Çifte standarda boyun eğmeyeceğiz

“Çifte standarda boyun eğmeyeceğiz”
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin AB ile bugüne kadar yaşadığı en iyi iletişimi yaşadığını ifade ederek, AB’ye “Fişi çeken taraf biz olmayacağız” mesajını verdi. Hatay’da gerçekleştirilen Türkiye-AB Karma Parlamento Toplantısına katılan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bugün itibariyle AB sürecinde çok önemli bir noktaya gelindiğini söyledi. Ancak yaşanan süreçle ilgili sıkıntılarında varlığından dolayı rahatsızlıklarını aktaran Bağış, “Türkiye’ye sanal teklif ve gündemlerle yaklaşılması mümkün değildir. Çifte standarda boyun eğmeyeceğiz. Yaptıklarımıza rağmen Türkiye’ye AB ülkelerinin sahip çıkmadığını görüyoruz. Toplumun motivasyonunu çok önemsiyoruz. Halkın üçte ikisi Türkiye’nin AB’ye üye olacağına inanmadığını anketlerde görüyoruz. Türkiye AB ilişkisi bugünkü kadar hiçbir zaman güçlü olmadı. AB’ye yakınlaşmaya çalışırken AB’nin geri çekildiğini görüyoruz. AB ülkeleri içerisinde Türkiye’den kaçmak isteyen çevreler olduğunu biliyoruz. Ancak Türkiye’de kaçan kovalanır diye bir deyim var. Biz de AB’den kaçmayacağımızı, kovalayacağımızı söylüyoruz. Çünkü fişi çeken taraf biz olmayacağız” dedi.
VİZE AYIBI KABUL EDİLEMEZ
Yarın AB üyesi olacakmış gibi çalıştıklarını aktaran Bağış, Türkiye’nin bu kararlılığına rağmen bazı eleştirilere maruz kaldığını söyledi. Basın özgürlüğü ile ilgili bazı intibaların yaratıldığını farkında olduklarının altını çizen Bağış “Tüm bu süreçler esasen hem basın özgürlüğünün ve demokrasinin önündeki engelleri kaldırmaktır. Türkiye’de basına yargı karşısında dokunulmazlık sağlanamaz” dedi. Siyasi engellerden dolayı fasılların halen açılamadığını bu engellerin kaldırılması halinde Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde uyumu tamamlayacağını da sözlerine ekleyen Bağış, AB’den 5 ana beklentilerini şu sözlerle açıkladı: “Türkiye müzakere sürecinde adil bir süreç yaşamak istiyor. Ne daha fazla kolaylık istiyoruz ne de imtiyaz. Başka ülkelerin önüne konulmayan bir süreç istiyoruz. Vize konusuna gelince, bugün Paraguay vatandaşları AB’ye vizesiz gidebilirken bizim vatandaşlarımıza yapılan vize ayıbı kabul edilemez. Ayrıca Türkiye terörle mücadelede somut olarak desteklenmelidir. Ayrıca Kıbrıs sorunu çözümlenmeli ve AB’ye aday 5 ülke AB zirvelerine davet edilmelidir. Aday ülkelerin yönergesinin kayıp kaymadığına ilişkin tartışmaların yapılması çok da doğru değildir. Biz AB yolunda iyi niyetle çalışmalara devam ediyorsak aynısını da AB’den bekliyoruz.”
İSTİNAT MAHKEMELERİ BAŞSAVCILARININ ATAMALARI YAPILACAK
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de yaptığı açıklamasında, yargının yükünü hafifletecek olan istinat mahkemelerinin devreye girmesi için çalışmaların tamamlandığını, bugün sabah bu mahkemelerin devreye girmesini sağlayacak olan başsavcı atamalarının gerçekleştirileceğini söyledi.
Türkiye-AB Karma Parlamento toplantısında Türkiye’deki yargı süreci ve yapılan değişiklikler hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargının yükünü hafifletecek 9 bölgede kurulacak istinat mahkemelerinin başsavcılarının atamasının yapılacağını söyledi. KPK Eş Başkanı Helene Flautre ise, komisyon toplantısında yaptığı açılış konuşmasında Türkiye’nin bu bölgede model oynayabilme özelliğine sahip olduğunu söyledi.
AB’nin göç politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Flautre AB’de yürütülen bir rapordan söz ederek, “Bu raporda bir yandan Eylül’deki anayasa reformuna büyük destek veriliyor. Yasal uygulamaya dikkat edilmesi isteniyor. Bir takım endişelerini aktarıyor. Usul konusunda bazı davalarda mesela Ergenekon davasında özellikle usul ve güvencelerde dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Eminim bu alanda hükümetin bir takım çalışmaları var. Benim ülkemde pek uygulanmasa da Savunma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı gibi bakanlar seçim öncesinde görevden ayrılıyorlar. Bence bu çok iffetli bir uygulama. Keşke bu diğer ülkelerde de uygulansa” dedi.
Türkiye-AB Karma Parlamento toplantısı soru ve cevaplarla devam etti.

Önceki İçerikLojistik köy 4 bin kişiye iş kapısı olacak
Sonraki İçerikAsansörler Makina Mühendisleri Odasına emanet
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.