Niksic’in cirosunu 500 milyon Euro’ya ulaştırmayı amaçlıyor

Tosyalı Holding, Karadağ’da demir-çelik üreticisi Zeljezara AD Niksic’e 3 yılda 35 milyon Euro yatırım yapacak, ciroyu 500 milyon Euro’ya ulaştıracak.

Karadağ’da demir-çelik üreticisi Zeljezara AD Niksic’in satın alma sürecini tamamlayan, Türk özel sektörünün lider yassı çelik ve çelik boru üreticisi TOSYALI HOLDİNG, Niksic’e satın alma bedelinden ayrı olarak 3 yılda 35 milyon Euro yatırım yapacak.

Çelik sektöründe bölgesel bir güç olmayı hedefleyen Tosyalı Holding, Zeljezara AD Niksic’e yapacağı yatırımlar ile, istihdama katkı sağlayacak ve Karadağ’ı, mühendislik çelikleri alanında Avrupa’da önemli bir konuma getirecek.

Tosyalı Holding’in iştiraki Tosçelik tarafından 15.1 milyon euro’ya satın alınan Zeljezara AD Niksic şu anda 120 bin ton/yıl üretim hacmi ile 590 bin metrekare kapalı alanda 308 çalışana sahip.

Tosçelik Niksic’e 3 yılda, satın alma bedelinden ayrı olarak 35 milyon Euro yatırım yaparak, istihdamı 550 kişiye, üretimi ise 120 bin ton/yıl’dan, 400 bin ton/yıla çıkarmayı hedefleyen Tosyalı Holding, 3 yıl sonunda Tosçelik Niksic’in cirosunu 500 milyon Euro’ya ulaştırmayı amaçlıyor.

Niksic’in cirosunu 500 milyon Euro’ya ulaştırmayı amaçlıyor

Avrupa’da büyümeyi hedefleyen Tosyalı Holding, Karadağ’ın coğrafi konumunun sunduğu avantajlardan yararlanarak Sırbistan, Yunanistan, İtalya, Slovenya, Bosna Hersek, Hırvatistan, Romanya ve Türkiye’ye en kısa sürede ürün sevk edebilecek.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Demir-çelik sektöründe, sıcak rulo sac üretimi ve devamında dünyada ihtiyaç duyulan bütün normlarda çelik boru üretimi, ayrıca; yapısal çelik alanında ise kütük demir ve devamında profil ve köşebent üretimi gerçekleştiriyoruz.

Amiral gemimiz konumundaki şirketimiz Tosçelik, Zeljezara AD Niksic’i satın almak suretiyle mühendislik çelikleri alanındaki pazara da üretim yapabilecek güce ulaşmış oldu.

Bu yatırımımızla birlikte tesis sayımız 15’e ulaştı. Cezayir’de devam eden inşaat demiri üretimi yatırımımız da tamamlandığında 3 ayrı ülkede ve 16 tesisle demir çeliğin birçok segmentinde üretim yapıyor olacağız” şeklinde konuştu.

Fuat Tosyalı “Tosyalı Holding olarak, çelik sektöründe bölgesel bir güç olma yolunda hızla ilerlerken, pazarın ihtiyaçlarına ve yeni teknolojiler ile üretim gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz. Karadağ’da yapacağımız yatırımlar da bu doğrultuda olacak. Yapacağımız yenileme yatırımları tamamlandığında Tosçelik Niksic’in, Karadağ ekonomisine, sadece istihdam sağlayan değil, ürettiği katma değeri yüksek ürünlerle ve ihracatıyla en büyük katkıyı sağlayan şirketlerden birisi olacağız” dedi.

Tosyalı Holding ve
Tosçelik Osmaniye Yassı Çelik Üretim Tesisleri hakkında:

Toplam varlıklar açısından Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Tosyalı Holding, İskenderun’un ilk holdingi olarak biliniyor. Tosyalı Holding’in kökleri, baba Şerif Tosyalı’nın 1952 yılında teneke soba boru üretimi ve ticaretini yapmak üzere kurduğu Tosyalı Ticaret’e uzanıyor. Fuat, Ayhan ve Fatih Tosyalı kardeşlerin 1990’lı yıllarda bayrağı babalarından devralmalarıyla birlikte hızlı bir büyüme sürecine giren holdingin sahip olduğu şirketler, sektörlerinde Türkiye’nin lider firmaları konumunda bulunuyor. Grubun en büyük şirketi olan Tosçelik, başta hassas borular ve sanayi boruları olmak üzere, çeşitli ebat ve özelliklerde 400 civarında ürünü, hafif – orta seri dikişli çelik borular ile kare, dikdörtgen çelik yapı profilleri, galvanizli boru, dış polietilen, iç beton ve iç-dış epoksi kaplanmış spiral boru olarak üretiyor. Türk çelik boru sektörünün öncüsü Tosçelik, 2009 yılında, alanında Türkiye’nin en yüksek kapasiteli ve en modern tesisi olan Osmaniye Spiral Boru Üretim Tesisleri ile, Türk özel sektörünün sıfırdan yapılan ilk yassı çelik üretim tesisi olan Tosçelik Osmaniye Yassı Çelik Üretim Tesisleri’nde üretime başladı. Bugüne kadar ithal edilen yassı çeliğin Türkiye’de üretilmesine olanak sağlayan yatırım, Türkiye’nin cari açığının azalmasına yılda 1 milyar dolar katkıda bulunuyor. Tosçelik, bu yatırımla birlikte hammade ihtiyacını kendisi üretmekle kalmayıp, Erzin bölgesindeki liman yatırımı tamamlandığında 70’ten fazla ülkeye yaptığı ihracatta da önemli avantajlar elde edecektir. Yıllık 2 milyon ton sıvı çelik üretim kapasitesiyle çelik üretiminde Türkiye’deki ilk 5 arasında olan tesis, çevreci özellikleri ile de dikkat çekiyor. Ayrıca İSO 500 sıralamasında Tosçelik Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında 2010 rakamlarına göre 28. sırada yer almaktadır..
– Tosyalı Holding ile yüksek teknolojiyle üretilen çelik ürünlerde Japonya’nın lider şirketlerinden Toyo Kohan ile 02.Şubat.2012 tarihinde ortaklık anlaşması imzaladı. Fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından Osmaniye’de kurulacak komplekste, Türkiye’nin ilk özel sektör yassı çelik üreticisi Tosçelik’in sıcak rulo sacları kullanılacak.
– Tosyalı Holding’in, Cezayir’de 500 milyon dolarlık yatırım ile 2012 eylül ayında faaliyete geçecek bir yuvarlak inşaat demiri tesisi yatırımı var. Tesisin yıllık kapasitesi 1 milyon 250 bin ton olacak.
– Tosyalı Holding ayrıca Hatay’da Doğu Akdeniz’in en büyük deniz üstlerinden biri olması hedeflenen Erzin Limanı yatırımına başlayacak.
– Enerji sektöründe de faaliyet gösteren Tosyalı Holding, enerji alım satım lisansına sahip olmasının yanı sıra, 1000 megavatlık enerji üretimi yatırımı planlıyor.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

Demir-çelik sektöründe yaptığı yatırımların yanı sıra Tosyalı Holding’in gerçekleştirdiği birçok Sosyal Sorumluluk Projesi bulunmakta.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Tosyalı Ailesi için sanayicilik sadece üretim – istihdam – ihracat ve vergiden ibaret değildir. Bizler Tosyalı Ailesi olarak yatırım yaptığımız her bölgede sosyal sorumluluk projelerine de çok büyük önem veriyoruz” diyor.
– Osmaniye’de 7.8 milyon TL yatırımla inşa edilecek “Tosyalı Çok Amaçlı Kapalı Spor Salonu”nun temeli 24 Nisan 2012 tarihinde atıldı. 18 ayda tamamlanması hedefleniyor.
– Tosyalı Holding’in, bugüne kadar yaptığı sosyal sorumluluk projeleri arasında Sağlık Kompleksi, Tosçelik Fen Lisesi, Şerif Tosyalı Sağlık Merkezi ve Hacı Pervin Tosyalı Sevgi Evleri, Tosçelik Sosyal Bilimler Lisesi, Tosyalı Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi bulunuyor.

Tosçelik Fen Lisesi
Tosyalı Holding tarafından İskenderun’da 50.000 m2 alan üzerine kurulan, Türkiye’nin en büyük ve modern eğitim tesislerinden biri olan Tosçelik Fen Lisesi, 2006 yılında Türk eğitimine kazandırıldı. Liseler arası matematik yarışmasında 2009’da Türkiye birinciliği elde eden Tosçelik Fen Lisesi, Fen Liseleri arasında önemli bir yer buldu.

Tosçelik Osmaniye Sosyal Bilimler Lisesi
Osmaniye’de Fakıuşağı Eğitim Kampüsü bölgesinde, 4813 m2 alana sahip, 24 öğrenci kapasiteli 16 adet dersliğinde toplam 384 öğrencinin öğrenim görebileceği şekilde inşa edilen okul, yaklaşık 3 milyon TL tutarındaki yatırımla tamamlandı. 8 adet laboratuar, sergi salonu, kütüphane ve kapalı spor salonu bulunan Tosçelik Osmaniye Sosyal Bilimler Lisesi, 2011 – 2012 öğretim yılı itibariyle eğitim ve öğretime başladı.

Hacı Şerif Tosyalı Sağlık Merkezi
Sosyal sorumluluğunun bilincinde olan Tosyalı Holding sadece sanayi alanına yaptığı yatırımlarla kalmayıp aynı duyarlılığı sosyal projelerde de göstererek, yapılan sayısız yardım faaliyetlerinin yanı sıra, Hacı Şerif Tosyalı Sağlık Merkezi’ni inşa ederek 1998 yılında Sağlık Bakanlığı’na bağışladı.

Hacı Pervin Tosyalı Sevgi Evleri
Tosyalı Holding’in, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri kapsamında temelini attığı Hacı Pervin Tosyalı Sevgi Evleri, 23 Nisan 2011 tarihinde hizmete girdi.
0-6 ve 6-12 yaş arasındaki kimsesiz çocukların ev ortamında büyüyecekleri, 10 villalık ve ortalama 100 çocuğun bakımının üstlenildiği bir proje olan Sevgi Evleri, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağışlandı.

Tosyalı Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi
Osmaniye’de, zihinsel engellilere yönelik eğitim açığını gidermek amacıyla yapılan okul, “eğitim uygulama” ve “iş eğitimi merkezi” olmak üzere iki bölümden oluşuyor. “Eğitim uygulama” bölümünde 3-14 yaş grubundaki orta-ağır düzey zihinsel engelli çocuklara eğitim veriliyor. “Eğitim Uygulama Okulu”nda, öğrencilere günlük yaşam becerileri kazandırılarak, hayata hazırlanmaları, daha sonraki aşamalarda ise renk kavramı, şekil kavramı, ritmik sayma, basit toplama-çıkarma işlemi ve okuma-yazma öğretilebilmesi amaçlanıyor.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.