Basın sildirilmeye çalışılıyor

Yerel basının gerek ulusal gerekse yerel bazdaki sorunlarına çözüm üretecek mekanizmaları devreye sokmak gerektiğine işaret eden Akbay, yerel basının sahipsizliğinden dem vurdu ve genel bir değerlendirmede bulundu:

“Basın sildirilmeye çalışılıyor”

CHP Hatay Milletvekili aday adayı Avukat Bülent Akbay, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın mensuplarına Cafe M’de kalvaltı veren Akbay, Hatay’da yerel basının sahipsizliğinden yakındı.
Yerel basın ile Hatay’ın sorunlarının paralellik arz ettiğine dikkat çeken Akbay, “Hatay ile yerel basının sorunları ortak. Çünkü her ikisine de sahip çıkan hiç kimse yok” diye konuştu.
Basın örgürlüğünün saldırı altında olduğuna vurgu yapan CHP Hatay Milletvekili aday adayı Avukat Bülent Akbay, “Oda TV’ye yapılan baskın ve baskın sonucu tutuklanan gazeteciler, AK Parti iktidarının özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve adalet değerlerini adeta rafa kaldırdığının göstergesidir. Fransız devrimi öncesi dünya Ortaçağ karanlığının altındaydı. AK Parti özgürlüklere karşı despotik uygulamaları adım adım örerek tercihini Ortaçağ karanlığından yana kullanmıştır. Çağdaş demokrasiler kuvvetler ayrılığı esası üzerine inşa edilmiştir. Yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirini denetleyebileceği şekilde özerkliği, demokrasinin güvencesidir. TBMM yasama organıdır ve AK Parti çoğunluğuna sahiptir. TBMM’de AK Parti grubu Recep Tayyip Erdoğan’ın emir ve talimatlarıyla hareket etmektedir. Demokratik yaşamın dördüncü kuvveti kabul edilen basın ise gerek mali gerekse hukuki bir saldırı ile sindirilmeye çalışılıyor. 12 Haziran genel seçimleri bu sebeple halkın demokrasi ile sınavı haline gelmiştir” diye konuştu.

HATAY CENNETTEN BİR PARÇA
Konuşmasının devamında Hatay’ı yıllardır yönetenlerin bilerek ve isteyerek geride bıraktırdığına işaret eden Akbay, “Hatay’ın geri bırakılmasından menfaati olanlar ülkeyi despotik yöntemlerle idare etmek isteyenlerdir. Çünkü Hatay’ın tarihsel birikimi çok kültürlü, çok inançlı ve çok sesli bir yapı üzerine şekillenmiştir. 12 Eylül cuntasının ana hedefleri arasında bu fiili ve doğal yapıyı tahrip vardır. Çünkü tüm despotik yöntemler gibi, darbe yönetimleri arasında bu fiili ve doğal yapıyı tahrip vardı. Çünkü despotik yönetimler gibi, darbe yönetimleri de tek sesli, tek inançlı ve tek kültürlü olur. Hatay’ın demokratik karakteri despotik yönetimlerin otoritesini sarsıyordu. Bu sebeple Hatay’ı bilerek ve isteyerek geri bırakan uygulamalara tanık oldu. AK Parti hükümeti sırasında Hatay gerilemeye hızla devam etti. Gelişmişlik sırası AK Parti döneminde 22. sıradan 35. sıraya geriledi. Hatay’ı sahiplenmesi gerekenler yetersizlik girdabına kapıldı. Hatay halkını memnun etmek yerine, liderlerini memnun etmeye çalışan Hatay’ın seçilmişleri Hatay’ı öksüz bıraktılar. Türkiye’nin tanıtımı noktasında Hatay’ın iyi bir vitrin olacağı akıllara gelmemektedir. Türkiye’yi tanıtma fonlarından milyar dolarlar bazı güç odaklarına aktarılmaktadır. Hatay’ın tanıtımının ana dinamiklerinden biri olan yerel basın, devlet desteğinden tamamen mahrum edilerek kaderine terk edilmiştir. Yerel basın konusunda AK Parti hükümetinin ne projesi ne de ufku bulunmamaktadır. Hatay’ın Türkiye’nin vitrininde yer alması, Hatay’ın sahipsizliğine son verecek önemli bir adım olacaktır. Yerel basının gerek ulusal gerekse yerel bazdaki sorunlarına çözüm üretecek mekanizmaları devreye sokmak ise Hatay’ı Türkiye’nin vitrinine taşıyacaktır. Bu sebeple yerel basın kuruluşlarının Valilik makamından yerel yönetim birimlerine kadar her alanda desteklenmesini sağlayacak ve Türkiye’ye örnek olacak şekilde düzenlemeleri gündeme getirmeliyiz” dedi.
Konuşmasının ardından Avukat Akbay, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.