YILBAŞININ ANLAMI

YILBAŞININ ANLAMIHıristiyan inancında Noel nedir?

Hıristiyanların Hz. İsa’nın doğum günü dolayısıyla kutladıkları bayramdır. Bu bayramın kutlandığı zaman süresi; Miladi yılı Ocak ayinin birinci gününün gecesi; Miladi; Hz. İsa’nın doğumu kabul edilen gündür. Bu günü esas alan takvime ise Milâdi takvim denir. Noel Baba Hıristiyan inancına göre genellikle karla örtülü ortamda, güleç, tombul ve yardim sever bir tipi canlandıran Noel Baba inancı, günümüz Hıristiyan kültürü ve bu kültürden etkilenen doğu kültürlerine de girmiştir. Saint Nicola, insanları himaye eden bir aziz olarak bilinmektedir. Yılbaşı aksamları çocukları sevindiren bir ihtiyardır. Söz konusu Nicola Piskopos Nikola (4. yüzyıl Hristiyan azizidir. Nikola’nın varlığını destekleyen tarihi bir doküman mevcut değildir.. Bakıyorsun her taraf Noel baba Hıristiyanlarda papaz ve rahipler genelde evlenmezler. E nerden çıktı peki bu Noel baba …”Peygamber Efendimiz kendi babasının dışında bir adama baba diyen soysuz” demiştir. Etrafınıza baktığınızda sizlerde görüyorsunuzdur yıl başı ağaçları Noel baba giysileri her taraf da gözünün alabildiği her yerde bir değişim hayretlere düşürüyor beni… Geçenlerde bir haber kanalında sunucu sokaktaki vatandaşa mikrofonu tutuyor ve şu soruyu soruyordu. Milli piyangodan şu kadar para çıksa ne yaparsınız adam hiç Tereddüt etmeden cami yaptırırım diyordu. İşte bizlerde ki değişimin açık ve net örneklerinden biri idi. Her yıl kurban bayramlarında mutlaka birkaç âlim ilahiyatçılardan çıkardı. Kurban vacip midir değil midir kurban eti yenir mi yenmez mi? diye onlarca sorular kafa karıştıran cevaplar. Ama yılbaşı kutlamalarına gelince bazılarından tık yok… Dikkatimi çekti de bu yılbaşı gecesinde hiç bir konuşan görmedim göremiyorum TV kanallarında kimse demiyor hindi niye kesiliyor eti nasıl yenir mi biz Müslümanlara uygun mu? Nobel baba bizlere uygun mu? Ve Hz İsa’nın doğum günü eğlence sektörüne olmuş ve birilerine yaramış belli ki…
90′lı yıllardan 2000′li yıllara geçtiğimiz zaman diliminde ise Papa, Türkiye’yi daha da yakından izlemeye almıştı. Çünkü bir zamanlar kanunların baskısıyla batılılara benzetilmeye çalışılan halk, bu sefer hiç bir baskı olmadığı halde hem kültür hem de yaşayış biçimi olarak batılılar gibi davranmaya başlamıştı.
2000′li yıllara ilk girildiğinde ise Türk Medyasındaki Yılbaşı Kutlamaları adı altında düzenlenen içkili çalgılı mekânlarda, sarmaş dolaş dans ederek Noel kutlayan insanlar Papa’nın gözünden kaçmadı. Şaşkınlıkla yanındakilere dönen II. Jean Paul, kendini şöyle demekten alı koyamadı :
“Helal olsun şu Türklere! Hıristiyanların bayramını(Noel’i) biz Hıristiyanlardan iyi kutluyorlar.” II. Jean Paul…
Yılbaşın sonra bizim için yılanbaşı olamasın aman dikkat edin
haya T
haya L
Şimdi herkes de bir milli piyango sevdası başlamış
ikisinin toplamı bakarsan T. L’dir bilmem anlata bildim mi ?