“Tedbirli olalım”

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Meclisinin Ekim ayı toplantısında ağırlıklı olarak Büyükşehir Belediye ve sınır konuları gündemdeki yerini aldı. İTSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Suriye konusu, Ülkede yaşanan son ekonomik gelişmelerin yanı sıra, Hatay’ın büyük şehir belediye olması ve İskenderun sınırı ile yaşanan sorunlar ile, Esnafın bankalardaki çek sıkıntıları ve İş-kur Çalışma İlişkileri Şefi Mücahit Bekmez’in işçi ve işveren ilişkileri mevzuatı hakkındaki konular ele alındı. Mecliste ayrıca İTSO’nun Eylül ayı mizanı görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. “Tedbirli olalım” İTSO Meclis Başkanı Mehmet Binbay, İTSO Başkanı Halil Şahin, İTSO yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda konuşan İTSO Başkanı Halil Şahin, “Komşularımızdan Suriye ile son zamanlarda yaşanan olaylar hepimizi bir hayli üzdü. Suriye ile olan komşuluk ve akrabalık ilişkilerine her zaman ülke olarak hassasiyet göstermişizdir. Yaşanan kötü olaylar hepimizi etkiliyor. Bizim tek amacımız, bölgede barışın, huzurun, istikranın biran önce ve güçlü bir şekilde sağlanmasıdır” dedi. İTSO Başkanı Şahin, Ülkede yaşanan son ekonomik gelişmeleri dikkat çekerek, “Uzun farlarımızı açık tutmak zorunda olduğumuz bir dönemden geçiyoruz” demesi dikkat çekti. Şahin konuşmasına şöyle devam etti: Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla ne yazık ki yılın başında açıklanan makro hedeflerin tümü şaşmış durumda. Değerli Arkadaşlarım bu olumsuz rakamları daha da çoğaltabiliriz. Derdim negatif bir hava yaymak değil. Söylemek istediğim 2012 ve 2013 yıllarının bizler için; geçirdiğimiz iki yıla göre daha zor olacağıdır. O yüzden hepimizin dikkatli olması gerektiği bir dönemden geçtiğini düşünüyorum. O yüzden aman uzun farlarımızı açık tutalım diyorum. Tedbirli olalım diyorum.”
İTSO Meclis üyesi Fevzi Sevinçli, gündem dışı söz alarak yaptığı konuşmasında, “Piyasada sıkıntı yaşatan çeklerle ilgili esnaflarımız zor duruma düşüyor. Yaşanan bu sorunları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’a da bildirdim. Çek konusunda dürüst çalışan esnaflarımıza karşılık karşılıksız çek yazan ve buna rağmen cezai işlem görmeyenler ve ödemeyen işletmelere yönelik Piyasa beklentileri içerisinde olduğu bir dönemde hükümetimizin çekle ilgili sorunların çözümü noktasında acil çözümler bulması ve reformlar yapması gerekir. Piyasadan da gelen şikayetleri göz önünde bulundurarak, sizinle paylaşmak istedim. Çek konusunda işletmelerimiz daha hassas hareket etmeli” dedi.
Ardından söz alan İTSO Meclis üyesi Muzaffer Seküçoğlu ise, “Hatay Büyükşehir kapsamında olması hem sevindirici hem de onurlu bir gelişmedir. Bu gelişmede çoğunluğu memnun edecek mi bilemiyoruz. Büyükşehir demek yatırım demek istihdam demektir. Yapılan oylamada sınırlarımızın küçülmüş olması bizleri üzdü. Siyasi otoriteler bu eksiklikleri bir an önce dile getirmelidir. Hemen yanımızda evler birbirine girmiş mahallelerin İskenderun sınırına dahil edilmesine üzülüyorum. Bu planlama yapılırken, siyasilerimizin Karahüseyinli ve Çengene kadar sınırları genişletmesi gerektiğine inanıyorum. İl olamadık bari küçülmeyelim ama elimize geçen bu fırsatı da kaçırmayalım. Bu eksikliklerin tamamlanmasını bekliyorum. Milletvekillerimizin bu eksiklikleri gidereceğine inanıyoruz” dedi.
İTSO Meclis Üyesi Ali İnan ise, “Şehrin tüccarı olarak büyükşehir konusunda konuşmak istiyorum. Büyükşehir’in ilimiz için hayırlı olmasını bekliyoruz. Bir çok ilde bulunmayan sanayi, limanı, havaalanı Merkez Bankası olan şehrimizde yatırımcının yer bulamadığı bir şehirde, oy uğruna İskenderun’un geleceğinin dikkate alınmadığının farkına vardık. İskenderun sınırının Karayılandan Karaağaca kadar olması gerektiğine inanıyoruz ve konunun bölge milletvekilleri ile görüşülerek, çözülmesi gerektiğine inanıyorum. Bunun yanında Suriye olaylarının da bir an önce sona ermesini temenni ediyorum” ifadesine yer verdi.
İTSO Meclisine davetli olarak gelen İŞ-Kur İl Müdürlüğü’nde görevli İş-Kur Çalışma ilişkileri Şefi Mücahit Bekmez ise, işçi ve işveren ilişkileri mevzuatı hakkındaki konuları detaylı bir şekilde anlattı. İTSO üyeleri ile karşılıklı soru cevap şeklinde geçen konuşmada işveren niteliğinde olan Üyeler merak ettikleri konular ile ilgili Bekmez’de son yasa ve detaylı bilgiler alma imkânı buldular. İTSO Meclis üyesinin sonunda ise Eylül ayı mizanı görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Önceki İçerikErken Teşhis Hayat Kurtarır!
Sonraki İçerikKüçük kızlara fuhuş yaptıran çete çökertildi
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.