Fidanlar çınarların izinde!

fidan vali5
‘Fidanlar Çınarların İzinde’ Liselerarası Hatay Halk Edebiyatı Yarışması 1.Dede Korkut Ödülü Programı, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’in de katılımı ile Erol Bilecik Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
1 Temmuz 2013 tarihinde başlayan ve 8 ay devam eden proje; dede ve nineleri ile Halk Edebiyatı ile ilgili röpörtaj yapması sağlanan gençlerin örf ve adetlerini, geleneklerini yaşayan kaynaklardan öğrenmelerini, benimsemelerini, en azından zenginliklerini fark etmelerini sağlamayı böylelikle yaşadıkları kuşak çatışmasını en asgari düzeye indirmeyi amaçlıyor.
Programda konuşan Vali Lekesiz, kültürümüzün, tarihimizin ve sahip olduğumuz değerlerin ne yazık ki yeterince bilinmediğine vurgu yaparak, “Hatay, insanlığın ortak macerasının yaşandığı merkezlerden bir tanesi. Bununla mütenasip olarak sahip olduğu sayısız değerleri var ancak bu değerler ne yazık ki yeterince bilinmiyor” dedi.
Vali Lekesiz, sahip olduğumuz değerlerin daha bilinir kılınması için milli tarihin yanı sıra yerel tarihin de öğretilmesinde yarar olduğunu vurgulayarak “Bizi binyıllardır medeniyet yürüyüşümüz içinde millet yapan kimliğimizin önemli parçaları değerlerimiz var. Bir milleti Milet yapan değerler ve bunları zenginleştirerek günümüzün estetik hazları ile daha da besleyerek geleceğe aktarmamız lazım” dedi.
İlimizin; St.Pierre, Habib-i Neccar Camii, Asi Nehri, hoşgörü, farklılıklar ve uyum gibi pek çok değeri üzerine her yıl farklı bir konu belirlenerek çocuklarımızın nineleriyle ve dedeleriyle ya da mahallelerindeki dede ve nine yaşındaki komşularıyla belirlenen konu ile ilgili röpörtaj yapmalarının yararlı olacağına değinen Lekesiz, “Böylece hem çocuklarımız saygıdeğer yaşlılarımızla sağlıklı iletişim kurabilme becerilerini geliştirsinler, doğru soru sorabilmeyi öğrensinler. Önce kırık dökük ifadelerle paylaştıkları sohbette, sohbet koyulaştıkça kendilerini dedeleri, nineleri ve komşularıyla çok derin bir sohbetin içinde bulduklarını görsünler. Çocuklarımız bundan beslensinler” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından proje kapsamında birinci olan İskenderun Demir-Çelik Kız Teknik ve Meslek Lisesi, ikinci olan Erol Bilecik Endüstri Meslek Lisesi ve üçüncü olan Yayladağı Kız Teknik ve Meslek Lisesi ile diğer dereceye giren öğrencilere, öğrencilerin röpörtaj yaptığı ve “çınar” olarak adlandırılan saygıdeğer yaşlılarımıza ve eğitmenlere ödülleri Vali Lekesiz, İl Jandarma Komutanı J.Alb.Hasan Koçyiğit, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek ve programa katılan diğer kurum müdürleri tarafından verildi.

Önceki İçerikEğitime yapılan yatırım insana yapılan yatırımdır
Sonraki İçerikVali Lekesiz’den, TOBB Hatay Kadın Girişimciler Kurulu’na ziyaret
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.