Muz alternatif ürün olma yolunda hızla ilerliyor

Muz alternatif ürün olma yolunda hızla ilerliyor
İskenderun İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bölgede alternatif ürün olma yolunda hızla ilerleyen muzun yetiştiricilerine bilgilendirme semineri düzenledi. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleşen ve Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde doğru ve bilinçli üretimin önemine değinildi.
Bölgenin, Türkiye’de muz yetiştiriciliği sıralamasında üçüncü olduğunu söyleyen İskenderun İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Hatlar, “İlçemizin sahil şeridi üzerinde yer alan köy ve beldelerinde muz üretimi, hızlı bir artışla ürün deseni içindeki yerini almış durumdadır. Muz üretimi Üçgüllük Beldemizde, 2006 yılında 3 ayrı çiftçimizin kurduğu toplam 5 dekar muz serasıyla başlamış, şu an üretimin devam ettiği ve yeni dikilmiş seralarla 326 bin metrekarelik bir alana ulaşmıştır. Muz yetiştirilen sera alanlarının genişlemesiyle, ihtiyaç duyulan sarartma ve paketleme ünitesi Üçgüllük Beldesi’nde muz üretici üç çiftçimiz tarafından ayrı ayrı kurulmuş ve 600 ton kapasite ile çalışmaktadır. Ürün kalitesinin önemli ölçüde oluştuğu, ortalama 7 ton mahsul alınan muz üretiminde pazarlama sorunu bulunmamaktadır. Geçtiğimiz sezon sonbahar dikimlerinde 3 çiftçimize, Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı çerçevesinde İl Özel İdaresi’nin yüzde 75 katkısı ile 2250 adet, aynı çerçevede bu yıl da 4 çiftçimize 7020 adet Grand Nain çeşidi muz fidanı dağıtılmıştır” derken, serada muz yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilerin ayrıca düşük faizli banka kredileriyle desteklendiğini söyledi.
Daha sonra muz yetiştiriciliği konusunda uzmanlaşmış ve birikimlerini kitap haline getirmiş olan Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak, çiftçilere muz yetiştirmenin püf noktalarını ve dikkat etmeleri gereken hususları anlattı.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.