İTSO VAKFI- VAKIFLAR HAFTASI KUTLAMALARI

Vakıflar Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim ve Kalkınma Vakfı tarafından Hatay’daki vakıfların temsilcileri tanışma, kaynaşma yemeği düzenlendi. Düzenlenen yemeğe İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, Antakya Belediye Başkanvekili Aytaç Kınay, Belen Belediye Başkanı Cemil Yılmaz, Bekbele Belediye Başkanı Bestami Bilgili, Denizciler Belediye Başkanı Eshabil Soydan, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, Karayılan Belediye Başkanı Mehmet Yurtman, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Sarıseki Belediye Başkanı Bülent Özer, Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Dr. Ali Kaya, kamu kurum ve kuruluşların müdür ve müdür yardımcıları, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Binbay, Başkanvekili Bülent Seküçoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, ayrıca İTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Garip Şandır ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İTSO Meclis Üyeleri, Hatay’daki vakıfların başkanları ve temsilcileri katıldı.
İTSO VAKFI- VAKIFLAR HAFTASI KUTLAMALARI
İTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Garip Şandır açılış konuşmasında sözlerine şöyle başladı:
‘’Sayın kaymakamım, Sayın Belediye Başkanlarım, Sayın Vakıflar Bölge Müdürüm, Sayın Başkanlar, Değerli vakıf temsilcileri, görsel ve yazılı basının güzide temsilcileri hepiniz geleneksel olarak düzenlediğimiz vakıf temsilcileri tanışma kaynaşma yemeğine hoş geldiniz.
Vakıf, gerçek ya da tüzel kişilerin mallarını kendi mülkiyetlerinden çıkartıp fayda sağlamak için ebedi olarak insanlığa tahsis etmeleridir. Vakıf, insanların eğitildiği okul, ihtiyaç sahibini doyuran aşevi, yorgunu dinlendiren misafirhane, yoksulu düşkünü tedavi eden hastane, yetimi barındıran yurt, fakiri güldüren yuva, muhtacın omzundaki eldir. Yüklendiği bu görevler neticesinde vakıfların sosyal hayatta çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet Han vasiyetinde;
….. ” Ben ki istanbul fatihi abd-i aciz Fatih Sultan Mehmed bizatihi alınterimle kazanmış olduğum akçelerimle satın aldığım İstanbul’un taşlık mevkiinde kain ve malumu’l-hudud olan 136 bap dükkanımı aşağıdaki şartlar muvacehesinde vakfı sahih eylerim…
Diyerek vakfetmeye ne kadar önem verdiğini kanıtlamıştır.
Ayrıca Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk vakıflarla ilgili olarak 1 Mart 1922’de T.B.M.M.’yi açış nutkunda;
Efendiler;

Vakıfların varoluş esprisi göz önüne alınınca; bunun dinî müesseseler ile beraber hizmet ve sosyal dayanışmayı hedeflediği ortaya çıkar.

Vakıfların imarethaneler, bîmarhâneler, hastahaneler, kütüphaneler, kervansaraylar, hamamlar, çeşmeler, mektepler, medreseler ve diğer irfan müesseselerini kapsamış olması, vakıflara ait konuların çözümünde uyulması zorunlu olan esasları göstermektedir.” demiştir.
Her yıl mayıs ayının 2. Haftası ‘’ Vakıf Haftası ‘’ olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 29.su düzenlenen ‘’Balkan Vakıfları’’ konulu vakıflar haftası 07-13 Mayıs 2012 tarihleri arasında Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve çeşitli vakıfların düzenlediği etkinliklerle kutlanmaktadır.
Geçtiğimiz yıllarda geleneksel olarak düzenlenen yemeğimize İskenderun’da faaliyet gösteren vakıfları davet etmiştik. Bu yıl Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde çalışarak, geleneksel yemeğimizin kapsamını genişletip Hatay’daki bütün vakıfları davet ettik.
Hatay’da bulunan vakıflar olarak bizlere düşen görevlerin üstesinden geldiğimiz ve birbirimize dostça destek olduğumuz için çok gururluyuz. Çünkü vakıfların genel amacı birbirleriyle rekabet etmek değil, vatandaşa daha fazla hizmet götürmektir.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim ve Kalkınma Vakfı kuruluşundan bu yana okuttuğu yüzlerce öğrencinin yanı sıra sosyal faaliyetler konusunda her zaman atılım yapan bir vakıf olmuştur. Çevrenin sorunları karşısında duyarlılıkla, ilgili kurumlara müracaat ederek gerek öğrencilerin çeşitli ihtiyaçlarına yönelik burs ve yurt yapımı gerekse toplumumuzun kanayan yarası olan uyuşturucuyla mücadele kapsamında her zaman etkin bir pozisyonda yer almıştır ve yer almaya devam edecektir. ‘’ diyerek sözlerini noktaladı.
Ardında Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Dr. Ali Kaya vakfetmenin önemine değinerek şunları söyledi:
‘’ Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanlarım, çok değerli vakıf dostları ve gönüllüleri sizi en kalbi duygularımla selamlıyor, her yıl vakıf haftasında yaptığımız ve artık geleneksel hale gelen Vakıf Temsilcileri tanışma, kaynaşma yemeğine hoş geldiniz diyorum.
Her yıl mayıs ayının 2. Haftası vakıf haftası olarak ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yıl 29.’sunu kutladığımız vakıf haftası, 2012 Vakıf Medeniyeti ve Balkan Vakıfları teması çerçevesinde yine çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. İki gün önce Antakya Kültür Merkezinde haftamızın açılış törenini gerçekleştirdik, dün yine İskenderun Sanayi Sitesinde çalışan çırak öğrencilere diş macunu ile diş fırçası dağıtılması etkinliği vardı, bugün bu güzel yemekten sonra saat 14.30’da gerçekleştirilecek olan Türk Halk Müziği konseri etkinliğinde yine beraber olmayı umuyoruz.
Sevgili Vakıf dostları, Vakıf medeniyeti, malını mülkünü vakfeden, bu hayatta başka insanlara, başka canlılara benim de bir katkım olsun bu dünya bugün de yarın da daha güzel olsun diyerek hayatını adayan, bu uğurda gecesine gündüzüne katan sizin gibi vakıf gönüllüleri sayesinde var olan bir medeniyettir. Dün ecdadımız da bu şekilde düşünerek birçok vakıf kültür varlığı ile taşınmazını vakfetti, bizler de bugün bu mirasa layık olma yolunda elimizden geleni yapıyoruz. Bu yemek de bu düşüncenin bir ürünü olarak bizi bir araya getirmiştir. Organizasyonda emeği geçenlere, siz vakıf dostlarına ve özellikle bu yemeğin gerçekleşmesinde büyük katkısı olan İTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Sayın Garip Şandır’a bir kez daha yürekten teşekkür ediyor, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün yürüttüğü diğer çalışmalarla bu tarz etkinliklerin vakıf olgusu konusuna yeni bir bakış açısı sunacağına ve sivil toplum bilincinin de gelişmesi adına faydalı olacağını ümit ediyorum. ‘’ diyerek sözlerini bitirdi.
İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su vakıf medeniyetinin önemine değinerek sözlerine şu şekilde devam etti:
‘’ Doğanın kanunu gereği insanlar doğarlar, büyürler ve ölürler. Bir insan düşünün ki öldükten sonra yaşamaya devam etmek istiyor. Böyle bir şey ancak vakfetme olgusunun hayata geçirilmesiyle mümkün olabilir. Bir insan sahip olduğu malları kendi mülkiyetinden çıkarıp insanlık yararına vakfederek, öldükten sonra adını sonsuza kadar yaşatabilir. Mayıs ayında düzenlenen vakıf haftasını en içten dileklerimle kutlar, bu yemeğin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi tebrik ederim.’’ Diyerek sözlerini noktaladı.
Yapılan konuşmaların ardından Hatay’da bulunan vakıfların başkanları ve temsilcileri kendilerini tanıttılar ve vakıf haftasını kutladılar. Kutlamaların ardından İskenderun Müftü Yardımcısı Durmuş Çelik yemek duası okudu.
Düzenlenen yemeğin ardından İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda Rumeli Türküleri temalı bir Türk Halk Müziği konseri verildi. İTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Garip Şandır yaptığı konuşmada sözlerin şöyle başladı:
‘’ Sayın Bölge Müdürüm, Sayın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanım, kıymetli davetliler ve görsel ve yazılı basının güzide temsilcileri;
Bu yıl 29.’su düzenlenen ve 2012 Vakıf Medeniyeti ‘’ Balkan Vakıfları’’ etkinlikleri kapsamında sizleri aramızda görmekten kıvanç duymaktayız.
İskenderun Belediyesi Musıki Derneğiyle beraber tertip ettiğimiz Rumeli Türküleri ve Halkoyunları konserimize hoşgeldiniz der, saygılarımı sunarım.’’
Konuşmasının ardından Başkan Şandır’a Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Dr. Ali Kaya tarafından plaket takdim edildi.
Ardından, İskenderun Belediyesi Musıki Derneği ve İskenderun Turkuaz Halkoyunları ekibinin yaptığı gösteri büyük beğeni topladı.

Önceki İçerikTürkiye’de her 6 dakikada bir işkazası gerçekleşiyor
Sonraki İçerikİskenderun karma fotoğraf sergisi
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.