‘Güven’ sorununa ret

Son günlerde İskenderun kamuoyunu oldukça meşgul eden belediyenin gayrimenkul satışları, dün ki belediye meclis oturumunda görüş ayrılığına neden oldu. Başkan Civelek’in ısrarla meclise gayrimenkullerin ayrı, arsaların ayrı satışına AK Parti, MHP ve DP meclis üyeleri ret oyuyla set çekti.
İskenderun Belediye Meclisi gündemde bulanan 6 maddeyi görüşmek üzere toplandı. İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek’in başkanlık ettiği toplantıda üzerinde en çok durulan konu belediyenin gayrimenkul satışları oldu.
Belediye meclis üyeleri satışlara karşı değillerdi. Maddeye ret veren meclis üyeleri, bir vakfa verilmesi düşünülen arsa için imar planı değişikliğine gidilmesini isterlerken, gayri menkul satışları için de belediyenin önlerine proje koymasını, bu şekilde satışlara destek vereceklerini, aksi taktirde karşı duracaklarını ifade ettiler.

‘Güven’ sorununa ret
BU SATIŞLAR HALKIMIZIN YARARINADIR
Belediyenin elinde birikmiş ve şişmiş dairelerin olduğuna dikkati çeken Başkan Civelek, bu meclisin halkın menfaatlerini gözeten bir meclis olduğunu ifade ederek, “Bu satışlar İskenderun halkının lehinedir. Daha öncede satışlarla ilgili önerge verdim. Ama meydana gelen olumsuzluklardan dolayı geri çektim. Bu dairelerin kiraya verilmesi mantıklı bir tarz değildir. Halkın malı zarar görüyor. Daha önce 120 dönüm üzerinde arsa satın aldık. Vatandaş bizden Pazar yeri istiyor, otoparklar istiyor. Biz bu satışlardan kesinlikle kar düşünmeyeceğiz. Böyle elde kaldığı zaman halkta zarar görüyor. Ama karar yine meclisindir. Biz halkın hakkını koruyoruz. Yüce meclisimizin vicdanına ve kararına bırakıp en doğru kararı vereceğini bekliyorum” dedi.

KAMUNUN MALINI SATMANIZ İÇİN PROJE SUNMANIZ LAZIM!
Başkan Civelek’in ardından ilk söz alan DP Grup Başkanvekili Ali Kılıç Çirkin, CHP’nin seçim bildirgelerindeki satmayacağız – Sattırmayacağız” ibaresini hatırlattı. Paranız yok diye mi satıyorsunuz? Şeklinde çıkış yapan Çirkin, “Şu ana kadar 7 milyon 960 bin TL para harcadınız. Elde olan para 18 milyon TL geri kalan paraları ne yaptınız? Bize proje getirin önümüze sunun, bizde projenizi görelim, birlikte karar kılabiliyorsak, destek verelim. Projenin yoksa bizler size proje sunalım. Kamunun malını satmanız için proje sunmanız lazım! İskenderun Belediyesi’nin reklam giderleri ne kadar, onu bize açıklayın! Reklamlara ne kadar para harcandı? Zaten bir sene ömrünüz kaldı” şeklinde ifade kullandı.
Başkan Civelek, Ali Kılıç Çirkin’in en son kullandığı ‘Zaten bir sene ömrünüz kaldı’ sözüne içerlendi. Kılıç’a cevap veren Başkan Civelek, “Ben hiçbir zaman bulunduğum makamın hakkını vererek, gittim. Bir şeyi önce istersin, sonra kısmetse gelirsin. Biz kar amaçlı para getirsin diye satmıyoruz. Satıp cebimize de koymayacağız. Daha önce bu işi yapsaydık şu anda değeri 5-10 kat artardı” şeklinde konuştu. Başkan Civelek Çirkin ayrıca, reklam ile ilgili çıkışına da “Millet reklam yap diyor, ben zaten yapmıyorum. Reklam yapanları da gördük. Satmayacağız – Sattırmayacağız sözünün yine arkasındayım. Ama farklı şekilde düşünüyoruz. Gelir getirecek şeyler varsa satarız. Çünkü bundan halkımız faydalanacak” diye konuştu.
Gayrimenkul satışları ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Erten de farlı bir görüş ortaya atarak, satışın halkla meclisi karşı karşıya getireceğini savundu. Ayrım yapıp birine evet birine hayır demenin yanlış olacağını kaydeden Erten, ilgili maddenin geri çekilmesini istedi.

SEÇİM ÖNCESİ ‘SATMAYACAĞIZ’ DERKEN KİMSEYE PEŞKEŞ ÇEKİLMEYECEK DEDİK
AK Parti bu yönde görüşünü ortaya koyarken, CHP satıştan yanaydı. CHP Grup Başkanvekili Kamil Turan, belediyenin işinin emlakçılık olmadığını ifade etti. Sattırmayacağız derken, kimseye peşkeş çekilmeyeceğini belirttiklerini kaydeden Turan, “Satılan yerlerde amaç bellidir. Biz arsa alırız, arsa satarız. Arsa alır yol açarız. Şimdi imar revizyon planı çıkarıyoruz. Ona da bütçe ayrılacak. Siyasi söylemler güzel oluyor, ama iş icraat yapmakta” dedi.

AMAÇ BAĞCIYI DÖVMEK
MHP Grup Başkanvekili Garip Şandır da, burada maksadın üzüm yemek değil de, bağcıyı dövmek olduğunu ileri sürdü. Başkan Civelek’in ‘Halk yararına satıyoruz’ şeklindeki söylemini kınayan Şandır, “Bu meclis halk için çalışmıyor. Mantıklı olarak satılsın, ama gerçek değerinin altında satılması doğru değil! Bu madde çekilsin!” dedi. Şandır, Sabah Gazetesi Adana Bölge Müdürü Ersin Ramoğlu’nu İskederun’u hedef alan yazısına da tepki gösterdi. Yazının tamamını Ramoğlu’na iade eden Şandır, Ramoğlu’na bu yazıyı yazmasın için birilerinin fısıldadığını savundu. Başkan Civelek’in bu tür şeylere çanak tutup kenti iyi yönetemediğini belirten Şandır, belli odaklar ile ilgili bağlantısı olan insanlar hep köşe başlarında.. Böyle bir tutum sergilenirse olacağı da budur” şeklinde görüş ortaya koydu.
Son olarak tüm açıklamalar ile ilgili görüş bildiren İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, seçim startına girildiğini, dolayısıyla kimsenin birbirini kırmaması gerektiğini ifade etti. Seçimin bir kısmet işi olduğunun altını çizen Başkan Civelek, “Türkiye’de seçimler bitmiyor. Amerika’da da seçim var, ama seçimin ardından herkes birlik ve beraberlik içinde ülkesi için çalışıyor. Ama bizde bu böyle olmuyor. Karalama kampanyaları kimseye fayda sağlamaz. Birlik ve beraberlik içinde olalım” dedi. Başkan Civelek, konuşmasının sonunda ısrarla satışlarla ilgili önergesini çekmeyeceğini üzerine basa basa ifade etti.
Konuşmaların ardından ilgili madde yapılan oylama sonucu 12’ye 16 oy ile ret edildi.

PAŞA KARACA’YA HAKKINI TESLİM ETTİLER
Bu arada İskenderun Belediye meclis üyeleri Doğan Erten, Cengiz Oran, Mahir Ünal ve Garip Şandır, meclise önerge vererek Paşa Karaca’nın emsal 2 üzerinden gösterilen 3 M Garden Clup yanındaki konut yapımını tekrar meclis gündemine getirdiler. AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Erten, söz konusu yerle ilgili “Yatırımcı burada iş üretmek istiyor. Fakat karşı duruyorsunuz! Buranın 2, 5 dönümü terk edilecek. Gayri menkul satışlarından gelir elde etmeyi düşünürken, neden buna karşı duruyorsunuz?” şeklinde görüş ortaya koydu, Aynı duruma MHP Grup Başkanvekili Garip Şandır ve Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Cengiz Oran da tepki gösterip, “Hayırsever iş adamı Paşa Karaca’nın yasal olan talebine kayıtsız kalmayın” ifadelerini kullandılar.
Meclis, gündemdeki maddelerin ilgili komisyonlara havale edilmesiyle son buldu.

Önceki İçerikGÜVEN SORUNU!
Sonraki İçerik“Karanlık odaklar halkın tokadını yiyecektir”
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.