri takip edebilenlerin yeri haline geldiğine dikkat çekti.

Rekabet gücünün sürekli değiştiği günümüzde bilgiye ulaşmanın öneminin arttığını da ifade eden Tosyalı, ‘Bilginin sürekli gelişimini takip etmek, sürekli yeni bilgiye ulaşmak, bilgiyi yönetmek ve güncellemesini sağlamak vurgulandığında başarılı olmanın tek yolu da, bilginin yuvası olan üniversitelerle işbirliği yapmaktır.’dedi.

Konuşmaların ardından, başkanlığını MKÜ Rektörü Prof. Dr. H.Salih Güder’in yaptığı oturumda MKÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Selçuk Mıstıkoğlu ‘TÜBİTAK Sanayi Destekleri’, KOSGEB Hatay Hizmet Müdürü SeracettinÖzkan ‘KOSGEB Destekleri’, Hatay Valiliği Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Lokman Yeşilkaya da ‘Sanayi Teşvikleri’ konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Soru-cevap şeklinde devam eden toplantı sonunda Vali Lekesiz’e, Rektör Prof. Dr. Güder’e, İskenderun BelediyeBaşkan Yardımcısı Sefa Boran’a, Sarıseki Belediye Başkanı Bülent Özer’e ve konuşmacılara plaket takdim edildi.

Toplantıya, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Başar, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, İsdemir Genel Müdürü Recep Özhan, Nursan Şirketler Grubu YK. Başkanı İlyas Keleş, İskenderun OSB yönetim kurulu, akademisyenler, iş dünyasının temsilcileri, İskenderun OSB’de faaliyet gösteren firmaların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.