DÜNYA DEĞİŞİYOR!!

DÜNYA DEĞİŞİYOR!!İşadamı ekonomist Kemal Niziplioğlu, değişen dünya hakkında önemli bilgiler verdi. Niziplioğlu, “Değişim iyidir ama pozitif yönde olursa” diyerek, sadece pozitif şeylerden değil, her geçen gün her açıdan negatif basamaklara tırmanan kısa bir dünya yaptı. İşte birkaç satır başı:
“Geçtiğimiz son iki yıldan bu güne eknomik ve sosyal anlamda neredeyse iyi haber yok ajanslar hep ya ekonomik krizden sel felaketlerinden depremlerden savaşlardan yıkımlardan ve binlerce kişinin ölümüyle zoraki arap baharından açlıktan ölen insanlardan yanardağ patlamalarından küresel ısınmadan yangınlardan bahsetti. Hepimiz izledik! Dünya son 5 yılda Saddam ile başlayarak, Tunus, Mısır, Libya ve sonra yönünü Avrupa’ya çevirerek, önce Papandreu, şimdi Berlusconi de gidiyor. Sırada Sarkozy ve nihayet listede Obama ve Merkel ve Putin var!
Bunları neden yazdım?
Bu liderler kendi dönemlerine damgasını vurmuştur. Liderler ile birlikte ekonomik siyasi ve sosyal hayat da değişir. Kutupların baskısı çoğalır veya azalır ama bir şekilde değişir.”

BİZE DOKUNUYOR
İşadamı Kemal Niziplioğli, ülkemizi ilgilendiren yeni haberlerin daha da kötü olduğunu ve ucunun Türkiye’ye dokunduğunu hatırlattı. Niziplioğlu şöyle konuştu:
“Suriye’de Beşar Esad’ın Arap Birliği’ni ikna etmiş olması, birşeyi değiştirmedi. Esad verdiği sözleri tutmadı. Şimdi her gün 20-30 kişi, Suriye’de Esad güçleri tarafından kurşuna diziliyor! Diğer yandan İsrail’in İran’ı bir an önce Amerika desteği ile vurdurma çabaları eklenmiş durumda! Bu filmi Dünya Saddam’la biyolojik silah zırvalığı ile izlemişti! Şimdi her gün İngiltere, ABD ve İsrail, İran’ın atom bombası yaptığını ve tehlikelerini dünya gündeminde tutuyor! Düne kadar dost dediğimiz Beşar Esad şimdi Suriyeli teröristleri üsütümüze salıyor! Bu garip enstürmanlar neredeyse üçüncü dünya savaşının hazırlığı gibi. Kötümser bu girişle devam edecek olursak bu psikoloji şunu getirebilir!?
Suriye, Türkiye’nin gündemini değiştirerek kendi ile uğraşmayalım diye her ne hikmetse PKK’nın son saldırı kararları Suriye’deki uzantılarından gelmeye başladı. Başarmadı da değil. Daha Van depremine kadar gündem terörden kalkabildi mi? Hatta çatlak sesler her yerden yükseldi. Bırak Suriye’yi kendi işine bak. Ne olacak bu terör diye ortam gerilmedi mi? Her gün gelen şehit haberleri ile dış olaylar unutuldu hatta Kaddafi öldürüldüğünde bile, biz Van depremi ile uğraşıyorduk! O arada da Suriye, Arap birliğine saldırıları durduracağı sözünü vererek Arap dünyasının desteğini arkasına almaya başardı!”

ŞİMDİ NE OLACAK?
Niziplioğlu, dış gündemle ilgili görüşlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi ne olacak? Eğer İran’a bir operasyon kararı alınırsa, dananın kuyruğu kopar. Kendi derdine düşen İran Pejak ile uğraşamaz. Irak’tan tamamen gidecek olan ABD yerinde kalır! İsrail, İran’ı vurur, İran da İsrail’i biz de bu arada bu karanlıkta hem Kuzey Irak’a hem de Suriye’de kendimizi buluruz! Cepheler ve yıllardan beri süre gelen büyük mü ya da irili ufaklı bir Ortadoğu ile mi karşılaşırız bilinmez?!
Ekonomik göstergelere gelince; Dünya’nın cadı kazanı ısı göstergesi altındır. Eğer altın derin hareketlerde bulnuyor ise, bu durum kesinlikle büyük rahatsızlık belirtisidir. Ekonomilere güvenilmediğinde altın hep güvenli liman omuştur. Son beş yılda 3 kat dolar karşısında artış göstermiştir. Hiç kimse herhangi bie ülkenin ekonomisine güvenemez hale gelmiştir. IMF buradan sonraki on yılı kayıp on yıl olacağını şimdiden ilan etmiştir! Şirket değil ülke ekonomileri iflas etmeye başlamıştır. Globalleşen dünyada artık o ülkenin battığından bahsedilemez. ‘Komşudaki yangın muhakkak etrafınıda yakacaktır’ mantığı kesin doğrudur. Sırada İspanya, İtalya ve nihayet Fransa var. Bu durum kriz olarak değerlendirilemez. Böylece kriz birden bire ortaya çıkar, bunun adı Çarşamba’nın gelişi Salı’dan bellidir mantığıdır!

BİZİM DURUMUMUZ NE OLUR?
Niziplioğlu göstergelerin Türkiye boyutunu da tartışmaya açtı. Açkılma şöyle:
“Biz zaten o kadar kötü şartlarda yaşamaya alıştık ki! Düşünün bizim asgari ücret Yunanistan’daki bir işçinin neredeyse 8/1 i kadardır! Nufusunun yarısı 30 yaş altı olan memleketimizin sağlık harcamaları Avrupa ile kıyas götüremeyecek ölçüde azdır! Bu genç ve dinamik toplum zaten asgari ücrete talim eder, bulur işi sevinir ya. Bize herhalde bir şey olmaz derim. Bu da bu yazının en güzel kısmı olsa gerek! Türkiye terör belasından kendini kurtarabilirse biz işi kurtarırız derim ben!”

Önceki İçerikPolis ihtiyaç sahiplerinin yanında!
Sonraki İçerikNikahta ’11.11.11’ yoğunluğu
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.