“Kan bağışına olan ilgi her geçen gün artıyor”

kan merkezi
Orta Akdeniz Bölgesi Kan Merkezi Müdürü İpek Sarıkaya, bölgede yıllık 150 bin ünite kana ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Sarıkaya, bir dizi çalışma programı için geldiği İskenderun’da, yaptığı açıklamada, Türk Kızılayı Orta Akdeniz Bölgesinde Mersin, Adana ve Hatay’da faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Sarıkaya, bölgede her yıl ihtiyaç duyulan yıllık 150 Bin ünite kanı duyarlı vatandaşlar vasıtası ile sağladıklarını belirterek,”Toplum da kan verme bilincinin yaygınlaştırılması için önemli çalışmalar yapıyoruz. 18–65 yaş arası her sağlıklı erişkin kan verebilir. En sık 3 ayda bir olmak üzere ve yılda toplam 3–4 üniteyi geçmemek koşuluyla sağlıklı bireyler kan verebilirler” dedi.
Sarıkaya, “Bağışlanan kan standart olarak 450 mL’dir. İnsan vücudunda toplam 5000–6000 mL kan olduğu düşünülürse, bu miktar, toplam kan hacminin sadece % 7,5-9’u kadardır. Kan bağışı sonrası eksilen sıvı hacmi, damar dışındaki sıvının, damar içine geçmesiyle saatler içerisinde karşılanır. Hücrelerin yenilenmesi süreci ise, 2 ay kadardır” şeklinde konuştu.
Bölgede İskenderun Merkez olmak üzere kan merkezi şubelerinin olduğunu belirten Sarıkaya, şöyle konuştu: “Kan Bağışı, 5–12 dakika arasında sürer.Kan bağışı biten donör, kan verdiği donör yatağında, hekimin önerisine göre olmak üzere en az 10 dakika kadar dinlenir. Dinlenme aşamasını tamamlamış olan kişiye meyve suyu, kahve, çay gibi içeceklerin yanı sıra bisküvi veya çikolatalı yiyecekler ikram edilir. Kan bağışı biten donör kan grubu bilgileri ve kan verdiğine ait bilgileri içeren kartı alır 3 ay sonra tekrar gelmek üzere kan merkezinden ayrılır.”

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.