ÜSTGEÇİT DEĞİL, ALT GEÇİT OLSUN!

meclis56 copy
ŞİKAYET ÇOK!
İskenderun Belediye Meclisi, Meclis Başkan Vekili Özer Çağşar başkanlığında toplandı. İlginç bir oturumdu..
Gündemde iki madde vardı.. Bu durum bazı meclis üyelerinin tepkisine yol açtı..
MHP Grubu, İskenderun’da çok sayıda sorun yaşandığı halde, çözüm yolu bulanacak konuların görüşülmediği meclis toplantısını boykot edeceklerini zaten bir gün önce duyurdu.. Şandır “Şehrin her yanı çukurdan geçilmiyor. İdare sessiz, başkan belediyeyi meclis üyeleriyle birlikte yöneteceğiz diyor, ama kendi grubuyla bile sorunları var” diyerek, meclis oturumuna MHP’li Yusuf Deveci ile birlikte katılmadı..
Yusuf Civelek kabul etse etse de, etmese de, Garip Bey doğruyu söylüyor..
Söylediklerinde haklı.. İdare, giderek ciddiyetin uzaklaşır hale gelmiştir.
İki gündem maddesi en başından İskenderun’a saygısızlık..
Kaldı ki, DP’li Ali Kılıç Çirkin de, ‘boykot’ ederek, idareye tepkisini göstermiştir..
Peki AK Parti’nin duruşu ne oldu?
Sesli protestoyu tercih ettiler..
Aslında sessiz tepkiye ‘omuz verme’ anlamında, yerinde bir davranıştı..
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten “Boykot kararı demokratik bir tepkidir. Ancak, biz bugün konuşacağız. İki gündem maddelik yaklaşımından ötürü idareyi sesli açıdan protesto edeceğiz” dedi.
Öyle de oldu.. Doğan Erten önce, “AKP ilçe teşkilatı ve meclis üyeleri, yerel seçimlerin yaklaşmasını fırsat bilerek halkı kandırmak için kolları sıvamışlardır” diyen Av. Bülent Akbay’ı, ismini vermeden eleştirdi.

‘HANGİ SIFATLA KONUŞUYOR?’
Grup Başkan Vekili Doğan Erten, AK Parti grubunun kamu menfaati olan her işe lehte oy verdiğini söyleyerek şöyle konuştu:
“Belediye seçimleri yaklaşıyor. Eski bir meclis üyesi İskenderun’da yaşayan insanları birbirimize düşürmek anlamında ‘AK Parti 4 yıldır bu mecliste her şeyin önüne set çekti’ diyebiliyor. Sadece bize değil bazı CHP’li arkadaşlarımıza da sosyal anlayışı olmayanlar diye hakaret ediyor. Bizim İskenderun halkından özür dilememizi istiyor. Birincisi, ben bu zihniyeti sizin vicdanlarınıza bırakıyorum. Bizler meclise seçilen insanlarız. İskenderun’un menfaatlerini koruyoruz. İskenderun’un geleceğine katkı sunan her karara evet dedik, doğru bulmadıklarımıza da ‘hayır’ diyoruz. Bu arkadaş çok iyi bilsin ki, AK Parti hizmetlere set çekmez.. Ama kendileri set çekiyordu.. Rahatsızlığı bu yüzden sanırım.. Hem hangi sıfatla konuşabiliyor? Yaklaşan yerel seçimler öncesi, İskenderun Belediye Başkanı adayıysa, çıkıp açıklasın! Sıfatını görelim önce..”
Erten’in tepkisinin ardından, şunları anlamış bulunmaktayım:
İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’in ortaya koyduğu enkaz, meclisi de rahatsız ediyor, dışarıdaki insanları ve kendi grubundaki meclis üyelerini de..
Yusuf Bey, hiç oralı değil sanki..
İskenderun, onun ilgisiz yanıyla büyük bir kayıp yaşıyor..
Bir de, belediyenin ‘ben bildiğimi yaparım’ şeklinde bir yaklaşımı var ki, evlere şenlik.. Sistemsizliğin sistemini kurmuştur, Yusuf Civelek..

ÜSTGEÇİT DEĞİL ALT GEÇİT OLSUN!
Sistemsizlikten kastım, MKÜ Kampüsü kavşağında yapılması planlanan üstgeçitle ilgili endişelerdi. İşte tam bu noktada, AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten ile CHP Belediye Meclis Üyesi Ali Çıtanak soruyor:
“- Üsgeçit yapacağınızı söylüyorsunuz, ortada proje yok.. Pazartesi günü (bugün) üsgeçidin ihalesini yapacağınızı duyuruyorsunuz, ama kavşakta metraj çalışması yapılmamış, ölçüm yapılmamış. Ortada proje olmadan idare nasıl ihaleye çıkıyor.”
Aslında bu soruyu sormalarına yol açan açıklamayı CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan yaptı. Turan’ın, “Yapılacak olan üstgeçidin, ucuz maliyetli olmasını planlıyoruz” sözleri, AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten ve CHP Meclis Üyesi Ali Çıtanak’ın tepkisine neden oldu..

EN AZ ÜÇ PROJE HAZIRLAYIN DA GÖRELİM!
Erten ile Çıtanak’ın tepkisi şöyle:
“İdare niye üsgeçitte direniyor? Bizlere danışmadan, hangi mantıkla oldu bittiye getirmeye çalışıyor. Oysa biz kalıcı bir eserden yanayız. Ucuz maliyet, ileriye dönük bir hizmet değildir. Hem üsgeçitteki ısrar niye? 10 yıllık değil, 50 yıllık bir kazanımı niye öteliyoruz? Biz üsgeçit değil, MKÜ kavşağına bir altgeçit (bat/çık) yapılmasını öneriyoruz. Hem, altgeçit ve üsgeçitten oluşan en az 3 projeyi hazırlayın da, görelim.. O bakımdan, Pazartesi günü (bugün) yapılması düşünülen üsgeçit ihalesinin iptalini talep ediyoruz.”
Sorulması gereken tüm sorular soruldu ama idarenin yaklaşımı tam bir hayal kırıklığıydı. Bu yüzden meclis, oy çokluğuyla üsgeçit ihalesinin iptali için karar aldı. Bakalım yükselen ses, idareyi frenleyecek mi?
Bugün idare üsgeçit ihalesini iptal edecek mi? Bekleyip, göreceğiz..

DOĞAN ERTEN’DEN ENERJİ YATIRIMLARINA TAM DESTEK!
Mecliste gündem dışı konuşmalarda, bölgede yapılması planlanan termik santrallerle ilgili eleştiriler de yansıdı. CHP Belediye Meclis Üyesi Mustafa Özen’in “emparyalist güçlerin termik yatırımı; çevre ve insan sağlığını tehlikeye sokar” söylemi üzerine söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, “Bir işletme hizmete başlamadan önce belediye ruhsat verir. Termik santraller de öyledir. Zorlu bir süreç gerektirir. İzne tabidir. Bakanlık projeyi uygun bulmuşsa, çevreye duyarlılık yönünden gerekli önlemler alınmışsa bir sorun teşkil etmez.. Her ülkede termik santral var. Türkiye ve enerji açığımız açısından gerekliyse, yapılmalıdır. Hem termik santraller için ‘emperyalist güçlerin yatırımı’ diyen arkadaşıma örnek vermek istiyorum. Rusya’da neden termik santral var? Ya da Çin’deki termik santrallerin sayısından haberdar mısınız? Ayrıca, sosyalist ülkelerin de enerji yatırımları mevcut. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde olan şeyi biz neden esirgeyecek mişiz? Boşuna endişe etmeyelim. İskenderun’da bir yıldır zaten termik santral yapımını sürdüren bir firmamız var. Yanlış anlaşılmasın bu yatırıma karşı değiliz ama neden o gün konuşmayanlar, bugün yüksek sesle konuşur oldu?” tepkisinde bulundu.

YATIRIMCININ MALINDA GÖZÜN MÜ VAR?
Bu arada, ‘İskenderun’a bir kütüphane yapalım. Enerji yatırımı planlayan firmaların eğitime katkısı olsun’ diyen Meclis Üyesi Ercüment Kimyon’a da sert çıkan AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, “Yatırımcıların malında gözün mü var? İskenderun adına ihtiyaç olan sevgi evlerini, fen liselerini, endüstri meslek liselerini, denizcilik okulunu ve daha birçok eğitim yatırımını sen mi yaptın? Bunlar eğitim yatırımı değil mi?” sözleriyle karşılık verdi.

BELEDİYENİN YERİ Mİ YOK?
CHP Belediye Meclis Üyesi Ali Çıtanak da, önemli bir ayrıntıya dikkat çekerek, “Yatırımcı firmalarımız üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Herşeyi, hep onlardan beklemek doğru değil. Hem bir şeyi unutuyoruz. Belediyenin, kütüphane için yeri mi yok? Belediye binası bitişiğindeki eski nikah salonuna ne oldu? Şimdilik boş duruyor.. İdare burayı çok güzel bir kütüphaneye dönüştürebilir. Neyi bekliyorlar?” diye sordu..
Çıtanak ayrıca, “Yaklaşık 3 yıldan beri kentsel dönüşümün devam ettiği söyleniyor. Buna karşılık bizlerde bir komisyon kurulmasını talep ettik. Bu konunun takipçisi olacak mıyız, olmayacak mıyız? Yaklaşık 1 yıl sonra seçim var, hizmetleri hep beraber veriyoruz. Hepimiz birbirimize karşı inandırıcı olmamız lazım. Birçok taksici arkadaşlarımızın mağduriyetleri var. Bununla ilgili çalışmaların olması lazım” açıklamasında bulundu.
O zaman soralım:
Belediye idaresi bu tepkilere neden sessiz kalıyor?
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Erol Akın, taksicilerin mağduriyeti giderilsin diye önerge verdiği halde, idare neden geri adım atmayı tercih ediyor?

YUSUF BEY NEREDESİNİZ?
Yusuf Bey.. Eğer hizmetten yanaysanız, meclis üyeleri ve STK’larla birlikte İskenderun’u yönetme fikrine sadıksanız, “üstümüze düşeni yapmaya hazırız” diyorsanız, çözüme gidilmesini arzu ediyorsanız..
Lütfen elinizi taşın altına koyun!
Yok eğer olup bitenlerden fena halde rahatsızsanız, eleştirilerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız, meclisten gelen mesajlara bozuluyorsanız, çıkıp haykırın!
Sizin açınızdan en fenası ne biliyor musunuz Yusuf Bey..
Böyle sessiz kalmak, böyle ’etkisiz başkan’ konumuna saplanmak!

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.