Doğrusu budur

Doğrusu budurYeni yılın ilk meclisi toplantısı renkli görüntülere sahne oldu.. Aslında ‘dayanışma’ adına güzel örnekler vardı.. Konuşmalar daha çok, belediye meclis üyeleri Doğan Erten ile Ercüment Kimyon arasında yoğunluk kazandı.
Özellikle imar revizyon planı üzerinde bir takım görüşler sunuldu.
Yeşil alanların çoğalması hususunda ise İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, ‘acele etmeye gerek yok. Bu konuda çok hassasız. Yeni imar planını görelim. Zaten bu konuda ayrıcalık sunacağız’ diye konuştu.
Şimdi başa dönelim..
Ercüment Kimyon’un, boşalan sebze hali için ‘yeşil alan’ olarak kalması önerisine AK parti’li Doğan Erten, ‘Yeşil alan konusunda niye acele ediyoruz ki? Az ötede Numune Parkı var. Hem, Bit Pazarı örneği var karşımızda.. O halde şehir merkezindeki alanı niye yeşil alana çevirmiyoruz? Benim önerim şu.. Mevcut eski sebze hali yeri için ileride daha güzel projeler getirebiliriz. Acele etmeyelim..”
Erten’in yaklaşımını doğru buluyorum..
Elimizdekiler için doğru proje sunmak şart..
Kaldı ki, CHP’li Ali Çıtanak imar planının iyi değerlendirilmesi gerektiğini hatırlattı. Numune Mahallesi’ni örnek gösterip, sıkıntıların aşılmasıyla çözümün kendiliğinden gerçekleşeceğine işaret etti.
Bu arada Belediye Meclis Üyesi Kamil Turan da ‘beklemekten’ yana tavır koydu. Görünen o ki, yeşil alan konusundaki hassasiyet üst seviyelerde seyrediyor. Unutmadan, Antakya yolu üzerinde köprünün de haftaya ihaleye çıktığını öğrendik. Bu da önemli bir gelişme..
Ayrıca, çok kez yazıp çizdiğim bir konu olan ve DP’li Ali Kılıç Çirkin’in mecliste gündeme getirdiği AVM önününe bir ‘üst geçit’ projesi için de, Başkan Civelek, ‘gereğini yapacağız’ mesajını yineledi..

SAYEK YOKSA, BELEDİYE YAPACAK!
Daha birkaç gün önce gündeme getirdiğim, Sakarya’daki kız öğrenci yurdunun akıbeti hakkındaki soruyu MHP’li Garip Şandır gündeme getirdi.
Soru önergesinde ‘Kız Yurdu ne zaman bitecek?’ diye soran Şandır’a, Başkan Civelek cevap verdi:
‘- Sayek Ailesi’yle görüştük. Bir okul yaptırdıkları için, Kız Yurdu yapımı ötelendi. Yalnız yapacaklarına dair söz verdiler. Eğer yapmazsalar, biz yapacağız.’
Umut veren bir açıklama..
Niheyetinde 3 yıldır bekliyoruz..

18. MADDE!
Modern Evler otoban civari ile Numune Mahallesi civarı için bir 18. Madde uygulaması süreci Ercüment Kimyon’un tepkisini çekse de, İrfan İsmetoğlu’nun, yazıişlerinden ‘maddenin kapsamını açıklayın’ önerisi yerindeydi.
Bu vesileyle biz de 18. Maddenin içeriğini öğrenmiş olduk..
Nedir özetle?
Yol terki gibi alanları ya da kayıpları eşit oranda hak sahiplerine dağıtılması..
Dahası bu madde adil olmayı gerektiriyor..
Doğan Erten’in, Kimyon’a atıfla ‘18. Maddenin kapsamından ne istiyorsunuz? Gereği yapılıyor’ sözlerine diğer meclis üyeleri de destek verdi.

OTOPARK GELİRİ 3 TRİLYON!
Bir diğer tepki, otopark gelirlerinin belediye bütçesine aktarıldığı yönündeki bilginin meclise taşınmasıydı. Başkan Yusuf Civelek, kayıtlardan ve müfettiş raporlarından bilgiler aktarak, 30 Mart 2009 tarihi itibariyle böyle bir paranın bütçeye yansımadığını söyledi. Haklıydı, çünkü o vakit yerel iktidarda CHP yönetimi yoktu.. Yalnız tutarın 3 trilyon olduğu bilgisini de edinmiş olduk..

BÜYÜKŞEHİR KAPSAMINI KONUŞALIM
MHP’li Garip Şandır üç konu üzerinde durdu. Birincisi, eski sebze halinin bir kısım yerine köylü pazarı kurulsun.. İkincisi, büyükşehir statüsünün kapsamı..
Şandır, Büyükşehir üzerinde epeyce konuştu.. Ayrıca;
‘- İskenderun Belediyesi’nin yetkileri kısıtlanacak mı? Bu konuda belediye idaresinin faaliyetleri var mıdır? İlgili bakanlıklardan bilgi alındı mı?’ diye de sordu.. Üçüncüsü ise limanla ilgili çalışmalarda İskenderun esnafıyla iş birliği yapılsın mesajıydı.. İşbirliği yaklaşımını önemsediğimi söylemeliyim.

UZLAŞMAYA ‘RED’!
Uzlaşmadan kastım, bir unlu mamülleri işletmesinin yaşadığı sıkıntıyla ilgili..
İşletme, bir işyeri açıyor.. Sonra apartman sakinleri kokudan rahatsız oluyor, şikayet ediyor.. Üzerine 10 aileden 4’ü muvafakat veriyor vesaire, vesaire..
Sonra mahmeke süreci başlıyor..
Belediye dava ediliyor..
İşletmeci 492 bin lira zarara uğradığını beyan ederek, 300 bin lira bedel üzerinden uzlaşma talebinde bulunuyor..
Mecliste bu konu epeyce bir tartışıldı..
Ercüment Kimyon, ‘vatandaşın lehine olan bir hükmü meclise taşımak cesaret işidir’ diyerek, Başkan Civelek’i demokratik yaklaşımından ötürü kutladı..
Ancak bundan sonrası hukukçuların işi..
Çünkü, bu konuda İskenderun Belediye idaresinin ‘yanlışı var’ gibi lanse edildi.. Oysa durum farklı..
Aynı işletme ruhsatı Ocak 2009’da almış..
Yani Yusuf Civelek döneminde değil..
Kaldı ki, bu işletmeye isim değişikliği üzerinden ruhsat yenilenmesi yapılmış..
Bunda kasıt aramak yanlış.. Hem gerek Doğan Erten, gerekse hukukçu İrfan İsmetoğlu, Ercüment Kimyon ve Ali Kılıç Çirkin’in ortak bir düşünceye sahip..
Diyorlar ki:
‘- Belediye kimseye zarar vermez. Hukukçular incelesin, neticeye bakalım. Bugün bir uzlaşma düşüncesi yarın, birçok konuda bizi sorumlu tutar. Bu sorumluluk meclise ait değil. Gündeme almayalım..’
Zira dedikleri oldu..
Gündem maddesi red edildi..

DENETİM KOMİSYONU
Gündemin 5. Maddesi üye sayısının tespitiydi..
Bu komisyonda görev yapacak üye seçimi gizli oylamayla gerçekleşti.
MHP ve DP kanadı, ‘şeffaflık’ kapsamında kendilerinden birer üye alınmasıyla, bu sayının 5’e yükselmesi gerektiğini söyleseler de..
Başkan Civelek, ‘İskenderun Belediyesi şeffaftır. Bunu Allah da biliyor, halk da..’ sözleriyle bu öneriye sıcak bakmadığını anlattı.
Sandık açılıp, oylar sayıldığında..
Denetim Komisyonu’na şu isimler getirildi:
Mustafa Alper Menteşoğlu (CHP),
Hayati Çepni (CHP),
Necdet Çengel (AK Parti)..

2012’DE İZİN YOK, ÇALIŞACAĞIZ!
Gündemin son maddesi, belediye meclisinin izin yapıp yapmayacağıyla ilgiliydi.. İlk etapta, Temmuz ayı aslında uygun görüldü..
Çünkü, Ramazan ile festival aynı tarihlere denk geliyor..
O bakımdan ‘izin yapalım’ ve ‘yapmayalım’ diyenler arasında sayı neredeyse eşit durumda seyretti.. Başkan Civelek, ‘2012’de izin yok, çalışacağız’ diyerek, son noktayı koydu.

BİR SÜRÜ İŞ VAR..
Özetlersek..
Mecliste yaşanan demokratik ortam, yeni yılda yeni başlangıçlara zemin hazırlıyor. Bu havayı sürdürmemiz lâzım.
Dostluklar 10 numara.. Bunu görebiliyorum..
Br önceki oturumda Garip Şandır’a ‘superonline’ ve petrol bayiliği üzerinden tepki gösteren Doğan Erten’in, ‘bir yanlış anlama olmasın. Kimseyi kırmak istemem. Varsa bir hatam özür dilerim’ sözleri önemliydi..
Görüyorum ki, kimse öfkesinin esiri değil..
Bir anlık, gelip geçiyor..
Bundan sonrası daha da önemli..
Yeni hizmetler, yeni projeler üzerinde durmalıyız..
İşimize gücümüze bakmalıyız..
Ufukta yeni çalışmalar var mı? Varsa ne zaman başlayacak?
Yeni imar planı vesaire..
Hepsi bizi bekliyor.

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.