“Egzersiz ve Diyet, İlaç Tedavisinin de Önünde”

Yazın hava sıcaklıkları, nemli hava ve mevsimsel meyve-sebzenin bolca tüketilmesinden kaynaklı, şeker ile tansiyon yükselmesi şikâyetlerinin artabildiğine dikkat çeken Dahiliye Uz Dr. Murad Çelik, diyet ve egzersizin ilaç tedavisinden daha da önünde geldiğini söyledi.“Egzersiz ve Diyet, İlaç Tedavisinin de Önünde”

Özel Palmiye Hastanesi’nin Dahiliye Uz Dr. Murad Çelik özellikle yazın diyabet ve Hipertansiyon hastalarının ilaçlarını kullanım düzenlerine dikkat etmeleri, diyetlerine mütemadiyen uymaları, egzersizi hayatlarından hiç ihmal etmemelerini önerdi.

Diyabet ve Hipertansiyon hastalarının hava şartlarından ötürü egzersiz saatlerini sabah erken saatlere ya da akşam hava kararmaya yakın güneşin etkisini azalttığı dönemlere çekmeleri gerektiğini ifade eden Uz. Dr. Murad Çelik “Ayrıca diyabet ve hipertansiyon hastalarının ilaç kullanımına ilişkin bir takım yanlış görüşler, yanlış inanışlar var. Bunlardan vazgeçmelerini istiyoruz. Özellikle şeker hastaları ilaç kullanmalar neticesinde böbreklerinin çürüdüğüne dair bir yanlış inanış içerisindeler. İnsülin kullanan hastalar, insülinin pek çok yan etkisinin olduğunu ve vücutlarına zarar verdiğini düşünerek, insülin tedavisine karşı direnç göstermektedirler. Hastalarımızın bu konuda daha bilinçli olmaları için çaba harcıyoruz” dedi.

Diyabet ve hipertansiyon rahatsızlıkları olanların mutlaka hekimlerine danışmaları, irtibata geçmeleri, daha bilinçli bir şekilde ilaç kullanmalarını öneren Dahiliye Uz Dr. Murad Çelik, branşlarını ilgilendiren kronik hastalıklarda, diyet ve egzersizin ilaç tedavi basamaklarından daha da önünde geldiğinin altını çizdi.

Hastaların diyet ve egzersiz tedavi basamaklarının mutlaka yerine getirmelerinin önemine vurgu yapan Dahiliye Uz Dr. Murad Çelik “Bizim sonradan devreye girerek ilaçları düzenlememizde oldukça bize yardımcı oluyor ve bu hastalıklarla baş etmemizde ana unsur olarak rol oynuyor. Havaların ısınması nedeniyle gıdalarda özellikle bazı mikro organizmalar, bunların içerisinde amipleri sayabiliriz, bazı mikro organizmalar çabuk üreyebilir. Öreğin bir tavukta 15-20 dakika içerisinde (güneş altında kalan tavuk yemeğinde) amip mikro organizması üreyebiliyor. Bunu sadece yemeğin içerisinde, o kısmını yiyen bir kişi dizanteri tablosuyla bize gelebiliyor. Yine sularda, meyvelerde, iyi yıkanmayan gıdalarda çok kolay mikro organizmalar yerleşerek, mide bağırsak enfeksiyonlarını arttırıyor. En önemlisi de bu mevsimde hijyen kurallarına, besinlerin temizlikle ilgili kurallara uyulmasını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.