“Türkiye Cumhuriyeti komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmek istiyor”

“Türkiye Cumhuriyeti komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmek istiyor”Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Türkiye Cumhuriyetinin komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmek istediğini belirtti. Lekesiz, İskenderun Yelken Kulübünde Slovenya Hatay Fahri Konsolosu olan Fatih Tosyalı için düzenlenen Konsolosluk belgesinin takdim törenine katıldı.
Vali Lekesiz, Slovenya ile Türkiye arasında stratejik işbirliği anlaşmasının imzalandığını belirterek,”Slovenya ile ilişkilerin daha da yoğunlaşması adına Hatay’dan bir fahri konsolosun belirlenmesinden mutluluk duyuyoruz.Özellikle Tosyalı ailesi bu iş için uygun olmuştur. İlimizden çok sevdiğimiz bir iş adamını fahri konsolunuz olarak belirlediniz” diye konuştu.
Vali Lekesiz ayrıca “İlişkilerimizin daha da güçleneceğini, iyiye gideceğini temenni ediyorum. Son yıllara bakıldığında Slovenya ile Türkiye arasında sıcak ilişkiler gelişiyor. AB yolunda Slovenya Türkiye’ye önemli destekler veriyor. Bu ilişkilerin sosyal, kültürel anlamda da artacağına inancımız tamdır” şeklinde konuştu.
Slovenya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Milan Jazbec ise İş adamı Fatih Tosyalı’yı fahri Konsolosları olarak seçtiklerini ve Hatay’da fahri konsoloslarının bulunmasından gurur duyduklarını söyledi.
Jazbec, İskenderun ile Slovenya’nın Koper kentinin liman şehirleri olması nedeniyle benzer özelliklere sahip olduğunu ve bu iki şehir arasında işbirliğini geliştirmek ve kardeş kent anlaşması imzalamak istediklerini bildirdi.
Jazbec, Türkiye içerisinde 5. Fahri Konsoloslarının Fatih Tosyalı olduğunu belirterek, “Bizler her zaman iki ülke arasında iş imkânlarının, yatırım olanaklarının ticaret hacminin gelişmesi için çalışıyoruz. Slovenya Avrupa’da çok stratejik bir ülke. Aynı zamanda Avrupa’nın liman kentlerinden biri. Türkiye ile her zaman sıcak ilişkilerimiz var” dedi.
Jazbec, “Türkiye ile Slovenya arasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşması kapsamında illerde ziyaretlerde bulunarak iş imkânları ve yatırım olanaklarını araştırıyoruz. İskenderun çok gelişen bir şehir. Slovenya’nın en önemli kaynakları tekstil, mobilya, demir ve tarımdır” şeklinde konuştu.
Slovenya’nın dış ticarette geliştiğini belirten Jazbec, şöyle konuştu:
“Ülkemizde faaliyet gösteren Ortadoğu ve Balkan Araştırmaları Enstitüsü (IFIMES)tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yüzyılın Devlet adamı seçildi. Sayın Başbakan’a ödülünü Slovenya’da düzenlenecek bir tören ile vermeyi planlıyoruz. İki ülke arasındaki hem dostluğun, hem de ticari ilişkilerin her geçen gün daha da artıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmini artmayı hedefliyoruz.”
Slovenya Hatay Fahri Konsolosu Fatih Tosyalı ise yaptığı konuşmada, Türkiye ile Slovenya arasında son yıllarda giderek güç kazanan dostane bir işbirliği ortamının olduğunu belirterek, “Son dönemde ülkemizle Slovenya arasında gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerin sıklığı, dinamik bir seyir izleyen ikili ilişkilerin boyutlarının daha da ileri düzeye taşınması yönünde her iki ülkede var olan isteği yansıtmaktadır” diye konuştu. Tosyalı ayrıca, “Bu istenilen ilişki düzeyini yakalamak adına birlikte göstereceğimiz çabalar, değerli işadamlarımız, girişimcilerimiz için önemli fırsatlar yaratacaktır. Slovenya Cumhuriyeti Hatay Fahri Konsolosluğu ‘nun açılışı bu anlamda gösterilecek çabalar için özellikler bölgemiz için olumlu örnekler sunacak, her iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde de büyük katkısı olacaktır” açıklamasında bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından Jazbec, Konsolosluk belgesini Tosyalı’ya, Vali Lekesiz ise Jazbec’e plaket takdim etti.
Yelken Kulübünde düzenlenen dayanışma gecesine, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, AK Parti Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar, Mehmet Öntürk, MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, Antakya Belediye Başkanı Lütfi Savaş, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, çevre ilçelerin kaymakamları, belediye başkanları, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, OSB Başkanı Uğur Ateş, oda ve dernek başkanları ile çok sayıda iş adamı ve davetli katıldı.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.