İskenderun çağdaş bir kent olma yolunda hızla ilerliyor

Comenius Projesi kapsamında, çevre konusunda proje ortağı olan İskenderun Lisesi’nin sunumunda konuşan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, çöp fabrikası, içmesuyu, arıtma tesisi gibi tesis ve çalışmalarla İskenderun’un yaşanılır ve çağdaş bir kent olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.
İskenderun çağdaş bir kent olma yolunda hızla ilerliyor
İskenderun Lisesi konferans salonunda projeyle ilgili düzenlenen sunuma, İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, İskenderun Lisesi Müdürü Ali Kuruca, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Sunumda yaptığı konuşmasında, ‘Green’ (Go Re-Educate the Earth Now) adlı Comenius projesi ile ilgili bilgi veren öğretmen Murat Aşkar, “Projemiz toplam altı ülkeden oluşmaktadır. Proje ortakları İspanya, İtalya, Macaristan, Romanya, Almanya ve Türkiye’dir. Bu bölgelerde altı okulun öğretmenlerine ulaştık. Onlarla beraber çevremizi daha temiz, daha güzel tutmak için beraber çalışma kararı aldık” dedi.
Mart ayında proje ortağı olan İtalya’da çevreyle ilgili kirliliğin konuşulacağını belirten öğretmen Murat Aşkar, “Kirlilik adı altında hava, su, toprak, atık, gürültü kirliliğinden bahsedeceğiz. Belediyeyle mutlaka ortak çalışmamız gerektiğini düşündük. Belediyeden yardım istedik. Belediye Başkanımız çevreye daha hassas olmamız konusunda bilgilendirecek” diye konuştu.
Öğretmen Murat Aşkar, proje kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleneceğini ve proje ortağı ülkelere öğretmen ve öğrencilerin gideceğini ifade etti.
Ülkemizin en önemli sorununun enerjide dışa bağımlılığımız olduğunu belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, bunun tek çözümünün alternatif enerji üretimi olduğunu vurguladı.
Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Çevre kirliliğine, enerji tasarrufuna ve yeni enerji üretimine önem vermezsek sizleri çok zor Türkiye koşulları bekliyor çocuklar. Hayata hazırlanırken çevre bilinciyle mutlaka tanışacaksınız” dedi.
Çöp sorunu konusunda, ülkemizde çok az sayıda bulunan özellikteki Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisinin (çöp fabrikası) yapımının tamamlandığını, yakında hizmete gireceğini belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Daha iyi yaşanabilir İskenderun oluşturuyoruz. Gittiğiniz proje ortağı ülkelerde İskenderun’daki katı atık sorununu, çöp sorununu ayrıştırma ve geri dönüşüm yöntemiyle çözüyoruz diye anlatacaksınız. Ortadoğu’nun en büyük Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi yakında hizmete giriyor” diye konuştu.
İçmesuyu şebeke çalışmasının sürdüğünü, halkımızın musluktan akan suyu gönül rahatlığıyla içeceğini anlatan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Size sorduklarında ‘musluğumuzdan akan suyu içebiliyoruz’ diyebileceksiniz” dedi.
Kanalizasyonda sıvı atıklar için arıtma tesisi bulunduğunu, atık suların arıtılıp deşarj edildiğini belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “İskenderun çevre konusunda diğer şehirlerle yarışabilecek, çok yaşanılır çağdaş bir kent olma yolunda” dedi.
Proje ortağı kapsamında kentimize gelecek olan konuk öğretmen ve öğrencilerin şehrimize hayran kalacaklarını anlatan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “İskenderun’un yaşanılır bir kent olduğunu siz gururla söyleyeceksiniz. Çevre çok önemli. Yarın bu çevrede siz yaşayacaksınız. Eğer çevre bilinci oluşturamazsak yarınlarımız için çok tehlikeli olur. Biz yaptığımız çalışmalarla omurgasını oluşturduk siz çevrenizdekilere ‘asla yere çöp atmayın’ diyeceksiniz. Enerji tasarrufuna dikkat edeceksiniz. Ne kadar çevre bilinciyle büyürseniz yarınlarımız o kadar aydınlık olur” şeklinde konuştu.
Öğrencilere yapımı süren iskeleyi görüp görmediklerini de soran Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Evet” cevabı üzerine, iskeleyle denizle yakınlaşacağımızı, sandalla gezilebileceğini, oltayla balık avlanabileceğini ve tur motorlarıyla gezilebileceğini anlattı.
Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek’e, sunumda Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Dönmezer eşlik etti.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.