Dünyada her şey kadının eseridir

İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek:

“Dünyada her şey kadının eseridir”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla dün sabah saatlerinde İskenderun Atatürk Anıtı’nda geniş katılımlı anma günü düzenlendi.
Gerçekleştirilen Törene İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Türk Kadınlar Birliği, Türk Anneler Derneği, İskenderun Güney Eğitim Vakfı ve çok sayıda kadın katıldı. Tören bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal marşımızın hep bir ağızdan okunmasıyla başladı. Atanın huzuruna çelenk sunan İskenderun Belediye Başkanı Yusuf civelek ve dernekler daha sonra sohbet ederek anıt alanından ayrıldılar.
Atatürk anıtından yürüyerek ayrılan gruplar daha sonra Zübeyde Hanım Anıtı’nın önüne geçtiler. Burada da Türk Anneler Derneği İskenderun Şubesi, anıta çelenk bırakarak bu anlamlı günlerini kutladılar. Kısa bir konuşma yapan Türk Anneler Derneği İskenderun Şube Başkanı Nezihe Elibol, ilk kez böyle coşkulu bir kadınlar günü kutlamanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
 İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf Civelek ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Türk kadınının siyasette, ekonomide, eğitimde ve toplumsal yaşamın her alanında haklarına kavuşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinde yer almaktadır” Başkan Civelek açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra 17 Şubat 1926’da Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi, toplumsal yaşamda kadın erkek eşitliğinin sağlanması açısından önemli bir başlangıçtır. Cumhuriyet’in kuruluşundan yine kısa bir süre sonra birçok Avrupa ülkesinden önce 5 Aralık 1934’te Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesi, Türk kadınının siyasal hakları konusunda önemli bir aşamadır. Mustafa Kemal Atatürk “Dünyada her şey kadının eseridir.” sözüyle kadının toplumsal yaşamdaki önemini ve vazgeçilmez yerini vurgulamıştır. Türk kadınının ulusal kurtuluş mücadelesindeki tarihsel başarısını çok iyi bilen Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in kuruluşunda da, kadınların erkekler kadar önemli bir işlevi olacağını öngörmüştür. Cumhuriyetimizin modernleşme ve çağdaşlaşma sürecinde kadınların ve erkeklerin bütün yurttaşlık haklarından eşit olarak yararlanması, ulaşılması gereken toplumsal bir hedef olarak belirlenmiştir. Kadına karşı her türlü ayırımcılığın ve şiddetin son bulduğu, yaşamın her alanında kadın erkek eşitliğinin sağlandığı toplumsal bir düzenin hayata geçirilmesinde erkeklerin de görev ve sorumlulukları vardır. Hakları için mücadele eden değerli kadınlarımızın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım.”

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.