Günde 45 dakika kalbiniz için yürüyüş yapın

Günde 45 dakika kalbiniz için yürüyüş yapınÖzel Palmiye Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr Ferit Akgün, kalp ve damar hastalıklarından korunmanın en önemli yolunun doğal beslenme ve günde en az 45 dakika tempolu yürüyüş yapmaktan geçtiğini söyledi. Kalp ve Damar hastalığı daha çok yaşlıların hastalığı olduğunu söyleyen Özel Palmiye Hastanesi Doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr Ferit Akgün, günümüzde erken yaşta bir belirti bulgu vermeden kalp krizi sonucu hayatını kaybedenlerinde olduğuna dikkat çekti. Aygün, Ailesinde daha erken yaşta kalp hastalığı olan, tansiyon hastalığı şeker hastalığı olan ya da kolesterol yüksekliği olanlarda, aşırı alkol tüketenlerde ve sigara içenlerde kalp hastalığı daha sık olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Eskiden araba kullanan azdı evden işe işten eve yürüyerek giderlerdi. Tükettikleri yiyeceklerde genellikle bağ bahçeden topladıkları yiyeceklerdi. Günümüzde insanların çoğu daha çok masa başında iş yapıyor evden işe işten eve mesafe kısa bile olsa araba kullanılıyor zamanın önemli bir kısmı televizyon başında hareketsiz geçiriliyor. Tüketilen yiyecekler küçük çocuk yaşta başlayan doğal olmayan hazır işlenmiş bir kısmı da hormonlu doğal olmayan besinlerle beslenildiği için kalp hastalıkların daha sık görülmesine neden oluyor.”
Sağlıklı yaşayabilmek kalp damar hastalığı riskini azaltmak için her gün 45 dakika tempolu yürüyüş önerdiklerini ifade eden Doç Dr Ferit Akgün,” Beslenme konusunda da dikkat etmek gerekiyor. Kola, cips, hamburger gibi hazır yiyeceklerin yanı sıra yağlı yiyecekler yerine doğal yiyecek türlerinin tercih edilmesidir.”diyerek erken teşhisin tedavide çok önemli olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti:
“Bütün kalp hastalıklarında şikayet oluşmadan doktor görülmesi lazım çünkü kalp hastalıklarında şikayet olmadan ani kalp krizi olabiliyor erken teşhis çok önemli erken yapılan tetkikler ile bazı kalp hastalıklarına erken teşhis konulabiliyor. Göğüste ağrı, sıkışma şeklinde belirtilerin yanı sıra, bazen göğüste olmayabilir kolda her iki kürek kemiği arasına, midede sol kolda, tek başına kolda ağrılar gibi kalp hastalıkların belirtisi olabiliyor. Ayrıca merdiven çıkınca çabuk yorulma nefes almada sıkıntı oluyorsa buda kalp hastalığı belirtisi olabiliyor. Kalp grafiği koşu bandı ile efor testi, kalbin görüntülenmesi bazı kan tahlilleri gibi tetkikler yapılabiliyor geçmişte bunlar yapılamıyordu bu yeni teknoloji sayesinde de kalp hastalığının teşhisini sağladığı gibi tedavisinde de büyük kolaylıklar sağlıyor.”

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.