Haklarımızın ne kadar farkındayız?

Haklarımızın ne kadar farkındayız?
İskenderun Kaymakamı ve İlçe İnsan Hakları Kurulu Başkanı Ali İhsan Su, 23 Kasım 2003 tarih ve 25298 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarının Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik gereğince, toplumda ve kamu görevlilerinde insan hakları bilincini geliştirmek, insan haklarını korumak, ihlal iddialarını incelemek ve araştırmak, insan hak ve özgürlüklerinin kullanılmasının önündeki engeller ile hak ihlallerine yol açan sosyal, siyasi, hukuki ve idari nedenleri incelemek, araştırmak ve bunların çözümüne ilişkin önerilerde bulunmak üzere, kentte “İlçe İnsan Hakları Kurulu” çalışmalarının aktif bir şekilde sürdürüldüğünü dile getirdi.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası kapsamında da çeşitli etkinlikler ile insan haklarının önemine bir kez daha dikkat çekilirken, İskenderun’da insan haklarının güvence altına alınması, geliştirilmesi, bu konuda tüm vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ve insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla Kaymakam Ali İhsan Su’nun talimatı ve kurul üyelerinin kararları doğrultusunda aşağıdaki etkinlikler gerçekleştirildi:
“10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası kapsamında; İskenderun Halk Eğitim Merkezi’nde 10 Aralık 2012 Pazartesi günü saat: 14.00’de İnsan Hakları konulu konferans düzenlenerek, konuşmacı katılımcı Uzman Avukat Mahmut Kaan ELLER tarafından Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine yönelik İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır.
İlçemizdeki İlköğretim ve Ortaöğretim öğrencileri arasında günün anlam ve önemine uygun olarak gerçekleştirilen faaliyetler ise aşağıda belirtilmiştir.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası kapsamında;
İlçemizde ki okulların toplantı salonunda öğrenciler ile bir araya gelinmesi sağlanarak İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin tanıtımı yapılmıştır. Ayrıca, İnsan Haklarının önemini anlatan çeşitli konferanslar, “Haklarımızın Ne Kadar Farkındayız” konulu paneller, çeşitli slâyt sunumları gerçekleştirilmiş ve rehberlik servisleri tarafından günün anlam ve önemine ilişkin broşürler hazırlanarak öğrencilerimize dağıtılması sağlanmıştır.
İlçemizde ki okullarda “İnsan Hakları” konulu resim ve kompozisyon çalışması düzenlenerek, dereceye giren öğrencilerin okul idaresince ödüllendirilmesi sağlanmıştır. Ayrıca, öğrenciler tarafından yapılan eserler okul panolarına asılmıştır.
İnsan Hakları İhlalleri ile Kadın ve Çocukların maruz kaldığı şiddet konularını içeren bilgilendirme toplantısı düzenlenerek, bu tür haksızlıklar karşısında müracaat edilebilecek merciiler hakkında bilgiler verilmiş olup, ayrıca Valilik ve Kaymakamlık tarafından oluşturulan insan hakları şikâyet bürolarının işlevi ile ilgili açıklayıcı bilgiler verilmiştir.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası ile ilgili çeşitli dövizler ve güzel sözleri içeren metinler hazırlanarak okul koridorlarına asılmış olup, ayrıca günün anlam ve önemine ilişkin duvar gazeteleri çıkarılmıştır.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Haftası ile ilgili okullar arası resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenerek, dereceye giren öğrencilerin okul müdürlüğünce ödüllendirilmesi sağlanmıştır. Ayrıca;
Günün anlam ve önemine değinen Kaymakam Ali İhsan SU, İnsanlık ailesinin bütün üyelerinin doğal yapısındaki onuru ile eşit ve devredilemez haklarını içeren ve tüm dünyada özgürlük, adalet ve barışın temelini oluşturan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 64’üncü yıldönümünün kutlandığını belirterek, İnsan haklarının ortak çağdaş temel ilkeler çerçevesinde evrensel düzeye yayılmasını sağlayan bu bildirgenin, temel hak ve özgürlükler alanında küresel düzeyde referans belgesi niteliği taşıdığının altını çizmiştir.
İnsan Haklarının çok geniş bir kapsamı olduğunu da vurgulayan Kaymakam Ali İhsan SU; bu hakların bünyesinde Çocuk hakları, kadın hakları, hasta hakları ile beraberinde çevre hakkı, yaşam hakkı gibi insana ve insanca yaşamaya dair pek çok unsuru barındırdığını ve huzurlu, temiz, güvenli bir ortamda yaşamanın tüm insanların en doğal hakkı olduğunu dile getirmiştir.
Kaymakam Ali İhsan SU; İnsan haklarına özgü evrensel değerler bütününün korunup, geliştirilmesi tüm insanların ortak çalışma alanı olarak kabul edilmeli ve Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka bir görüş, doğuş, tabiiyet, ya da benzeri başka bir statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin tüm insanların huzur, dostluk ve barış içerisinde yaşaması için hep birlikte gayret gösterilmesi gerektiğini belirtmiştir.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.