GÜVEN SORUNU!

İskenderun Belediye Meclisi’nden elimde bir yığın notla döndüm.. Neresinden baksam, haklı çıkıyorum.. Benim kısa sürede edindiğim bilgiyi, Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek nasıl görmez, anlamış değilim..
Günlerdir; AK Parti, DP, MHP, bağımsızlar ve bazı CHP’li meclis üyelerinin tavrı ortada.. Açıkça ve alenen konuşuyorlar..
Hepsinde tek bir görüş hakim..
Belediye başkanı ile ‘güven sorunu’ yaşıyorlar!
Birkaç gündür bunu yazmaya çalışıyorum..
Herkes duydu, başkan hariç!
Ya da duydu da, işine gelmiyor..
Oysa, dün her ne kadar meclisi etkilemeye çalıştıysa da, bu çabası boş çıktı.. Ok yaydan çıktı bi kere!
Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’in mecliste yaptığı konuşma, bende ciddi biçimde hayal kırıklığı yarattı. “Daireleri satıp, arsa almak istiyorum” diyen Başkan Civelek’e yanıt gecikmedi. AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Erten’in, “İşadamı Paşa Karaca’nın yasal hakkı olan bir talebini geri çevirmeyi biliyorsunuz. Oysa, o arazide işlem yapılırken, belediyeye terk edilecek arazi yaklaşık 2,5 dönüm olacak. Yükseltin emsali, belediyeye 3 milyon lira gelir sağlansın. Bu duruma neden kayıtsız kalıyorsunuz?” sözlerini önemsiyorum..
Mesela, idarenin bir vakfa vermeyi düşündüğü araziyle ilgili meclis üyeleri Ali Çıtanak ile Ercüment Kimyon’un ‘imar planı değişikliği’ şartını Başkan Civelek daha ne kadar görmezden gelecek?
Görüyorum ki, kimse gayrimenkul satışlarına karşı değil..
Ama ortada proje olmayınca, bu yaklaşımı kimse samimi görmüyor.
İşte bir örnek daha..
Başkan Civelek, daire satışlarında sıkıntı oluşacağını görünce, üzerine ayuka çıkan ‘güven sorunu’ meselesini kucağında bulunca, çıktı mecliste her iki satış işleminin ayrı değerlendirilmesini istedi.. Olacak şey mi?
İlk tepki AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Erten’den geldi.. Dedi ki:
“- Ortada çelişki var. Madem menkul satışını ayrı değerlendireceğiz, o halde bu düşüncenizi niye gündem maddelerine işlemediniz? Halka ne anlatacağız? Yanlış anlaşılmayı nasıl gidereceğiz? Biz burada ayrımcılık yapmıyoruz. Yapan da şerefsizdir. Arazinin kime verileceğini belirlemek bize düşmez.. Keşke her vakfa birer arazi verilseydi. Ama bizim iki yıldır, defalarca sizlere birebir ilettiğimiz bir eğitim yuvasının fen lisesi yapma girişimini engellediniz. O vakit, önerilerimize niye sahip çıkmadınız?”
Haksız da sayılmaz..
Bugün onlarca vakıf, benzer bir taleple belediyenin kapısını çalsa, ne olacak?
MHP’li Garip Şandır, daha şimdiden talepte bulunan vakıf temsilcilerinden sözediyor, tarafsızlık arayışına giriyor..
Peki, DP’li Ali Kılıç Çirkin’in söylediklerine ne diyeceğiz? Diyor ki:
“- Kasanızda 18 milyon lira paranız vardı. Üzerine belediyenin aylık geliri var. Ne oldu bu paralara? Halkın taşınmazlarını satacağız diyorsunuz, niye proje üretmiyorsunuz? Belediyenin reklam gelirinden elde ettiği para ne kadar? Bir köprü yapıyorsunuz, dünyanın parasını koyuyorsunuz.. İskele’ye ne oldu? Hem satacağız diyorsunuz, ama satmayacağınıza dair seçim bildirgesine madde koyuyorsunuz. Nasıl olacak bu?”
Doğrusunu isterseniz, meclis üyelerinin canı epeyce bir yanmış..
Ortada bir işlem var, Başkan Civelek son güne kadar kimseye birşey anlatmıyor. Aklından geçen hizmeti, varsa bir kamu yararı, kimseyle paylaşmıyor.. Kim ne düşünür, merak etmiyor..
Yenilikler de sunmayınca, film bir yerden kopuyor..
Meclis üyeleri bunu, ‘güvensizlik’ duygusuna bağlıyor..
Oysa, CHP Grup Başkanvekili Kamil Turan’ın “Biz gayrimenkul satacağız derken, yandaşa peşkeş çekmeyeceğiz diyoruz” sözlerini de anlamlı buluyorum.. Ama çabası bir yere kadar.. Çünkü, başkandan kaynaklanan ‘güven’ sorunu meclisi tedirgin etmiş durumda..
Hal böyle olunca.. “Arsa alacağım” ya da şunu yapacağım söylemi askıda kalıyor.. Oysa, ben oradaki konuşmadan önce, gündem maddelerinin şekli hakkında meclis üyelerinin tek tek bilgilendirilmesini beklerdim..
Ama yok!
MHP Belediye Meclis Üyesi Garip Şandır’a katılıyorum. Diyor ki:
“- Toplumun yumuşak karnını deşmeyin”
Şandır, ‘toplumsal değerlerimizle oynamayın’, demeye getiriyor..
Peki sonuç ne oldu?
Başkan Civelek’in ‘gayrimenkul satışlarını’ arsa ve daire şeklinde iki ayrı ölçüde değerlendirelim talebi, oy çokluğuyla ‘red’ gördü..
Başka ne oldu?
Aylardır, hayırsever işadamı Paşa Karaca’nın bir yatırım için ‘yasal hakkı’ olan kat yoğunluğu önergesi kabul gördü.. İyi de oldu! Şimdilik oy çokluğuyla komisyona havale edildi. Bundan bir ay önce, işadamı Paşa Karaca için yapılan bu muamaleyi eleştirmiş, idarenin yaklaşımını manidar bulmuştum..
Sağolsunlar.. Doğan Erten, Cengiz Oran, Garip Şandır ve Mahir Ünal gibi isimler Paşa Karaca’ya hakkını teslim ettiler.. Diğer siyasi gruplar dışında, bazı CHP’li meclis üyelerinin de bu sese kulak vermeleri üzerine gecikmeli de olsa hak yerini bulmuş oldu..
Şimdi gelelim asıl meseleye..
Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, meclis üyelerinin bu tepkisinden bir sonuç çıkarmalı.. Kamu yararı gözeten talepleri iyi dinlemeli, meclis üyeleriyle sık sık istişare edip, ‘uygulama’ hakkında tarafsız yaklaşım göstermelidir..
Benim anladığım budur..

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.