Türkiye’de sadece İskenderun’da var !

Türkiye’de sadece İskenderun’da var !Büyükşehirlerin başaramadığını İskenderun Belediyesi başardı. İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi temel atma töreninde çöp sorununu temelden çözeceklerini belirtti

Türkiye’de tek

İskenderun Belediyesi öncülüğünde yaptırılacak olan Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi temel atma töreni yoğun katılımla gerçekleştirildi. Çankaya mevkiinde bulunan ve daha önce çöplük alanı olarak kullanılan arazide, Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi inşa edilecek. Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Temel atma törenine Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Belen Kaymakamı Mehmet Öz, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Antakya Belediye Başkanı M.Lütfi Savaş, 39.Mekanize Piyade Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Karayılan Belediye Başkanı Mehmet Yurtman, Sarıseki Belediye Başkanı Bülent Özer, İlçe Emniyet Müdürü Kamil Yıldızkaya, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Fatih Tosyalı ile çok sayıda davetli ve halk topluluğu katıldı.
Temel atma töreni öncesi ilk olarak söz alan tesisin düzenleme kurulu yetkilisi Ali Rıza Sertel, Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi ile ilgili teknik bilgiler verdi. Sertel, “Türkiye’de bir ilk İskenderun Körfez Katı Atık Birliği’nde başarıldı. Avrupa Birliği eşleştirme programına alınan çok sayıda önlem ve kurallarına uygun, her türlü atığı bertaraf edecek yedi değişik tesisi aynı yerde, en yeni teknolojilerle yapım işi burada gerçekleştirilecek. Kanuni gereklerini yerine getirmiş olarak bugün Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi büyük belediyelerin başlatamadığı işi bugün İskenderun Belediyesi başarmıştır” diye konuştu.

ÇÖPLERİ AYRIŞTIRIYOR İNSANLARI BİRLEŞTİRİYORUZ
Ardından söz alan İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek ise, İskenderun Körfezi’nde çöp sorununu çözecek olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşadıklarını belirterek, “Çöpleri ayrıştırıyor, insanları birleştiriyoruz. İskenderun’dan Arsuz’a kadar bölgeyi ilgilendiren proje. Kentlerde olmazsa olmaz şartlarından biri olan çöp sorununu gidermek için hazırlanan bu projenin temelini atacağız. Bir kent çöp sorununu çözememişse, artık çağımızda kent özelliğini alamamış demektir. Nüfus artıyor. Şehirler büyüyor, su ve hava kirleniyor. Biz yaşarken, insanlar sağlıklı ortamda yaşama hakkını kazanamıyor ve gelecek kuşaklara sağlıklı bir gelecek bırakamıyorlar. Bir yıl önce burada 3.5 milyon ton civarında vahşi depolama ile birikmiş çöp yığını vardı. Ama şimdi o çöpler yok oldu. Artık İskenderun’da çöplerden duman ve pis kokular çıkmıyor. Buraların pisliği ile şehir sivrisinek ve karasineğin istilası altındaydı. Temizlik sağlık ve medeniyet demektir. Hepimizin temiz bir çevrede yaşamak hakkıdır” dedi.

KÖRFEZ TEMİZLENECEK
Son olarak söz alan Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz ise, vahşi depolama sisteminden vazgeçilmesi gerektiğini ve çöplerden oluşan görsel kirliliklerin ortadan kaldırılması gerektiğine vurgu yaparak, İskenderun Belediyesi’ne böylesine bir hizmeti halka kazandırdığı için teşekkür etti. Vali Lekesiz, yaptığı konuşmasında, “Pek çok alanda olduğu gibi çevre konusunda da dünün eskimiş bilgileri ile yeni sorunlara çözüm üretemiyoruz. 21. yüzyılda küresel kriz haline gelen çevre sorunu hepimizi rahatsız etmektedir. Ambalajlı ürün tüketimi ve tek kullanımlık ambalajların yaygınlaşması sonucunda katı atık çöp dağları oluştu. Bir taraftan görsel kirlilik, diğer taraftan insan sağlığını doğrudan etkileyen her alandaki kirlilik söz konusu. İskenderun Belediyesi de çöp konusunda göstermiş olduğu bu proje ile çevreye karşı olan duyarlılığı gösterdi. Tabi bu projenin diğer belediyelerle birlikte gerçekleştirilmesi ve Körfez’in temizlenecek olması sevindirici bir gelişme. Bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm belediye başkanlarını ve yetkilileri kutluyorum” şeklinde görüş ortaya koydu. Yapılan konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Protokolün katılımı
ile temele ilk harç atıldı.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.