Vali Lekesiz: “Tarım ve Kırsal Kalkınma Planı’na uyan kazanır”

vali lekesiz fidan1
Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı kapsamında, Hassa ilçesinde 10 bin fidan dağıtıldı. Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Hassa Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen programda yaptığı konuşmasında, “Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı” kapsamında, her ilçenin toprak yapısının, iklim verilerinin ve ekolojisinin incelendiğini, ilçeye uygun meyve tür ve çeşitlerinin belirlendiğini söyledi. Planın Hassa ilçesi için de bir yol göstericisi olduğunu belirten Lekesiz, “İl genelinde 2 yıl boyunca toplam 460 yeni meyve bahçesi kuruldu. Bu bahçelerin 265’i 2012 yılında 2 bin 755 dekar alanda 149 bin 512 fidan dikilerek oluşturuldu. Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Planı’na uyan kazanır, uymayanın ise kaybetme ihtimali yüksektir. Lütfen bu plana sahip çıkın” diye konuştu.
Hatay’da tarım sektörünün önemine vurgu yapan Lekesiz, şöyle devam etti:
“İlimiz genelindeki toplam istihdamın yüzde 29’unu tarım sektörü oluşturuyor. Hatay olarak elde ettiğimiz her 100 TL’lik gelirin yaklaşık 19 TL’si tarım sektöründen. 2011 yılı sonu itibarıyla tüm tarımsal ürünlerin parasal karşılığı olarak 3 milyar 200 milyon liralık gelirimiz var, bunu 20 milyar yapabilir miyiz diye bu planı hazırladık ve evet yapabiliriz. Orta Ceyhan Menzelet Sulama Projesi devreye girdiğinde yaklaşık 350 bin, Reyhanlı Barajı’yla da 600 bin dekar arazi sulanacak. Bunlar devreye girdiğinde üretimi de artıracak.”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi de, dağıtılan fidanların bu yıl 111 bin dekar alanda ekilerek 13 yeni bahçe tahsis edileceğini kaydetti. Konuşmaların ardından ilçede üretim yapan 13 çiftçiye yaklaşık 40 bin TL değerinde Horoz Karası, ceviz, Japon eriği, nar ile çeşitli üzüm çeşitlerinin bulunduğu 10 bin fidan dağıtıldı. Törende ayrıca asma yetiştiriciliğiyle, keçi ve arı yetiştiriciliği kursunu tamamlayanlara da sertifikaları verildi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.