İHRACATIN ÇELİK GÜCÜ HEDEFE ODAKLANDI

namik ekinci
Yeni yatırımlar ve kapasite artışlarıyla ihracattaki büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdüren çelik sektörü, 18,5 milyar dolarlık yılsonu ihracat hedefine odaklandı. Sektör temsilcileri bu kapsamda; Çelik İhracatçıları Birliği tarafından üçüncü kez düzenlenen sektör buluşmasında bir araya geldi. Sektörün gelecek planları, hedefleri ve sorunlarının dile getirildiği toplantının onur konuğu ise Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Işın Çelebi oldu. Çelebi, çelik sektörünün ihracatının artışı için öneri ve değerlendirmelerde bulundu.
Uluslararası alanda yaşanan tüm ekonomik ve siyasi sıkıntılara rağmen Türk çelik sektörü, 2011 yılında gerçekleştirdiği 34,1 milyon ham çelik üretimini 2012 yılında, 35,9 milyon ton seviyesine çıkararak önemli bir başarıya imza attı. Türkiye, çelik üretiminde ve ihracatında dünyada yedinci sırada yer alıyor. 2012 yılını 15,55 milyar dolar ihracat ile kapatan sektör, 2013 yılının ilk çeyreğinde 3,87 miyar dolarlık ihracata ulaştı. Çelik sektörünün 2013 yılı ilk çeyrekte diğer birliklerin bünyesinde yer alan çelik ürünleri ile yaptığı ihracat ise 4,36 milyar dolar.
Toplantıya onur konuğu olarak katılan Işın Çelebi yaptığı konuşmada; “Demir çelik sektörü bugün çok büyük bir dönüşüm ve yükseliş trendi içinde. Bu gelişimin sürdürülmesi, ihracatın daha da artırılması için üretim, ithalat ve ihracat dengesinin iyi kurulması gerekiyor” dedi. İhracat artışının sürdürülebilir olması için rekabet gücünün artırılması ve gereksiz maliyet yüklerinin azaltılmasının da önem taşıdığını vurgulayan Çelebi, “Ürün ve hedef piyasalar çeşitlendirilmeli, aynı zamanda katma değer de artırılmalı. Tüm bu gelişmeler için ihracatçı birlikleri yeniden yapılanmalı ve büyüme iyi bir şekilde yönetilmeli” diyerek sözlerini bitirdi.
Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ise konuşmasında; “Sektörümüz bugün hem üretim hem de ihracatta önemli bir noktaya ulaştı. Bu başarıyı arttırarak yolumuza devam etmek en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. Avrupa’daki kriz, Arap baharı, damping sorunları pazarlarımızı daraltan başlıca unsurlar. Tüm bu unsurları ortadan kaldırabilmek için pazarın ihtiyaçlarına cevap verecek ürün çeşitliliği ile global arenada etkinliğimizi arttırmalıyız. 2013 yılsonunda 18,5 milyar dolar, 2023 yılında ise 55 milyar dolarlık ihracat hedeflerimize ulaşmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz ” dedi.

Önceki İçerikDikkat çekici tedbirsizlikler vatandaşı çıldırtıyor
Sonraki İçerikİnternet Cafe ve Mahalle Sakinleri Mağdur
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.