ASIL EKSİK OLAN..

Büyükşehir tasarısı, sahiplenme duygumuzu tetikledi..
Mahallelere yönelik tasarrufa tepkiler yerinde..
Belediye Başkanı, meclis üyeleri ayağa kalktı..
Siyasiler ardı ardına açıklama yaptı..
İskenderun hakı, partili/partisiz duyarlılık gösterdi..
Medya, etkili bir duruş sergiledi. Niye?
Herşey İskenderun için!
Başka İskenderun yok!
Bugün gelinen noktaya bakıyorum..
Keşke, sadece büyükşehir meselesi için değil.. Her soruna, her talebe, her öneriye kulak verebilseydik, sağlam bir duruş gösterebilseydik..
Samimi davranabilseydik!
Düşünüyorum da..
İskenderun’da, bir 5 yıldızlı otel inşaa etme fikri doğduğunda, aynı hassasiyeti gösterebildik mi? Her fırsatta mahkemeye koşan kişilerin varlığını önleyebildik mi? Teleferik için ayaklanabildik mi?
İskenderun’un il olma sevdasına yeterince katkı sunabildik mi?
Kentsel dönüşümü başlatabilmek için gerekli iradeyi gösterebildik mi?
Kurumlarımız, tek tek elden avuçtan koparılırken, ‘vermeyeceğiz’ desturuyla sokaklara taşabildik mi?
Yatırımcı İskenderun’da güzel bir proje sunmak isterken, ‘hakkı’nı teslim etmek için bir bütün olabildik mi?
İstihdama katkı sunanı baş tacı edebildik mi?
İskenderun-Arsuz yolu üzerinde Casmin Otel’in bitişiğinde yapımı düşünülen 5 yıldızlı Rhossos Otel projesinin her türlü engellemelere maruz kalmasına ses verebildik mi?
Rhossos’un ‘araziyi satıyor’ iddiasına karşılık, ‘niye böyle oldu?’ diye sorabildik mi? Engellemelere karşın, yatırımcıya ‘biz yanındayız’ mesajı verebildik mi?
Hayırsever İşadamı Paşa Karaca’nın hakkı olan bir talebine karşı, meclis üyelerine atfen ‘Bilmediğiniz birşeyler var. Anlatınca bana hak vereceksiniz’ diyen bir belediye başkanına ‘Açık konuş. Yatırımcıyı oyalama’ diyebildik mi?
Sözde yeşil alan sevdalısı bir belediye başkanı; MKÜ Kampüsü alanı içinde bir adliye lojmanı, MİT hizmet binası ve yurt için ‘kabul’ oyu verirken, yolun karşı yakasında kendi mülkü içinde çok büyük bir yatırıma imza atmak isteyen bir yatırımcıya, “Onkoloji yatırımından yana tarafım” diyerek, ardından çekimser oy kullanmasına ‘Bu ne iş?’ diye sorabildik mi?
İskenderun’un güçlü STK’larından “Yatırımcı bizim gözbebeğimiz, şehrin ekonomisine hayat veriyorlar. Her zaman yanlarındayız” sözünü işitebildik mi?
Geçenlerde okudum..
– Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, işadamı Necmi Asfuroğlu tarafından yaptırılmakta olan Müze Otelin, Hatay ekonomisine ve turizmine büyük bir katkı sağlayacağını söyleyebildi.
Bu güzel yatırımın takdir edilmesi gerektiğini basın toplantısıyla duyurdu..
Ben daha İskenderun’da, planlanan Rhossos Oteli için yatırımcının taltif edildiğini işitmedim.. Aksine, mahkeme evraklarıyla taçlandırıyoruz(!)

Bırakın yatırımcıya destek vermeyi.. Ortalık duman olmuş..
Yatırımcı; il özel idareye gidiyor, ardından Antakya meclisinin kararını bekliyor.. Sonra İskenderun’a geliyor.. 1/5000’lik ve 1/1000’lik imar planı değişikliği için meclisin kapısını çalıyor. Yetmiyor, komisyondan haber bekliyor.. Encümene takılıyor.. Üzerine mahkemelerde sürünüyor, yatırımıyla rezil oluyor.. Daha ne olsun?!
Antakya’da böyle mi? Bir süre önce Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş’la sohbetimizde, şu sözleri aktarıyordu:
“- Meclis üyeleriyle mutabakat halindeyiz. Partiler farklı olsa bile, kararlarımızın yüzde 99’u oy birliğiyle çıkar. Yüzde 1 durumunda kararı geri çeker, üzerinde tartışırız.”
İşte budur.. Yöneticilik böyledir..
İskenderun’da durum farklı..
Daha birkaç gün önceki oturumda, ilgili bir madde için çıkan sonuç:
– 17 kabul, 12 red!
Ya da başkanın getirdiği tekliflerin reddedildiği bile görülmüştür..
Bu mudur yani?
Sahip çıkma duygumuz, günü birlik bir eylem midir?
Üzgünüm ama, güçbirliği dediğimiz yapı, süreklilik arzetmez mi?
Şimdi soruyorlar:
– Büyükşehir olunca İskenderun’da hayat duracak.. Belediye komutları Antakya’dan alacak? Yok ya..
Birbirimizi kandırmayalım.. İskenderun daha düne kadar komutları nereden alıyordu? İskenderun’da yatırımı süren hizmetlerin ‘oluru’nu kim verdi?
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i ayakta alkışlayıp, desteğinden ötürü teşekkür eden kimdi? Yusuf Civelek değil miydi?
Bugün niye kızıyorlar?
CHP’li bir belediye, koca bir 3,5 yıl hizmet alırken herşey güzeldi de.. Büyükşehir gündeme gelince, “eyvah biteriz” demesi de nereden çıktı?
Hem CHP, bugün küçük düşünerek yerel seçimler öncesinden havlu atmış olmuyor mu? Bu bir bayrak yarışıdır.. Yoksa CHP’nin, yerel seçimlerde ‘başarısız’ olacağından yana kuvvetli ihtimalleri mi var?

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.