Suriyeli Türkmenler yöneltilen değil, ‘Yönetim’e de ortak olmak istiyorlar

mehmet çardak
Emekli Gümrük Başkontrolürü Araştırmacı-Yazar Mehmet Çardak, Ankara Dedemen Otel’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ında katıldığı Suriye Türkmenleri Meclisi Kuruluş Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Suriye’de son iki yılı aşkın süredir, yaşanan şiddet olaylarının, ülkedeki topluluklar gibi, Türkmenlerin de mağduriyetine yol açtığını belirtti. Konuşma kürsüsünde Suriyeli Türkmenlerin yaşadıkları sıkıntıları enine boyuna katılımcıların bilgisine sunan Çardak, can ve mal güvenlikleri riskli hale geldiği için ve sair sorunlar nedeniyle; evlerini,  bağlarını, bahçelerini, hayvanlarını, akrabalarını ve komşularını oralarda bırakarak, zorunlu olarak Türkiye’ye sığınmak mecburiyetinde kaldıklarını ifade etti.
Anavatan Türkiye’nin ve Türk kardeşleri Suriyeli Türkmenleri sığınmacı olarak değil, misafir olarak kabul ettiklerini ve bağırlarına bastıklarını ifade eden Çardak, “Bugün itibariyle, 200 bini Çadır kentler de ve 100 bini de dışarıda olmak üzere 300 bin civarında Suriyeli Türkiye’de misafir olarak yaşam mücadelesi vermektedir. Türkiye, insani, siyasi ve diplomatik alanlarda Suriye halkına ve bu çerçevede Suriyeli Türkmenlere yönelik yardım ve desteğini sürdürmektedir. Suriyeli Türkmenler;  çadır kentlerde, kiralık evlerde veya Türkiye’nin herhangi bir yerinde sürdürmeye çalıştıkları zor ve sıkıntılı yaşantıları travmalara dönüşmeden, ‘Türkmen’ imajları daha fazla zedelemeden, Türkiye’ye ve Türk Milleti’ne daha fazla külfet olmadan; Suriye’de işlenen sistematik cinayetlerin ve yıkımın biran evvel sona erdirilmesini sabırla beklemektedirler. Sayıları daha az gösterilmek istense de yaklaşık 3,5 milyon Türkmen, tıpkı Araplar ve Kürtler gibi Suriye’nin asli unsurları arasında yer alarak söz sahibi olmak istiyorlar. Artık Suriye’de şiddet olaylarının, çatışmanın ve yıkımın sona ermesini, akan kan ve gözyaşlarının durmasını ve barış ortamının yaratılmasını sabırla bekliyorlar ve istiyorlar. Suriyeli Türkmenler artık yalnızca ‘yöneltilen’ olmak istemiyorlar, ‘yönetim’e de ortak olmak istiyorlar. Yeni ve demokratik Suriye vücuda getirilirken Türkmenlerin hak ve hukuklarının güvence altına alınması için direniyorlar. Bu doğrultuda Suriye halkını oluşturan tüm kesimlerle temas ve işbirliğinin sürdürülmesinin gereğini önemsiyorlar. Ve Suriye Türkmenleri, etnik kökeni, dini, mezhebi her ne olursa olsun; Sünni, Araplar, Arap Aleviler, Hıristiyanlar, Kürtler, Dürzîler ve Şiiler ile birlikte barış içinde ve kardeşçe yaşamak istiyorlar.”
Toplantıya  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye Türkmenleri Platformu Onursal Başkanı ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ile Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı George Sabra ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyeleri katıldı.

Önceki İçerikYağmursuyu cadde ağızlıkları çalındı, yenileri yerleştirildi
Sonraki İçerikİHEM’deki kursiyerler Verem hastalığı konusunda bilgilendirildi
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.