Omerta’da rekor ceza talep edildi

omerta
İskenderun’da bir işadamının kaçırılıp öldürülmesi de dahil 15 ayrı suça karışan çetenin 46 üyesine, 12 müebbet ve toplamda 867 yıl hapis istendi.
Hatay Emniyet Müdürlüğü’nün koordinasyonunda üç yıl önce 6 ilde eşzamanlı düzenlenen operasyonda yakalanan 46 çete üyesine rekor ceza istendi. Cumhuriyet Savcısı Ali Yalçın’ın Adana 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunduğu mütaalada, aralarında çete lideri A.G.’nin de olduğu 12 sanık hakkında gasp, silahlı tehdit, cinayet, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, adam kaçırma gibi 15 ayrı suçtan 12 ömür boyu hapis ve toplamda 270 yıl hapis cezası istedi. Diğer 34 sanığın ise çeşitli suçlardan toplam 597 hapis cezasına çarptırılması talep edildi. 29 Haziran 2009’da kaybolan 49 yaşındaki işadamı İzzettin Orhan’la ilgili, “İskenderun’da Omerta sessizliği” başlığıyla yer alan haberin ardından harekete geçen polis, işadamının A.G.’nin çetesi tarafından Ankara’nın Haymana ilçesinde kaçırılıp, diri diri toprağa gömüldüğünü belirledi. Cinayeti çetenin telefon görüşmeleri aydınlattı.

‘HİYERARŞİK ÖRGÜT’
Savcının mütaalasında örgütle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu: “A.G.’nin İskenderun ilçesi ve çevresinde çıkar amaçlı bir örgüt kurup yönettiği, M.Ç.’nin örgütün hiyerarşik olarak A.G.’den sonra gelen yöneticisi olduğu tespit edilmiştir. Örgütün TCK’nın 220 maddesinde tanımını bulan bir suç örgütü olduğu, izah edileceği üzere, birçok eylemlerinde silahı bir şiddet aracı olarak kullanması ve bir kısım silahların ele geçmesi karşısında bu örgütün silahlı bir örgüt olduğu saptanmıştır. Örgütün, kamu ihalelerine fesat karıştırma, tehdit, yağma, kişi hürriyetinden yoksun kılma, yaralama, kasten öldürme gibi birçok suç işlediği ve işlediği suçlardan kaynaklanan gelirinin bulunduğu, lider A.G.’nin yerel yönetimlere de etki ettiği anlaşılmıştır.”

‘ADALET KONUŞACAK’
İskenderun polisi, çete lideri A.G. ve diğer zanlıları yaklaşık 1.5 yıl izledi. İşadamı Orhan’ın kaçırılması olayı Sabah başta olmak üzere yerel gazetelerede haber olmaya başlayınca polis düğmeye bastı. Orhan’ın cinayetini aydınlanmasından sonra çete mensuplarıyla ilgili iddiaları, şikâyetleri topladı. 46 sanıklı davada savcının rekor ceza talebi, özellikle İzzettin Orhan’ın oğlu Ahmet Orhan’ı sevindirdi. Babasının fotoğraflarıyla aylarca ‘Babamın yerini bulana, söyleyene 50 bin dolar ödül vereceğim’ diyerek gazete gazete, sokak sokak dolaşan Ahmet Orhan, “Adalet yerini bulacak. Bizim canımız çok yandı. Babama yaşatılan acılar, onun canlı canlı toprağa gömülmesi bizde derin izler bıraktı. Ailemiz perişan oldu. Deliller, fiziki ve GSM takipleri her şeyi ortaya koyuyor. Artık adalet konuşacak” dedi.

‘ŞEHRİ CEHENNEME ÇEVİRDİLER’
Çetenin çökertilmesi için Cumhurbaşkanı, Başbakan, İçişleri Bakanı başta olmak üzere çok sayıda yere dilekçeler yazarak, İskenderun’da yaşananlara dikkat çeken Ahmet Orhan’ın avukatı Bülent Akbay, “Mafya bu güzel kentte yaşayanların hayatını cehenneme çevirmişti. Bu olaylar keşke müvekkillerim tarifsiz acılar yaşamadan çözülseydi. Öleni geri getirmek mümkün değil. Ama başka acılar yaşanmasın diye İzzettin Orhan’ın öldürülmesinde parmağı olanların eyleminin cezasız kalmamasıdır. Savcılık makamının mütaalasına katılıyoruz. Suçlular kanunlarda öngörülen cezalara çarptırılmalıdır” dedi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.