Başsavcı Bestami Tezcan; “Hakim, tutukluluk süresini delillere göre uzatıyor”

bassavci

 
Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, uzun tutukluluk süresinde yapılması beklenen iyileştirmenin olumlu ve olumsuz birçok yanı olacağını belirterek, bilimsel araştırmaların bu konuda en doğru sonucu vereceğini söyledi. Geçtiğimiz aylarda yeni yönetimini belirleyen Hatay Gazeteciler Cemiyeti’nin iade-i ziyarette bulunduğu sırada konuşan Başsavcı Tezcan, bir ülkedeki tutukluluk süresinin o ülkenin gelişmişlik düzeyiyle aynı ölçüde devam ettiğini söyledi.

Ülkenin gelişiminin artmasıyla tutukluluk süresinin de azalacağını belirten Tezcan, bu konuda yapılacak bilimsel araştırmaların en doğru sonucu vereceğine inandığını söyledi. Hiç kimsenin ortada bir sebep yokken tutuklanmadığını belirterek, dava devam ederken yapılan tutuklamaların, tutuklu bulunan kişilerin suç işleme ihtimalini ortadan kaldırdığını söyledi.

Tutuklama sürelerinin toplumun nabzına göre ayarlanmasının daha doğru olacağına vurgu yapan Tezcan, toplumun tepkisinin bu konuda belirleyici olması gerektiğini aktardı. Hakimlerin tutukluluk sürelerini uzatmasına kesin deliller dahilinde karar verdiğine de değinen Tezcan, sağlam deliller olmadan kimsenin tutukluluk süresinin uzatılmadığını da ifade etti.

Tutukluluk süresinin kısalması durumunda Hatay’da pek kimsenin bu iyileştirmeden yararlanamayacağını da söyleyen Tezcan, bu konunun daha çok büyük illerdeki tutuklular için geçerli olduğunu ifade etti.

Hatay’daki cezaevlerinde şu anda büyük oranda doluluk olduğunu belirten ve bu konuda çalışma yaparak yeni bir cezaevi için girişimlere başladıklarını söyleyen Tezcan, “Hatay’daki kapalı cezaevinde şu anda 995 suçlu bulunuyor. Kapasitesi tamamen dolmuş halde. Yeni cezaevi için ihaleyi yaptık, ihaleyi kazanan firmanın prosedürleri tamamlamasını bekliyoruz. Yukarı Okçular köyüne yeni bir cezaevinin temelini ilerleyen günlerde atacağız” dedi.

Samandağ ilçesindeki K1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda geçtiğimiz ay firar eden hükümlülerden birisinin hala bulunamadığını söyleyen Tezcan, “O firariyi yakalama çalışmalarımız hala devam ediyor, ancak şu ana kadar olumlu bir sonuç elde edemedik” diye konuştu.

Hatay’da bulunan Suriyelilerden tutuklu bulunanlar hakkında da açıklamalarda bulunan Başsavcı Tezcan, şu anda yaklaşık 10 kadar Suriyelinin cezaevlerinde bulunduğunu aktardı.

 

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.