1 Nisan şakası değil gerçek! HÜSRAN..

meclis20
İskenderun Belediye Meclisi yine sancılı geçti. Belediye encümeninde ve imar komisyonunda görev alacak isimlerin belirlendiği oturumda, belediye başkanı Yusuf Civelek’in önerdiği isimlere karşılık olarak, CHP grubundan ikinci listeler çıktı. CHP grubuna seçildiği ilk günden beri hakim olamayan Başkan Civelek, ikinci listeyle karşısına çıkan CHP’li adayların tavrı karşısında şoka uğradı.
Muhalefet partilerin belediye meclis üyeleri de, ikinci aday listelerine destek verince, Başkan Civelek ‘hüsran’ yaşadı..

OLACAĞI BUYDU!
Organ seçimlerine CHP içinden yükselen itirazlar, bir gün önceki grup toplantısında şekillenmişti.. CHP’den farklı isimlerin görev almasını isteyen meclis üyelerinin taleplerine kulak vermeyen Başkan Civelek, kendisini oturum esnasında bekleyen sürprizle karşılaştı..
CHP Belediye Meclis Üyesi Güray Yayla, divan üyeliğinden istifa ettiğini duyurmasıyla birlikte gözler organ seçimlerine çevrildi..
Herkes, CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan’ın önerisiyle encümende görev alacak isimlerin Zeki Aytaş, Mustafa Alper Menteşoğlu ve İlyas Güden’in olmasını beklerken.. CHP’li Güray Yayla, Mesut Yüksekbaş ve Mustafa Özen, encümene aday olduklarını duyurdu.. Başkan Civelek, daha durumu anlamaya çalışırken, encümene aday olan ikinci listeye muhalefet partilerin meclis üyeleri de destek çıktı. Böylece, Başkan Civelek’in önerdiği isimler düştü..
Bu arada Başkan Civelek bir hüsran da İmar Komisyonu’nda yaşadı.
CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan’ın listesindeki isimler olan Özer Çağşar ve Hayati Çepni’nin karşısına yine CHP’den ikinci bir liste çıktı..
CHP içindeki tepkiyi gören meclis üyesi Özer Çağşar, ‘ben listeden çekiliyorum’ diyerek, oturumu terketti.
CHP Meclis Üyesi Erdinç Çelebi ve İbrahim Akçalı’nın, imar komisyonuna ‘adayız’ demeleriyle birlikte, ortalık karıştı.. Yazıişleri önce ‘yazılı önerge gerekiyor’ dese bile, mevzuatın okunmasıyla birlikte ‘sözlü’ adaylık başvuruları kabul gördü..
Böylece, oy çokluğuyla Erdinç Çelebi ile İbrahim Akçalı ‘imar’ komisyonuna seçilmiş oldu. İmar’da görev alan üçüncü bir isim ise AK Parti’nin önerisiyle Canan Kahraman seçildi..
Encümen ve İmar komisyonundaki şoktan sonra, CHP içindeki kopukluk açık şekilde ortaya çıktı.. Oysa, durumun böyle olacağı çarşambadan belliydi..
Defalarca uyardık..
Başkan Civelek, CHP grubu içindeki ağırlığını giderek kaybediyor.
Dahası, ‘Ben bu işi öğrendim’ dediği gün, CHP’li meclis üyelerinin ‘Henüz eksiğin var. Haksızlık ediyorsun’ tepkisiyle karşılaşıyor.
Bir önemli eksiği de; gönül almayı bilmiyor, yerinde müdaheleden kaçınıyor.
Başkan bu mesajı doğru okur mu, bilemem..
Ama bildiğim şu ki, daha dün Yusuf Bey’in toplantılarda, incemelerde meclis üyelerini yok saydığını yazmıştım. Sayısız kez, bu ‘sessiz’ tepkiyi Yusuf Bey’in iyi okuması gerektiğini anımsattım..
Ama görüyorum ki, Yusuf Bey inatla bildiğini okudu..
Sonuç; Başkan adına hüsran, CHP grubu adına kopukluğa dönüştü..
Bu sürecin yaşanmasında, CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan da, başkan Civelek kadar sorumludur.. Umursamaz, kayıtsız yönüyle idareye ‘destek’ olduğunu sandı. Meclis üyelerinin bir kısmını da yok saydı..
Ancak, görünen köyün kılavuza ihtiyacı yoktu..
CHP içindeki bu tepki, aslında ‘yeter artık, bizi daha fazla yok sayamaszınız’ yaklaşımının amcaoğludur.. Doğru ya da yanlış, amacına da ulaşmıştır!
Unutmadan..
Başkana rağmen ikinci bir listenin ortaya konmasının karşılığı ne olacaktır, bilemem.. Bu konuda CHP ilçe Başkanı Süleyman Uyar’a söz düşer..
CHP, ciddi anlamda kafa karışıklığı yaşıyor, bilesiniz!
Bundan sonra Başkan Civelek’i, zor bir yıl bekliyor..
Bu arada, Plan ve Bütçe Komisyonu’na Kemal Sonay, Ali Çıtanak ve Ahmet Dönmez seçildi..

DAİRE BAŞINA 100 LİRA..
Yeni su şebekesinden ötürü vatandaşa yüklenen 520 liraya da tepki gösterildi.
MHP Belediye Meclis Üyesi Garip Şandır, idareye sunduğu önergede bu paranın daire başına 100 lira olarak belirlenmesini talep etti. Şandır’ın önergesi oy çokluğuyla komisyona havale edildi. Ayrıca, Ercüment Kimyon da, “1 Nisan’da size güzel bir haberim var. Katılım payını mahkemeye taşıdım” diyerek, Başkan Civelek’e bu işin peşini bırakmayacağını söyledi.

BORÇ 241 MİLYON LİRA
Oturumda 2012 faaliyet raporu da görüşüldü.. MHP Meclis Üyesi Garip Şandır, DP Meclis Üyesi Ali Kılıç Çirkin rakamlarla faaliyet raporunu değerlendirirken, “2012’de borç yükümüz arttı. 199 milyon lira olan borç, 241 milyon lira oldu. Ancak yeterince hizmet yok. Tahsilat yüzde 65’lerden yüzde 55’lere düştü.. Gayrimenkullerin çoğu boş, kullanılmıyor. Kiraya verilseydi, belediye para kazanırdı. Mal ve hizmetlerden yeterince para toplayamıyoruz. Dışarıda ciddi bir para dururken neden borçlanıyoruz? Hem, başkan bey piyasaya olan iç borç tutarına karşılık 26 milyon lira ödendiğini söylüyor ama, bu borç aslında 16 milyon liradır. Ve halen iç piyasaya 8 milyon lira borç var” diye konuştular..
Ercüment Kimyon da, “Dört yılda bir tane semt pazarı yapamadınız. Yaya üstgeçidimiz var, asansörler çalışmıyor. Eski Bit Pazarı yerine iki kez zemin etüdü yapılmış” eleştirisinde bulundu.

HALK RAHAT, GERİLİM YOK!
Su şebekesiyle ilgili AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten de söz aldı. Erten, 15 milyon lira ek ödenekle ilgili, “İller Bankası’ndan 55 trilyonluk bir hakedişten peyder pey 15 milyon lira para çekilecek. Normal bir durum. Firma işini hızlandırdı” dedi. Erten ayrıca, “Aslantaş suyunun İskenderun’a kadar ulaşmasını sağlayan Bakan Veysel Eroğlu ile 22. Dönem Milletvekili Mehmet Soydan’a teşekkür etti. Doğan Erten, Başkan Civelek’in güzel hizmetler yaptığını anımsatarak, “Halk rahat, gerilim yok.. Su, iskele, nikah salonu, çöp, itfaiye gibi hizmetler güzel.. Birşeylen yapılmadı demek haksızlık olur.. Belediye borçlanarak iş yapar, yapmalıdır da” ifadesini kullandı.

KÜLFET DEĞİL, KOLAYLIK!
CHP Belediye Meclis Üyesi Özer Çağşar da, su şebekesiyle ilgili tepkilere verdiği yanıtta, “Bir zamanlar, bilboardlara İskenderun suya kavuşacak sloganları atılırdı. Borular içinde resimler çekilirdi. Oysa 15 sene, hiçbirşey yapılmadı.. Kazma bile vuramadılar. Bugün şebeke bitmek üzereyken, bu tepki niye? İmar planı içinde benzer şey söz konusu.. Kimse ihaleye çıkamadı. Bugün bu güzel hizmetler veriliyor diye, eleştiri alıyoruz. Bu haksızlık! Tüm bu hizmetler külfet değil, İskenderun adına kolaylık diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.