İstinat mahkemeleri Eylül ayında devreye girecek

İstinat mahkemeleri Eylül ayında devreye girecekAdalet Bakanı Sadullah Ergin, Dörtyol Adalet Sarayı’nın açılışını gerçekleştirdi. Ergin, yargıdaki reformların kısa vadede meyvelerini vermeye başlayacağını söyledi:

“İstinat mahkemeleri Eylül ayında devreye girecek”

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Türk toplumunda hakim olan ‘geç gelen adalet adalet değildir’ kavramını hayata geçirdiğimiz bu reformlarla ortadan kaldıracağız” dedi.
Bakan Ergin, Dörtyol ilçesinde yapımı tamamlanan Adalet Sarayı’nın açılışına katıldı. Tören alanında yağmurun bastırması ile birlikte önce protokol içeriye alındı. Töreni izlemeye gelen vatandaşlar içeriye alınmadı. Bakan Ergin, bu durumu fark edince organizasyonu yapan firma yetkilileri ile görüşerek vatandaşların içeri alınmasını sağladı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’de son 8 yılda hayata geçirdikleri yargı reformlarının çok konuşulup tartışıldığına dikkat çekti. Kendisinin bu tartışmalara dahil olmayacağını söyleyen Ergin, orta vadede yargının fiziksel teknik ve mevzuat açısından alt yapılarını güçlendirdiklerini anlattı. Ergin, yargı reformlarının geçiş döneminde bazı sıkıntıların her zaman yaşanan unsur olduğuna dikkat çekti. Yargı alanında yaşanan sorunları bir bir çözdüklerini anlatan Bakan Sadullah Ergin, “Geçmişte yaşanan sıkıntıları gelecekte yaşamamak Türkiye’nin güçlü yargı sistemini inşa etmek için bu reformların bu uygulamanın hayata geçmesi kısa vadede sorunlar yaşatacaktır. Ama orta ve uzun vadede Türkiye’de güçlü demokrasi için bunlar şart ve biz bu konuda çok iyi mesafe aldık. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğumuz yargının hızlandırılması paketi sayesinde yıllarca süren mahkemeler birkaç ayda tamamlanacak. Bu söylediklerimiz gerçekleştirildiğinde yaptığımız reformların kıymeti daha iyi anlaşılacaktır. Türk toplumunda hakim olan ‘geç gelen adalet adalet değildir’ kavramını hayata geçirdiğimiz bu reformlarla ortadan kaldıracağız. Bu kısa vadede değil ama orta vadede gerçekleşecektir. Bu reformlardan biri olan İstinat Mahkemeleri Eylül ayı başında devreye girecek, bunların hakim ve savcı atamalarını yapmaya başladık.”dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı. Hatay’ın Hassa ilçesinde geçen aylarda kekik toplamaya çıkan iki köylünün güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi konusunda yaşanan yargı sürecinde hayatını kaybeden her köylü için verilecek 22 bin TL tazminat kararının hatırlatılması üzerine, Bakan Ergin, şöyle cevap verdi: “Yargı sürecinin nihai kararını beklememiz gerekir. Çıkan karar birilerini tatmin etmeyebilir dolayısıyla bir üst mahkemeye başvurarak bu haklarını kullanabilirler. Tüm yargı yolları denendikten sonra çıkacak sonuca bakarak bunu yorumlamak o zaman mümkün olabilecektir.”
Bakan Ergin, son olarak Adalet Bakanlığı görevinden Çarşamba günü üç bakan arkadaşı ile istifa edeceğini seçim çalışmalarına start vereceğini belirtti.

BATUM’A SORUŞTURMA TALEBİNE RED
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum hakkında TSK’ya ‘kağıttan kaplan’ dediği için açılması istenen soruşturma talebine olumsuz cevap verdiklerini söyledi. Adalet Bakanı Ergin, Ergenekon soruşturması kapsamında son yaşanan gözaltılarla ilgili “Gazeteciler sadece gazetecilikten dolayı gözaltına alınmış olsaydılar ‘basına darbe’ olurdu” ifadesini kullandı. Türkiye’de son 8 yılda hayata geçirdikleri yargı reformlarının çok konuşulup tartışıldığını vurgulayan Bakan Ergin, orta vadede yargının fiziksel, teknik ve mevzuat açısından alt yapılarını güçlendirdiklerini kaydetti. Bu süreç içerisinde bazı sıkıntıların yaşandığını dikkat çeken Bakan Ergin, “Yargı reformlarının geçiş döneminde sıkıntılar her zaman yaşanır. ” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Bakan Ergin’e, Hatay merkez ve ilçelere yapılan adliye saraylarında sağladığı desteklerden dolayı Hatay Barosu tarafından teşekkür plaketi verildi.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.