Arsuz ve Defne ilçe oldu.. Payas’ın adı yok!

Henüz tasarı halinde..

Arsuz ve Defne ilçe oldu..
Payas’ın adı yok!

Arsuz ve Defne ilçe oldu..  Payas’ın adı yok!
13 İli (Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van) büyükşehir belediyesi yapacak olan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı meclise sunuldu. Tasarı büyükşehir olacak 13 İlde önemli değişiklikler içeriyor.
Listede, Payas’ın adı yok.. Ancak TBMM’ye sunulacak önergeyle gündeme gelmesi bekleniyor. Öte yandan, Antakya Belediyesi’nin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler ve belediyelerden oluşan Antakya ilçesi ve aynı adla belediye kuruldu.
Bu arada uzun zamandır konuşulan Defne de, ilçe statüsüyle tasarıda yer buldu., İskenderun sınırlarını ilgilendiren bir diğer ayrıntı da, Arsuz’un konumuydu. Tasarıda yer alan bilgilere göre, Arsuz (resmi adıyla Uluçınar), ilçe hakkı kazandı. Ancak, merkezi konumu henüz şekillenmedi. Kaymakamlık ve belediye binası, Arsuz’a kadar uzanan coğrafyanın herhangi bir beldesinde konuşlanabilir. Tasarıya göre İskenderun’a bağlı, Mustafa Kemal Mahallesi ile Gürsel, Meydan ve Düğünyurdu, Arsuz’a bağlandı. Böylece çöp fabrikası tamamlandığında Arsuz sınırları içinde yer alacağı kesinleşti.
Üç büyük mahalleyi kaybeden İskenderun, diğer yandan Denizciler, Bekbele, Azganlık, Sarıseki ve Karayılan’ı kazandı.
Merkez ilçe Şenköy bucağına bağlı Sofular ve Hanyolu köyleri ise Altınözü’ne bağlandı.
Şenköy Belediyesi ile 8 köy Yayladağı ilçesine bağlandı..
Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın gerekçesinde, yönetim, planlama ve koordinasyon açısından belediye sınırı mülki sınır olacak biçimde optimal ölçekte hizmet üretebilecek güçlü yerel yönetim yapılarının varlığına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Gerekçede ayrıca, “Kanun tasarısıyla, mevcut yerel yönetim yapısı ile yerel nitelikteki kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde sunulması olanağı kalmayan bazı illerde, bu hizmetlerin vatandaşlarımızın artan beklentilerini karşılayabilecek nitelik ve kabiliyetle donatılmış, ideal ölçekte etkin hizmet sunma potansiyeline sahip yerel yönetimlerce sağlanması öngörülmekte ve bu doğrultuda düzenleme yapılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Henüz tasarı halinde olan taslak üzerinde ufak çapta değişikliklerin olabileceği belirtiliyor.

Önceki İçerikBüyükşehir Hayırlı olsun!
Sonraki İçerikGenel Kurmay Başkanı Özel İskenderun’a geldi
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.