Türkiye’de yaklaşık 8 milyon kişi kooperatif üyesi

“Hayvancılık Sektöründe Kooperatif Örgütlenmenin Mevcut Durumu ve İktisadi Önemi” konulu panel yoğun ilgi gördü..

‘Tarım sektörünün gayri safi milli hasılayla katkısı düşük’

Veteriner Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda “Hayvancılık Sektöründe Kooperatif Örgütlenmenin Mevcut Durumu ve İktisadi Önemi” konulu panel gerçekleşti.
Türkiye’de yaklaşık 8 milyon kişi kooperatif üyesi
Oturum başkanlığını Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Erdoğan’ın yaptığı, panelistleri Veteriner Fakültesi Yrd. Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Ferit Can, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Sakarya ve Hatay Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Lütfi Danahaliloğlu’dan oluşan panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.
Kooperatif örgütlenmenin ortak yaşama, birlikte hareket etme, işbirliği yapma ve kurumsallaşma olarak tanımlanabileceğini söyleyen Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Erdoğan, “Bir toplumda örgütlenmenin yaygın ve güçlü olması, gelişmişliğin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu açıdan incelendiğinde gelişmiş batı dünyasının örgütlü bir yapıya sahip olduğunu belirtebiliriz. Örgütlenme en genel anlamda kamu örgütlenmesi ve sivil örgütlenme olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzün küçülen dünyasında, toplumsal örgütlenme içinde kamu örgütlenmesinin ağırlığının giderek azaldığı, sivil örgütlenmenin öne çıktığı ve daha etkin hale geldiği açıktır. Dünyada her alanda olduğu gibi, kırsal alanda ve tarımsal faaliyetlerde de yaygın bir örgütlü yapı söz konusudur. Tarım ve hayvancılık alanlarında da kamu örgütlenmesi ve sivil örgütlenme ayrımı yapılabilir. Sivil örgütlenme, ana hatlarıyla mesleki örgütler ve ekonomik amaçlı örgütler şeklindedir. Dünya çiftçileri, mesleki açıdan uluslararası düzeyde de örgütlenmiş durumdadırlar. Sivil hareket içinde ekonomik amaçlı örgütlenmelerin başında kooperatif örgütlenme gelmektedir. Dünya nüfusunun yaklaşık % 10’u (800 Milyon), Türkiye’de yaklaşık 8 milyon kişi kooperatif üyesidir” dedi.
Yapılan her eylemin ekonomik parametrelere, değerlere dayanması gerektiğini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Fatih Can, çağımızın modern yönetim anlayışına bakıldığı zaman iki temel unsurun ortaya çıktığını, bunlardan birinin organize üretim anlayışı, diğerinin de zaman içerisinde organize üretim anlayışı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. M. Fatih Can, konuşmasının devamında şunları aktardı:
Türkiye’de yaklaşık 8 milyon kişi kooperatif üyesi
“Kooperatifler, bu anlamda gerek ülkemizde gerekse dünyamızda katılımcılığın ön planda olduğu, hem istihdam açısından hem de bu istihdamın getirmiş olduğu güç açısından çok önemli birliktelikler kurdular. Özellikle tarım ve tarıma dayalı sektörlerde kooperatifçilik daha çok ön plana çıkmaktadır. Çünkü tarım sektörlerinin istihdam sayısı fazla fakat gayri safi milli hasılayla katkı düşük. Dolayısıyla kooperatifler ulusal ve uluslararası pazarda rekabet koşullarından tutun da siyasi anlamda hükümetlerin tarım, hayvancılık ve orman sektöründeki alacakları politik kararlardaki etkinliklerine kadar kooperatifler çok önemli işler ifa etmektedirler.”
Rektör Yardımcısı, açılış konuşmasının sonunda gençlere, “Sizler, geleceğin veteriner hekimleri olarak sektörün sizden ne beklediğinin, neleri istediğinin farkındalığıyla hangi donanımlarla hayata atılmak istiyorsanız mutlaka sektörle irtibatlı çalışın. Sektörün sizden beklentilerine göre kendinizi yetiştirin” diyerek tavsiyede bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından ilk sunumu yapan, Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Ferit Can, ‘Tarım ve Hayvancılık Sektöründe Örgütlenmenin Tarihsel Gelişimi, Kooperatiflerin Mevcut Durumu ve Üstlendiği Roller’ konulu bir sunum yaptı.
Yrd. Doç. Dr. M. Ferit Can, yaptığı sunumunda örgütlenmenin ve kooperatifin kısaca tanımını ve tarihçesini, dünyada, Anadolu’da, Osmanlı ve Türkiye’deki kooperatif örgütlenmeyi, istatistikler ve yasal mevzuatla dünya ve Türkiye’deki mevcut durumu anlattı. Yrd. Doç. Dr. M. Ferit Can, “Örgütler, kurumsallaşarak süreklilik kazanır. Etkin bir örgütlenme ile tarım ve hayvancılık sektöründe pazarlık gücü, politik güç, rekabet, eğitim ve istatistiksel veriler ve sosyal gereksinimler sağlanır. Türkiye’de örgütlenmenin gerekliliğinin nedeni ise, içsel ve dışsal faktörler olmak üzere iki grupta incelenebilir. İçsel faktörleri; dağınık, küçük ve polikültür yapılı işletmeler, çok sayıda örgütsüz zayıf satıcı, az sayıda örgütlü ve güçlü ticaret, sanayi, tüketici kesimi; dışsal faktörleri ise fiyat istikrarsızlıkları, global mali, ekonomik krizler, tüketim, finansman ve rekabet olarak sıralamak mümkün” dedi.
Hatay Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Lütfi Danahaliloğlu ise konuşmasında, ilimizdeki durumu değerlendirdi:
“İlimizde yakın bir zamana kadar kayıt altındaki hayvan sayısı çok azdı. Damızlık Birliği, 2002 yılında kurulduktan sonra Veteriner Hekimleri Odası’nın gayretleri, İl Tarım Müdürlüğü’nün çabalarıyla ilimizde hayvan ıslah çalışmaları adı altında yoğun bir çalışma başlamıştır.” Danahaliloğlu, konuşmasının devamında birliklerin oluşmasının sebebini ve küçük işletmelerin yaşadıkları sorunları aktardı.

Önceki İçerik72 MİLYON LİRA ÖDENEK HARCANDI
Sonraki İçerikİskenderun Devlet Hastanesi
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.