İskenderun sağlıklı içme suyuna kavuşacak

İskenderun sağlıklı içme suyuna kavuşacakBelediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, medya mensuplarıyla bir inceleme ve bilgilendirme gezisi yaptı. İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, Aslantaş’tan getirilecek olan içme suyu projesi kapsamında başlatılan isale hattı döşeme çalışması ile ilgili medyaya yerinde bilgilendirmede bulundu. İsale hattı döşeme çalışmasının yapıldığı Güzelçay (Akçay) yeni sebze hali civarında başlayan isale hattı döşeme çalışmasını inceleyen Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, İskenderun’un en büyük ihtiyacı olan içme suyu projesinin üç kademesinden birinin başladığını söyledi.
Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, “Birinci kademe aslında buradan İsdemir’e kadar mesafeydi. O su şu anda İsdemir’de. İkinci etap İsdemir’den İskenderun’a kadar olan mesafe. Üçüncü etapta İskenderun’un içme suyu şebekesi. Bu İsdemir’den su deposuna kadar olan mesafedir. Hem gördüğünüz bu borular döşenecek hem de 2. OSB’de arıtma tesisi yapılacak. Arıtma tesisi ihalesi yapıldı. Çalışması başladı. Yer teslimi yapıldı. Su arıtıldıktan sonra bu borularla şehirde üç büyük su deposuna gelecek. Su deposunun biri taşocaklarının yanında 10 bin tonluk, biri yeni Devlet Hastanesi’nin üstünde 5 bin tonluk, diğeri Çankaya Mezarlığı’nın hemen altında bin 500 tonluk. Yeni itfaiye binasının yanında terfi istasyonundan sular bu borularla üç depoya basınçla gönderilecek. Bu çok büyük proje” dedi.

SU VE ÇÖP SORUNU ÇÖZÜLECEK
Su projesinin aslında çok daha önce yapılması gerektiğini belirterek, eski şebeke nedeniyle yüzde 70 su kaybı ve ayda 320 civarında patlak oluştuğunu anımsatan Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, asfaltın patlak tamiri nedeniyle sürekli delindiğini, vatandaşın da damacana suya para ödemek zorunda kaldığını söyledi.
Kuyularda erken tuzlanma başladığını belirten Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, bunun içme suyunun azalmasının belirtisi olduğunu kaydetti. Çalışmanın tamamlandığı bölgelerde suyun verilmeye başlanacağını müjdeleyen Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, “Önümüzdeki yıl yapılan yerlere su verilmeye başlayacak. Bu çok büyük proje. Enerji ve su tasarrufu sağlayacak. Dünyada su savaşları başlayacak. Ülkemiz su zengini ülke değil. İçme suyunda hem azalma hem kirlenme var. Görevimiz mümkün olduğunca gelecek neslimize temiz çevre bırakmak. Ne yazık ki bu duyarlılık azalmış. Tabiat ana hem çok şefkatli ama kendisine yapılan kötülüğe çok acımasızdır. Biz de bilinçli olarak çevremizi korumak için elimizden gelen bütün gayreti gösterelim. Hep birlikte elele olalım. Şehrimizin çöp, su, yağmursuyu drenaj sorunumuzu çözelim. Gelecek neslimize çok daha düzenli ve yaşanabilir bir İskenderun bırakalım.” diye konuştu.

ARITMA TESİSİ EN MODERN ŞEKİLDE YAPILACAK
Şu an içme suyu şebekesinin yenilenmesinde kullanılan Ductil borunun dünyada en güvenilir, içme suyu borusu olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, eski su şebekesinin ise pik ve yer yer asbest boru olduğunu, asbestin ise kanserojen içerdiğini belirtti. Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, “Ductil borular dışı çelik karışım içi beton kaplamadır. Konserojen olasılığı yok. Güvenli, uzun ömürlü, en sağlıklı boru. Borunun uzunluğu arıtma tesisinden depolara kadar 29 km. Arıtma tesisi en modern şekilde yapılıyor” şeklinde konuştu. Kurumların koordineli çalışmasının önemli olduğunun altını çizen Başkan, boruları DSİ’nin döşediğini, parasını belediyenin ödediğini belirterek, “Önemli olan vatandaşı sağlıklı içme suyuna kavuşturmaktır” şeklinde konuştu.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.