Sanki tiyatro!

Sanki tiyatro!Onkoloji arazisine ‘Çekimser’ oyu kullanan başkan Civelek, mimarlar odasının bu konudaki itirazına ise ‘kabul’ oyu verdi..
İskenderun Belediye Meclisi gergin bir oturuma sahne oldu.. Aslında gerginliğin adını haftalar öncesinden koyduk.. Ne yazık ki, yazdıklarım harfiyen meclise yansıdı. Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’in yaklaşan bir kriz dalgasını, meclis baharını görmekten kaçındığını gördüm.
Meclis üyelerinin tepkisi çok sertti, bekleniyordu.
İdare, gayrimenkul satışlarını ikinci kez gündeme getiriyor..
Baktı ki, çoğunluk ‘red’ verecek, geri çektiler..
Kıyamet koptu..
Onkoloji yatırımı için, mimarlar odası itiraz ediyor, daha önce çekimser kalan başkan bu kez ‘kaygılarım var’ diyerek, oda lehinde kabul oyu kullanıyor..
Meclis üyeleri ‘kaygı’nın kaynağını merak ediyor, yanıt gecikmiyor:
‘Onkoloji yatırımı hususunda şüphelerim var..’
Buyrun buradan yakın..
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Doğan Erten tepki gösteriyor:
“- Onkoloji yatırımı konusunda bizi şamar oğlanı yaptınız. 14 meclis üyeniz evet diyor, siz çekimser kalıyorsunuz. İşadamı nasıl yatırım yapacak?
Hem itiraz ediyorsunuz, ama mahkemeye gitmiyorsunuz. Bence siz, krizi iyi yönetimiyorsunuz. Ağırlığınızı koyup, mimarlar odasının dilekçesini geri çektirebilirdiniz.”

YATIRIMCIYA NE DİYECEĞİZ?
Erten tepkisinde haklı.. Başka ne diyor?:
“- Onkoloji yüzünden birbirimize düştük. Bu kriz sizden kaynaklanıyor. Yarın iş dünyasına ne diyeceğiz? Yatırım yapmak isteyene ne diyeceğiz? Onları rencide etmeye ne hakkımız var? Kaldı ki, mimarlar odası 98’den bu yana hiç itiraz etmemiş. AVM’de neredeydi, otel yatırımlarında neredeydi? Bugün mü itiraz etmek akıllarına geldi? Kusura bakmasınlar, biz doğru olan her kararın arkasındayız. Yanlışa da dur diyecek cesaretteyiz”
Bu kez benzer bir tepki MHP kanadından yükseliyor..
Garip Şandır daha öfkeli.. Diyor ki:
“- Meclis tiyatroya döndü.. Mülk satışını neden bizimle konuşmuyorsunuz? Bize neden kulak tıkıyorsunuz? Bu ortamda, bu itirazlar karşısında işadamı gelir mi İskenderun’a?”
Sonra AK Parti’li Ahmet Dönmez çıkıştı..
Derken Ali Kılıç Çirkin ses tonunu yükseltti.
Ardından, CHP’li Mustafa Alper Menteşoğlu’nun mülk satışı ile Rende Oreks’e ait petrol istasyonu raporlarının geri çekilmesi hususunda sanki ‘şart’ konulmuş şeklinde açıklama yapması, AK Parti grubunu öfkelendirdi.
Oysa Ahmet Dönmez, kaygılarını anlatıp, ‘red’ vereceklerini zaten duyurmuştu. Bunun üzerine meclis karıştı..
Kısa bir ara verildi..
Başkan Civelek söz aldı, “Birbirimizi dinleyeyelim, sakin olalım.. Burada herşeyi konuşuyoruz ama öfke çözüm değildir” dedi..
Oysa AK Parti’nin, MHP ve DP’nin öfkesi ‘Diyalog’ eksikliğinin birikiminden kaynaklanıyordu..

YATIRIMCI KİMYON’DAN İZİN İSTESİN!
Bir de gelişigüzel, herşeyi yargıya götüren bir anlayışa tepki de söz konusuydu.. Örneğin, Doğan Erten’in, Ercüment Kimyon’a yönelik, “Herşeyi yargıya götürüyorsun. O halde beni de mahkemeye ver. Buradan işadamlarına sesleniyorum, yatırım yaparken, Ercüment Kimyon’un ofisine gidip, izin istesinler. Memleketin anasını ağlatın. Yeter artık!” tepkisi, İskenderun’un ihtiyaçları açısından şikayetlerin nereye vardığını açıkça gösteriyordu.. İkincisi, bir işadamı yatırım yapacak diye, meclis üyesinin destek çıkması neden sorun haline getiriliyor?
Ahmet Dönmez açıkladı işte.. Dedi ki:
“- Her attığımız adımı ‘pazarlık’la ilişkilendirilmesi bizleri rahatsız ediyor. 15 dakika kala rapor koyuyorlar önümüze. Bunun neresi doğru? Konuşunca da, kötü oluyoruz. Yatırımlar konusunda da benzer sıkıntılar var. Sürekli bir şikayet halindeyiz. Yatırımcıya destek çıkmak suç mudur?”
Neyse ki, Onkoloji yatırımı konusunda mimarlar odasının itirazı komisyona gitmeden oy çokluğuyla red edildi.
Ama düştüğümüz duruma bakar mısınız?
Gerçekten İskenderun’a yazık!
Uğur Fırat’ın yatırımlar konusunda ne kadar hassas olduğunu biliyorum..
Mustafa Alper Menteşoğlu’na ‘yanlış anlaşılmadan’ kaynaklansa bile nasıl da tepki koyduğunu gördüm, yaşadım..
Başkan Civelek’in bu gidişata bir son vermesi gerekiyor..
İtirazlar konuşulacak diye iş dünyasının hedef tahtası haline getirilmesi, yanlıştır. Mimarlar Odası’nın yaklaşımına gelince..
Mustafa Özen ne güzel anlattı:
“- Baskı rejiminden kurtulduk diyoruz ama, 3 yıldır görevdeyiz. Baskı bir ayda mı kalktı? Mimarlar Odası Karahüseyinli’de yok, Hilton’da yok, AVM’de yok. Ama Onkoloji yatırımı için görüş bildiriyor. Bu durumu çifte standart olarak görüyorum, doğru bulmuyorum.”

FİRMA RUHSAT ALDI!
Başkan Civelek zaman zaman oturumu yönetmekte zorlandı. Yükselen tepkilere karşı, “Biz kardeşiz. Yönetmek, herkesi susturmak demek değildir. Çalışıyoruz. 20 yılda yapılmayanları yaptık. Kimseye de sen sus, sen çık diyerek baskı kurmadık” dedi, Doğan Erten’in ‘Çöp inaatına neden başlanmadı’ sorusuna yanıt olarak da, “Firma ruhsatı aldı. Yarın (bugün) gelecekler. Yer teslimi ile ilgili bürokrasi uzadı, sorun ondan kaynaklandı. Ama kimse merak etmesin, proje değişti. Sıkıntı yok, inşaat sürecek” ifadesini kullandı.

SU BORULARI 15 GÜNDE GELİYOR
Su şebekesi ile ilgili bir soruya da yanıt veren Başkan Civelek, “Su önemli. Samsun makinayla anlaştık, yapım işi yerli olsun istedik. 15-20 gün sonra İskenderun’da su borularını döşemeye başlayacaklar” diye konuştu.
Evet, bunlar da mecliste edindiğimiz güzel haberler..
Arada kaynamasın diye özellikle yazdım.
Ama modern şehircilikten yana tavır koyacaksa Başkan Civelek, bir an önce meclis üyelerine atacağı her adımı paylaşmalı, fikir alışverişinde bulunmalıdır diye düşünüyorum..
Ama, velakin.. İlla ki, aleacele ‘kapalı’ bir yönetim anlayışı benimsenecekse, hayır diyorum..
Sonuna kadar hayır!

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.