Gümrükte inovasyon dönemi

Gümrükte inovasyon dönemi
Dünya Gümrük Günü’nün 60. yılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı İskenderun Doğu Akdeniz Gümrük ve Bölge Ticaret Müdürlüğü’nde kutlandı. Düzenlenen kutlama töreninde konuşan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, dünyada 80 trilyon dolar üretim kapasitesinin olduğuna dikkat çekti.
Doğu Akdeniz Gümrük ve Bölge Ticaret Müdürlüğü binasında yapılan törene Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Kaymakamı Ali İhsan Su, İsdemir Genel Müdürü Recep Özhan, Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak, İSSİAD Başkanı Recep Atakaş, İskenderun OSB Başkanı Uğur Ateş, MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Fatih Tosyalı, Gümrük ve nakliye firma sahipleri ile gümrük çalışanları katıldı.
Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Adnan Korkmaz, Cumhuriyet döneminde kurulan Gümrük Başmüdürlüklerinden üç tanesinden birisinin İskenderun Gümrük Başmüdürlüğünün önemini vurguladı. Korkmaz, gelişen teknolojide gümrük biriminin de kendini geliştirdiğine vurgu yaparak Dünya Gümrük Birliği kutlama etkinliğine katıldıkları için davetlilere teşekkür etti.
Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak, Yumurtalık bölgesinde oda üyelerinin çalışmaları sırasında gümrükte yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek, “Müdürlüklerin görev alanları yeniden belirlenmesiyle Yumurtalık bölgesinde yapılan çalışmalarda gümrük İşlemleri Mersin bölge sine bağlandığından acenteler ve firmalar sıkıntı yaşamaktalar. Bugün burada bu sorunu dile getirerek çözümlenmesi konusunda desteğinizi istiyoruz” dedi.
MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Fatih Tosyalı ise yaptığı konuşmasında; Dünya Gümrük Günü’nü İskenderun’da ki gümrük mensuplarıyla birlikte kutlamaktan son derece mutluluk duyduğumu belirterek, “Gümrük, ülkemizde çok önemli bir kurumdur. İnsanlarımızın ve firmalarımızın uluslar arası yaptığı taşımacılıkta gümrük önemli bir hizmet sunuyor. Bu vesileyle Dünya Gümrük Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor, gümrük mensuplarımıza da çalışmalarında üstün başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su da gümrüklerin bir ülkenin ithalat ve ihracatının gelişmesinde önemli bir etken olduklarını ifade ederek, Türk gümrüğünün de dünya standartlarını yakalayarak üretilen malın dış pazara ulaşmasındaki rolünü önemsediklerini kaydetti. Törende son olarak konuşan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, bilişim sektörünün gelişmesiyle birlikte insanlığın dünyanın her köşesinde üretir ve pazarlar duruma geldiğine vurgu yaptı. Vali Lekesiz, “Dünyanın her köşesinde mal üreten kişi malının kalitesine güveniyor, her yere satabiliyor. Bir anlamda bugün dünyada üretimin gayri safi milli hasılaya yansıması olarak bakıldığında 80 trilyon dolara ulaştı. Bu dünyanın bir kısmı çok da olsa her tarafından üretim olduğunu gösteriyor. Bölgemizde de yapılan limanın özelleştirilmesi, Hassa tünelinin ihalesinin yapılması bu gelişmeler ile yatırımların artmasıyla gümrük birimimizin de 2013 yılını inovasyon yılı olarak belirlemesi, kamu kurumu olarak da kendini geliştirmekte, gelişen sektöre ayak uydurmaktadır. Özel sektöründe kamuyla birlikte hareket etmesi ile ivme kazanmaktadır” diye konuştu.
Törende ayrıca Dünya Gümrük Günü nedeni ile Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, kutlama pastasını gümrük görevlisinin oğluna kestirdi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.