Çevre hayattır!

Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’ne inceleme gezisi düzenlendi.. ‘Çevrenin bedeli yok’ diyen İskenderun Belediye ve Birlik Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek:

“Çevre hayattır!”

İskenderun Belediye ve Körfez Katı Atık Birliği Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, birlik üyeleri ve basın mensupları ile birlikte yapımı süren Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’ne inceleme gezisi düzenledi.
Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi (Çöp Fabrikası) yapım çalışmasını inceleyen Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, tesisin İskenderun ve bölge için önemine değindi.
Çevre hayattır!
İskenderun Belediyesi ve Körfez Katı Atık Birliği Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek ve birlik üyelerinin katılımı ile, yapımı süren Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’ne inceleme gezisi düzenlendi.
Basın mensuplarının da katıldığı inceleme gezisinde, inşaat mühendisi ve Şantiye Şefi Ali Karataş, Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi ile ilgili bilgi verdi. Ayıklama ünitesi ve paketleme ünitesi ile ilgili yaptığı bilgilendirmede, ayrıştırma ünitesinde geri dönüşüme kazandırılacak olan atıkların pres makinesiyle preslenerek balya haline getirileceğini, ayıklanan çöplerin preslenip balya haline getirilmesiyle ekonomiye kazandırılacağını belirten inşaat mühendisi ve Şantiye Şefi Ali Karataş, iki tesisin inşaatının 10 Ekim tarihi itibariyle tamamlanmasının planlandığını ifade etti.
Tıbbi atık ünitesinin şehrin ve çevre illerin tıbbi atıklarının sterilize edileceği binanın da 10 ekim itibarıyla inşaatının tamamlanmasının hedeflendiğini söyleyen inşaat mühendisi ve Şantiye Şefi Ali Karataş, sızıntı suyu havuzu ve sızıntı suyu arıtma tesisi ile depolama sahasının işlevi ile ilgili bilgi verdi.
Şehrin içindeki mevcut atölye ve garajın da tesise taşınacağını ifade eden inşaat mühendisi ve Şantiye Şefi Ali Karataş, bir sonraki adım olarak garaj ve makine bakım atölyesinin komple bir tesis olacağını, temel atma aşamasına geldiğini kaydetti.
Kompost ünitesinin betonunun döküldüğünü anlatan inşaat mühendisi ve Şantiye Şefi Ali Karataş, “Şehrin bütün organik atıkları, mutfak, park bahçe atıkları ve en önemlisi arıtma çamurunun bertarafını sağlayacak ve fermantasyon sistemiyle organik gübreye dönüştürecek. Bu tesisimizin inşaatının da 10 Ekim tarihi itibariyle tamamlanması planlanıyor” dedi.
Önce tıbbi atık ve kompost ünitesinin faaliyete gireceğini ifade eden inşaat mühendisi ve Şantiye Şefi Ali Karataş, sonraki aşamada düzenli depolama sahası, sızıntı suyu arıtma ünitesi, berkitme havuzu, idari ve garaj binasının tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.
Yapılan her çalışma ve projenin günlük değil, bundan 50 yıl sonrasını öngörerek ve işlerliğini düşünerek yapmak gerektiğini ifade eden İskenderun Belediye ve Birlik Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, uzun yıllara yönelik yapılan çalışmanın kalıcı olacağının altını çizdi.
Bölgemizin kurulacak olan sanayi tesisleri ve birçok tesisle büyüyeceğini ve körfezde nüfus artışının beklendiğini belirten Belediye ve Birlik Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, tesisin yapımının bu büyümenin gözönünde bulundurularak yapıldığını anlattı.
Belediye ve Birlik Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Bu bölge olduğu gibi büyüyecek. Körfez çok büyük nüfus artışına uğrayacak. Sadece İskenderun değil, Arsuz’dan Erzin’e kadar büyük bir nüfus artışı olması bekleniyor. Sanayi tesisleriyle ve kurulacak bir çok tesisle bu olası büyümeyi gözönünde tutarak biz de bu tesisi 50 yıl ileriye dönük hizmet verecek şekilde yapıyoruz” dedi.
Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin çok uzun yıllar, ileriye dönük hizmet verebileceğini belirten Belediye ve Birlik Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, İskenderun ve tüm belde belediyelerin işbirliğiyle yapılan tesisin ülkemizde eşinin olmadığını kaydetti.
Belediye ve Birlik Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Çünkü doğanın, çevrenin bedeli yok. Bugün bütün dünyada en büyük sorun çöp. Çağdaş ülkeler bu tip çöp sorunlarını çoktan çözmüşler ama gelişmekte olan ülkeler hala bu sorunlarla boğuşmakta. Bu tesis çöp sorununu kesinlikle ortadan kaldırıyor. Çünkü artık çöp eskisi gibi değil. Eskiden pet şişe, naylon torba, bilgisayar, cep telefonu gibi endüstri atığı yoktu. Bu atıkları doğa kendisi yok edemiyor. Teknolojinin ürettiği atıkları ancak ileri teknoloji ile bertaraf edebilirsiniz. Bütün çevre çöple boğuşmakta. Eskiden köylerde çöp sorunu olmazdı . Şimdi bütün köy muhtarları ‘Başkan çöpümüzü al’ diye beni arıyor.’ Onun için çevrenin bedeli yoktur. Yarın çocuklarımız, torunlarımız, onların torunları yaşayacak . Bütün bunları düşünerek çevremize sahip çıkmalıyız. Çünkü çevre hayattır” diye konuştu.
Tıbbi atık tesisi makinalarının da önümüzdeki hafta gelerek monte edileceğini belirten Belediye ve Birlik Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, çok büyük sorun olan tıbbi atıkların sterilize edilerek, depolalama sahasında bertaraf edileceğini ve böylelikle çevre ve insan sağlığının korunacağını sözlerine ekledi.
İnceleme gezisine, Karayılan Belediye Başkanı Mehmet Yurtman, Nardüzü Belediye Başkanı Mehmet Yolcu, Karaağaç Belediye Başkanı Necmettin Acar, Başkan Yardımcısı Haluk Arlı, Envitec Genel Koordinatörü Onur Abalı, Kontrol Firması inşaat Mühendisi Atilla Doğu, Proje Koordinatörü Akın Güveniş, Körfez Katı Atık Birliği sekreteri Fatih Açıkalın da katıldı.
İnceleme gezisine katılan Birlik Üyeleri ve basın mensuplarına teşekkür eden Belediye ve Birlik Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, Belediye Yemek Salonu’nda birlikte öğle yemeği yedi ve sohbet etti.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.